Κ. Βλάσης: Οι απανταχού Έλληνες αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό (vid)

Τετ, 26/07/2023 - 10:43
Image

Ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης την Τρίτη 25 Ιουλίου τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Ο ίδιος, ως πρώην υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ομογένεια, απευθύνθηκε στην Ολομέλεια υπογραμμίζοντας ότι το να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο καταγωγής τους εκτός από τη διόρθωση μιας αδικίας εις βάρος τους, είναι και ένα αποφασιστικό μήνυμα ενότητας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Κατ' αρχάς, ο κ. Βλάσης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έχουν ριχτεί στη μάχη των πυρκαγιών: «Ευχαριστώ στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, κάνουν τα πάντα για να τελειώσει το κακό», είπε.
«Ως υφυπουργός Εσωτερικών, είμαι συγκινημένος που το πρώτο σχέδιο νόμου που η νέα κυβέρνησή μας φέρνει αφορά στην άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.»

«Το 2021 θεωρώντας πως η ιδέα για πλήρη άρση των περιορισμών είχε ωριμάσει, κάναμε μια δεύτερη απόπειρα, χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς να πειστούν από τα επιχειρήματά μας, όσο κι αν ήταν λογικά. Τότε, είχα σημειώσει ότι βρισκόμασταν μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία, για να διορθώσουμε μια αδικία, και για την ίδια τη Δημοκρατία μας. Έφτασε η ώρα να γίνει πραγματικότητα αυτό που για δεκαετίες ολόκληρες οι Έλληνες του εξωτερικού: να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους».

Δεν εκχωρούμε δικαίωμα ψήφου σε εκλογείς που δεν το έχουν ήδη, απλώς διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος σε εκείνους που το έχουν.

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση παύουμε να αντιμετωπίζουμε του Έλληνες του εξωτερικού ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.»

«Πώς μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια δεύτερη Ελλάδα μακριά από την πατρίδα, αλλά να μην μας θλίβει το γεγονός ότι μόλις 18.000 Έλληνες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό;»

«Οι Έλληνες του εξωτερικού τρέφουν ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα, και το μόνο που ζητούν, είναι να νιώθουν πως τους θέλουμε κοντά μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει τους Έλληνες του εξωτερικού συμμέτοχους στη ζωή του τόπου. Όχι χαριστικά, αλλά επειδή μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά. Το πιο στέρεο και αποφασιστικό μήνυμα που μπορούμε να στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, είναι αυτό της ενότητας. Η ενότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», είπε, τέλος, ο κ. Βλάσης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio