ΕΟΔΥ: Οδηγίες για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σχετικά με τον κορωνοϊό

Τετ, 23/02/2022 - 16:08
Image

Σκοπός των παρακάτω οδηγιών είναι η ενημέρωση των παιδαγωγών και λοιπού  προσωπικού των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών της χώρας (και  μέσω αυτών και των φιλοξενούμενων παιδιών και των οικογενειών τους) σχετικά με  την λειτουργία των Σταθμών κατά την τρέχουσα περίοδο, τα μέτρα πρόληψης της  διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης  περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή λειτουργία των  Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, λαμβάνοντας υπόψη τα  πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών του  ιού SARS-CoV-2 που επικρατούν. 

Η συνέχιση της λειτουργίας των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών  Σταθμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας–που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά  τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία στο Σταθμό είναι  σημαντική για την παιδαγωγική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την  ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, οι δημιουργικές σχέσεις με τα άλλα φιλοξενούμενα  παιδιά και τους διδάσκοντες/παιδαγωγούς, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις  αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και  συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η  πλήρης λειτουργία του Σταθμού είναι σημαντική και για τους γονείς που έτσι έχουν  τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. 

Η ασφαλής λειτουργία των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών έχει  θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού.  Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε έναν  Σταθμό, να περιχαρακωθεί η διασπορά, ώστε να μειώσει τον αριθμό δευτερογενών  κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 1 

Η ασφαλής λειτουργία των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών,  βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που  λειτουργούν ως σύνολο: 

• Διασφάλιση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης των παιδαγωγών/νηπιαγωγών  και των μελών του λοιπού προσωπικού. Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο  σημαντικό μέτρο Δημόσιας Υγείας για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 και  τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2. 

• Συστηματική διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων στα μέλη  του προσωπικού, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή ολοκληρώσει τον  εμβολιασμό τους και δεν έχουν ιστορικό νόσου του τελευταίου 3μήνου, και  αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους πλήρως εμβολιασμένους και με  προηγηθείσα νόσο COVID-19 τελευταίου 3μήνου εργαζόμενους, για την  έγκαιρη αναγνώριση ασυμπτωματικών ατόμων και την πρόληψη της  διασποράς του ιού 

• Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από όλα τα μέλη του  προσωπικού, καθώς και από όλα τα άτομα που εισέρχονται στο χώρο (π.χ  προσωπικό τεχνικών/υποστηρικτικών υπηρεσιών. 

• Συντονισμένη προσπάθεια για λειτουργία σε σταθερές ομάδες παιδιών οι  οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όσο είναι εφικτό • συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό  ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών) 

• καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή  απολυμαντικού σε επιφάνειες 

• αποφυγή συναθροίσεων παιδιών και προσωπικού και αποφυγή επίσκεψης  στον Σταθμό άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο 

• αποχή από κάθε δραστηριότητα του Σταθμού όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και  άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, και προστασία παιδιών και μελών  του προσωπικού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 

Είναι σημαντικό να ορίζονται και να συμφωνούνται σε τοπικό επίπεδο οι ακριβείς  τρόποι εφαρμογής των γενικών αρχών των μέτρων προφύλαξης στους Βρεφικούς,  Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, με πρωτοβουλία και επινοητικότητα τόσο  σε σχέση με την όλη οργάνωση, όσο και σε σχέση με την αξιοποίηση χώρων και άλλων  πόρων που ενδεχομένως διατίθενται στην κάθε δομή και ευρύτερη κοινότητα.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 2 

Α. Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού  SARS– CoV-2 σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς  Σταθμούς 

Α. 1 Ενίσχυση εμβολιασμού 

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού SARS-CoV-2 αποτελεί θεμελιώδες μέτρο πρόληψης  της νόσου και περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.  

Ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της συμπτωματικής ή της  σοβαρής νόσου και μειώνει την πιθανότητα ασυμπωματικής λοίμωξης και μετάδοσης της νόσου σε μη εμβολιασμένα άτομα.  

Η επίτευξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ των  εργαζομένων των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, αλλά και  μεταξύ των μελών των οικογενειών των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτούς,  αποκτά κεντρικό ρόλο, δεδομένης της στενής συνύπαρξης και συχνά άμεσης  σωματικής επαφής με παιδιά που δεν εντάσσονται στις συστάσεις εμβολιασμού  καθώς και των ειδικών συνθηκών, όπως η μη εφαρμογή μάσκας σε παιδιά <4 ετών και η πλημμελής συμμόρφωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και τήρησης  φυσικής απόστασης. 

Α.2 Συστηματική και ορθή χρήση μάσκας 

Η χρήση μάσκας προτείνεται από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας  Υγείας ως μέρος ενός συνόλου μέτρων δημόσιας υγείας, όπως η τήρηση κοινωνικών  αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών, η αναπνευστική υγιεινή και ο επαρκής φυσικός  αερισμός των κλειστών χώρων, για την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης  συγκεκριμένων αναπνευστικών ιών συμπεριλαμβανομένων των ιών SARS-CoV-2 και  γρίπης. 

Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται από άτομο που  έχει μολυνθεί είτε εμφανίζει συμπτώματα είτε όχι, η χρήση της μάσκας προστατεύει  το άτομο που τη φορά αλλά ακόμη περισσότερο τους άλλους, αφού αποτελεί φυσικό  φραγμό των σταγονιδίων αυτών με διττό ρόλο: αφενός τη μείωση της εκπομπής  σταγονιδίων, (από συμπτωματικά άτομα αλλά και από ασυμπτωματικούς ή  προσυμπτωματικούς φορείς που αγνοούν τη μολυσματικότητα τους), αφετέρου τη  μείωση της πρόσληψης και εισπνοής σταγονιδίων, από αυτόν που τη φορά.  

Η ευρεία χρήση της μάσκας συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης  της λοίμωξης και κατά συνέπεια στη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας και  τη συνέχιση της παιδαγωγικής διαδικασίας.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 3 

Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να  προστατεύσει αποτελεσματικά από τη μετάδοση της λοίμωξης. Για τους λόγους  αυτούς πολλοί διεθνείς οργανισμοί συστήνουν την καθολική χρήση μάσκας στην  κοινότητα αλλά και στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής.  Με την καθολική χρήση της μάσκας από όλους τους εργαζομένους στους Βρεφικούς,  Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς προστατεύονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι  και τα παιδιά αλλά και τα μέλη της οικογένειας τους και ιδιαίτερα τα άτομα  αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια  νοσήματα. 

Παρά την ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού στους εργαζόμενους των Βρεφικών,  Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών και δεδομένου του μη εμβολιασμού των  παιδιών που φοιτούν σε αυτούς, είναι αναπόφευκτο να υπάρχει μικτός πληθυσμός  πλήρως εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ατόμων. Το γεγονός αυτό, σε  συνδυασμό με την επικράτηση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 που χαρακτηρίζονται  από αυξημένη μεταδοτικότητα, καθιστά απαραίτητη την καθολική εφαρμογή μάσκας  στους Σταθμούς από τους εργαζόμενους, αλλά και τους απολύτως αναγκαίους  επισκέπτες, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού ή το επίπεδο κυκλοφορίας του  ιού στην κοινότητα. Κατά συνέπεια, συνιστάται η χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό τόσο κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων στους εσωτερικούς  χώρους όσο και στα διαλείμματα καθώς και κατά τη μεταφορά με σχολικό  λεωφορείο ή άλλο μεταφορικό μέσο στο οποίο βρίσκονται με άλλα άτομα. Στους  εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρήση της μάσκας σε περιπτώσεις  αδυναμίας τήρησης αποστάσεων και συνθηκών συγχρωτισμού. 

Καταστάσεις κατά τις οποίες η χειλεοανάγνωση είναι σημαντική 

Σε περιπτώσεις που η χειλεοανάγνωση είναι σημαντική για την επικοινωνία ή/και την  εκπαίδευση των παιδιών (π.χ. λογοθεραπεία, κωφά παιδιά κλπ.), αντί για συνήθη  μάσκα, μπορεί οι παιδαγωγοί να χρησιμοποιούν διαφανή ολοπρόσωπη  προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα  στο μέρος του στόματος. 

Περισσότερες πληροφορίες για την ορθή χρήση μάσκας από τα παιδιά και τους  ενήλικες περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι και στην εγκύκλιο του Υπουργείου  Υγείας «Συστάσεις αναφορικά́με την χρήση της μάσκας στο πλαίσιο της πανδημίας  COVID- 19», ΑΔΑ:Ω5Π7465ΦΥΟ-6ΣΒ, Δ1α/ΓΠ 17917, 22/03/21. 

Ε.Ο.Δ.Υ.-οδηΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (16!02!2022)

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio