Αυξημένη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Πελοπόννησο φέρνει το νέο LEADER 2023-2027 (Vid)

Πέμ, 15/12/2022 - 16:52
Image

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διοργάνωσε την τετάρτη 14 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ενημερωτική εκδήλωση/ διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, τους επιχειρηματίες και τους δημότες, με θέμα τη διαβούλευση για το νέο τοπικό πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 στην Ανατολική Πελοπόννησο, την ανάπτυξη στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης εστιασμένες στις ανάγκες της περιοχής.

Αντικείμενο της διαβούλευσης είναι η κατάρτιση της τοπικής στρατηγικής για το νέο τοπικό πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 στην Ανατολική Πελοπόννησο, η οποία θα εστιάζει στις ανάγκες, τις ευκαιρίες και τα προβλήματα της περιοχής. Η διαδικασία περιλαμβάνει συμμετοχή στις εκδηλώσεις, καταγραφή προτάσεων, απόψεων, ιδεών καθώς και την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο οικοδεσπότης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, δήλωσε: «Είμαστε σε ένα επιχειρηματικά χρονικά κομβικό σημείο, πάρα πολύ λεπτό. Από τη θέση που έχω την τιμή να ευρίσκομαι, αλλά και ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι τα ποσά που δίνονται για την ανάπτυξη, δεν μπορούν να ρευστοποηθούν άμεσα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις σε μεγάλο ποσοστό. Δυστυχώς, ένα από τα προβλήματα είναι το πολύ μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Αν θέλουμε να έχουμε απορροφητικότητα, που αυτός είναι ο στόχος, πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος, διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ:

«Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της αίθουσας, ευχαριστούμε και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να κουβεντιάσουμε γύρω από το νέο πρόγραμμα LEADER, τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλλουμε τον πρώτο φάκελο και τέλος Απρίλη τον δεύτερο και φιλοδοξεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο του 2023 να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Είχαμε παράταση του προγράμματος που υλοποιούμε μέχρι το 2025, ταυτόχρονα είχαμε και αύξηση πόρων. Το υπουργείο, βλεποντας ότι υπάρχει ζήτηση για αυτά τα προγράμματα, είχε μια γενναία χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση δίνει 450 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα και για 50 αναπτυξιακές εταιρίες. Ως εταιρία πήραμε τη μερίδα του λέοντος αναλογικά, δεδομένου ότι έχουμε φθάσει στα 24 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος χρηματοδοτικός όγκος».

Η εταιρία μας όλα αυτά τα χρόνια ανέπτυξε τη δραστηριότητά της και εξασφάλισε τους πόρους γιατί εξασφάλισε τη ζήτηση

Η σχέση μας με τους θεσμικούς φορείς είναι εξαιρετική, έχουμε καλή σχέση με τα Επιμελητήρια και έχουμε αναπτύξει καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αξίζει να αναφέρω ότι όλο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Περιφέρεια μας το ανέθεσε ο περιφερειάρχης.

Ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός έλαβε τον λόγο και πρώτον, αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την ανάπτυξη του τόπου και, δεύτερον, στα προγράμματα LEADER που έχουν απτά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία από τις χρηματοδοτήσεις. 

Έχω δει στην πράξη, λόγω της ΤΑπΤΟκ, πόσο πολύ βοήθησαν αυτά τα προγράμματα στην ανάπτυξη της περιοχής. Εύχομαι και στο νέο πρόγραμμα να έχει την ίδια τύχη, να εξυπηρετήσει τους σκοπούς ανάπτυξης των περιοχών μας.

Ο κ. Γιάννης Τρουπής πρόσθεσε αμέσως μετά για την ΤΑπΤΟκ: «Στηρίζουμε επιμελητηριακώς την ύπαρξή της, θα προτείνουμε ώστε να συνεχιστεί αλλά να ανέβει και το μπάτζετ αν είναι εφικτό, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αν είναι εφικτό να μεγαλώσει και  η περιοχή παρέμβασης. Είχαμε φακέλους με πολύ καλή βαθμολογία που το μπάτζετ δεν έβγαινε. Είδαμε ότι υπήρχαν φάκελοι με υψηλή βαθμολογία και εκεί κάναμε μια παρέμβαση στην Περιφέρεια, και έτσι, δέκα επιχειρήσεις, το σύνολο σχεδόν, εντάχθηκε. Αν στην πορεία δεν μπορεί μια επιχείρηση να υλοποιήσει το έργο, τα χρήματα δεν θα χαθούν, θα πάνε στον πρώτο επιλαχόντα».

Στη συνέχεια, η κυρία Μαριλού Μπούζιου, συντονίστρια Τ.Π. CLLD/DEADER ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας της «Πρόταση διαβούλευσης για την τοπική στρατηγική LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027». Η κυρία Μπούζιου στην αρχή της ομιλίας της είπε ότι σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης -διά ζώσης και διαδικτυακά- με σκοπό την καταγραφή των προτάσεων των τοπικών φορέων και των επιχειρηματιών, προκειμένου να συνταχθεί η στρατηγική που θα περιληφθεί στον φάκελο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο.

Πηγή: Arcadiaportal.gr

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio