Να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την αποπεράτωση του ΙΝ της Παναγίας στον Πραστό

Τρί, 15/03/2022 - 13:03
Image

Παύση εργασιών - καθυστερήσεις και προβλήματα στην εκτέλεση του έργου : «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του ΙΝ της Παναγίας στον Πραστό, δήμου βόρειας Κυνουρίας, ΠΕ Αρκαδίας».

ΘΕΜΑ : ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΟΥ : «ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΤΟ, ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ»...
 
Αξιότιμοι Κύριοι
 
Όπως όλοι γνωρίζετε μετά από προσπάθειες πολλών ετών, των απανταχού Πραστιωτών, της Κοινότητας Πραστού, των συλλόγων Πραστού, της Ενορίας Πραστού και όλης της Τσακωνιάς Πάρθηκε η μεγάλη απόφαση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση του πυρπολημένου από τον Ιμπραήμ Ιερού Ναού Παναγίας Πραστού του τότε μητροπολιτικού ναού της Πρωτεύουσας της Τσακωνιάς που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο Ιστορικό και Πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας, όλης της Τσακωνιάς, και ένα από τα σημαντικότερα της Πελοποννήσου και όλης της Ελλάδας.
 
Έγινε η μελέτη του έργου, Εντάχθηκε στα έργα Πολιτισμού και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δημοπρατήθηκε και υπογράφτηκε στις 18.03.2020 η σχετική Σύμβαση ανάθεσης κατασκευής του έργου με την ανάδοχο Εταιρεία ΑΚΛΙΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. με Προϋπολογισμό έργου «690.000,00» ευρώ. Την επίβλεψη του έργου την έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ΔΑΒΜΜ.
 
Τον Μάιο του ίδιου έτους ξεκίνησαν κάποιες εργασίες από την ανάδοχο Εταιρεία και στην συνέχεια αργότερα μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Αρχαιολογία της Τρίπολης ξεκίνησε ανασκαφικές εργασίες μέσα στο Ναό με άλλο υποέργο όπως αναφέρεται στην σχετική πινακίδα που τοποθετήθηκε και βρίσκεται στο χώρο του έργου. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων ήταν να προχωρήσουν εύρυθμα όλες οι προβλεπόμενες από την μελέτη εργασίες του έργου, να τελειώσουν μέσα στα όρια του συμβατικού χρόνου, να αποκατασταθεί αυτό το Ιστορικό και Πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας και να παραδοθεί προς χρήση ώστε να αποτελέσει ξανά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του τόπου, ολόκληρης της Τσακωνιάς, να αποκτήσει την ιστορική σημασία που του ταιριάζει, να ακτινοβολεί στο κέντρο της ιστορικής Πρωτεύουσας ανακαλώντας τους παλιούς ένδοξους χρόνους της και δίνοντας ξανά ζωή στον Πραστό.
 
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η Κοινότητά μας και ο Δήμος μας παρέχοντας κάθε βοήθεια στα πλαίσια του εφικτού και δίνοντας και την σχετική άδεια στην ανάδοχο εταιρεία (Χορήγηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου και δημοτικών οδών στην κοινότητα Πραστού με σκοπό την τοποθέτηση ικριωμάτων για την εκτέλεση του έργου: «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του Ι.Ν. της Παναγίας στον Πραστό, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Π.Ε. Αρκαδίας») μετά από σχετικό αίτημα και αλληλογραφία της αναδόχου εταιρείας ΑΚΛΙΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε..
 
Από την αρχή των εργασιών παρατηρούσαμε ότι δεν υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα στο έργο και οι εργασίες προχωρούσαν με πολύ αργό ρυθμό και όσες φορές ρωτούσαμε τον μηχανικό της αναδόχου εταιρείας δεν λαμβάναμε σαφείς απαντήσεις. Μετά σχεδόν από δύο χρόνια από την έναρξή του έργου και αφού ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές μέσα στο Ναό, κάποιες καθαιρέσεις σαθρών πέτρινων τοίχων, καθώς επίσης και κάποιες στερεωτικές εργασίες στις λιθοδομές του Ναού, το έργο έχει σταματήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και δεν εργάζεται πια κανείς. Ο υπεύθυνος μηχανικός έργου της εταιρείας έχει να φανεί καιρό και το έργο μοιάζει πλήρως εγκαταλειμμένο. Το έργο βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από πριν, αφού έχουν ανοιχτεί χαντάκια στους εσωτερικούς χώρους περιμετρικά του Ναού σε μεγάλο βάθος που φτάνει μέχρι και την θεμελίωση των τοίχων τα οποία γεμίζουν νερά και χιόνια κατά την περίοδο των βροχών και των χιονοπτώσεων Στο περιβάλλοντα χώρο γύρω από τον ναό, επικρατεί ακαταστασία στους κοινόχρηστους χώρους, πολλά χώματα από τις ανασκαφές και οι πέτρες που έχουν βγει από τους σαθρούς τοίχους ψηλά έχουν εναποτεθεί και παρατηθεί προσωρινά στην κεντρική πλατεία του χωριού με αποτέλεσμα να στερούν την χρήση της από τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες.
Το έργο αυτό, ως έργο πολιτισμού, είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, για ολόκληρη την Τσακωνιά αλλά και γενικότερα. Όλοι εμείς που ζούμε στην περιοχή περιμέναμε με αγωνία να τελειώσει ο ιστορικός μητροπολιτικός ναός του Πραστού να τον θαυμάζουμε και να τον καμαρώνουμε όπως τον παλαιό καιρό για να ξαναζήσει το χωριό μας τις ένδοξες στιγμές μια και την περίοδο εκείνη από το 1700 μέχρι και το 1850 περίπου ήταν το σπουδαιότερο κέντρο πλούτου και ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή της Τσακωνιάς. Δεν κατανοούμε το λόγο που το έργο δεν προχωράει και διερωτώμεθα ποιος ευθύνεται για αυτό.
Σας παρακαλούμε θερμά και ζητάμε να δείξετε και σε αυτή την περίπτωση, την ευαισθησία που σας χαρακτηρίζει για την πολιτιστική μας κληρονομιά και να προβείτε άμεσα σε ενέργειες προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο, για την επίλυση όποιων προβλημάτων έχουν παρουσιαστεί και εμποδίζουν την επανέναρξη των εργασιών και υλοποίηση του έργου. Να προχωρήσουν άμεσα και να συνεχιστούν οι εργασίες για την αποπεράτωση του, έτσι ώστε σύντομα, ίσως και τον επόμενο χρόνο τον Αύγουστο του 2023, να γιορτάσει το χωριό μας την γιορτή της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Παναγιάς του Πραστού, να αρχίσει ξανά να λειτουργεί κανονικά ο Ναός όπως τα παλαιά χρόνια, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο κάλεσμα για την νέα επανεκκίνηση του χωριού μας και να αποτελέσει και πάλι Ιστορικό, Θρησκευτικό και Πολιτιστικό σύμβολο της Τσακωνιάς και των αγώνων των προγόνων μας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
 
Ο
Πρόεδρος Κοινότητας Πραστού
Δημήτριος Σταμ. Πετρής
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ :
1. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
κ. Παναγιώτη Νίκα
Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου
Τ.Κ. 221 00 - ΤΡΙΠΟΛΗ
2. Αντιπεριφερειάρχη
Π. Ε. Αρκαδίας
κ. Εμμανουήλ Σκαντζό
28ης Οκτωβρίου 29
Τ.Κ. 221 31 - ΤΡΙΠΟΛΗ
3. Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας
Κ. Γεώργιο Καμπύλη
Τ.Κ. 220 01 – ΑΣΤΡΟΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ :
1. Υπουργό Πολιτισμού
κ. Λίνα Μενδώνη
Μπουμπουλίνας 20 - 22
Τ.Κ. 106 82 - ΑΘΗΝΑ
2. Ενορία & Συλλόγους
Πραστού
Ενταύθα

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio