Αφιέρωμα για το 1821 με τον καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάση Χρήστου (vid)

Παρ, 25/03/2022 - 10:00
Image

Με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καλέσαμε τον κύριο Θανάση Χρήστου, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, να μας μιλήσει για την σημαντική συμβολή των Αρκάδων στο ξεσηκωμό των Ελλήνων έναντι του τουρκικού ζυγού το 1821.

Αναλυτικότερα δόθηκε έμφαση σε τρεις κομβικούς ιστορικούς σταθμούς. Την προετοιμασία του αγώνα και την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την απελευθέρωση της Καλαμάτας καθώς και τη σύγκληση της Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Καλτεζών.

Σημαντικές προσωπικότητες της Αρκαδίας όπως μας ανέφερε ο κ. Χρήστου πρωτοστατούν στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας όπως οι αδελφοί Σέκερη, ο Νικόλαος Σπηλιάδης και ο Παναγιώτης Αρβάλης.

Ενώ παρά το καθοριστικό ρόλο των Μανιατών στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 οι Αρκάδες βοήθησαν και αυτοί με τη σειρά τους στην ανεξαρτησία της. Ο ερχομός της  εμβληματικότερης φυσιογνωμίας του αγώνα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Καρδαμύλη στις 6 Ιανουαρίου 1821 ανάβει την επαναστατική φλόγα στη Νότια Πελοπόννησο.

Ενώ στις 20 μέχρι τις 26 Μαΐου 1821 μετά από ξακουστές μάχες όπως αυτήν της Καρύταινας, του Λεβιδίου και του Βαλτετσίου πραγματοποιείται η σύγκληση της Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Καλτεζών.  Το πρώτο νομοθετικό σώμα του επαναστατημένου λαού από όπου  προκύπτει και  το πρώτο πολιτειακό κείμενο της εποχής όπως τόνισε ο κ. Χρήστου. Δημιουργείται δηλαδή μια πρώτη μορφή κρατικής συγκρότησης πριν την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio