Έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για αντιολισθητικές αλυσίδες στη Αρκαδία - «Έπεσαν» δεκάδες πρόστιμα

Τετ, 08/02/2023 - 15:39
Image

Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία, όσοι οδηγοί κινούνται ακόμα και σήμερα στους δρόμους και της Αρκαδίας θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά αντιολισθιτικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, ειδάλλως θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες, η Τροχαία στήνει μπλόκα και κάνει ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικά μέσα  με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αυτοκινήτων οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο.

Έτσι κάθε όχημα που κινείται σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί ειδικές αποφάσεις λόγω καιρικών συνθηκών είναι υποχρεωμένο να φέρει αντιολισθητικά μέσα. Ωστόσο η τοποθέτηση αυτών είναι υποχρεωτική μόνο εφόσον κινείται σε δρόμους του οδικού δικτύου που έχουν χιόνια ή παγετό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ArcadiaPortal.gr και τις πληροφορίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας, οι έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Αρκαδίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη πολλές είναι οι παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και ήδη πολλά είναι τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί στους οδηγούς που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες.

Αρκετοί είναι οι οδηγοί που ενώ επιθυμούν να εφοδιαστούν με αντιολισθιτικά μέσα, αυτό δεν είναι εφικτό, λόγο έλλειψης τους στην αγορά. Δισεύρετες έχουν γίνει οι αντιολισθιτικές αλυσίδες και οι χιονοκουβέρτες στα καταστήματα της Αρκαδίας, με τους οδηγούς ήδη να έχουν παραγγείλει και αναμένουν την παράδοση των προϊόντων, τις επόμενες μέρες.

Ενδεικτικά να  αναφέρουμε ότι από την έναρξη της απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας  Αρκαδίας για τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή  άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, ήτοι από την 5.2.2023 έως και την  6.2.2023, πραγματοποιήθηκαν -910- έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν -68- σχετικές παραβάσεις.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Αρκαδίας παραμένουν σε ισχύ οι Αποφάσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα των οχημάτων όλων των κατηγοριών, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, από το 85,2ο χλμ έως το 242,8ο χλμ και από τον Κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45,53ο χλμ.

Όπως επίσης και τον υποχρεωτικό εφοδιασμό με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα των οχημάτων όλων των κατηγοριών, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αρκαδίας.

Όπως διευκρινίζεται, όλα τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα μεν, ωστόσο η υποχρέωση δεν υφίσταται καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου – Απριλίου στις περιοχές που δεν υπάρχει προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο κινείται σε περιοχή που απαιτείται η τήρηση αντιολισθητικών μέσων, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio