Ημερίδα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού» (pics,vid)

Σάβ, 11/05/2024 - 16:24
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 11 Μαΐου οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού της 201ης επετείου από τη σύγκληση της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.

Η εκδήλωση με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού» έγινε  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη» 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας Γ. Καμπύλης, η δημοτική αρχή έχει θέσει στόχο την καθιέρωση ενός ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου ώστε να αναδεικνύεται κάθε φορά και μια διαφορετική πτυχή της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης της περιοχής.

Η επιλογή της προβολής της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού, ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο, δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του. Ενώ, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, στο οποίο στεγάζονται ευρήματα κυρίως από την Έπαυλη, παραμένει κλειστό. 

Στην Ημερίδα αναδείχθηκαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν το μνημείο ξεχωριστό και συζητήθηκαν ζητήματα συντήρησης και ανάδειξής του, όπως και οι ενέργειες για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Μουσείου. Σκοπός ήταν να προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα ένας γόνιμος διάλογος που, αφενός, θα φέρει σ’ επαφή τους πολίτες με την τοπική ιστορία και αφετέρου, να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων. 

 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεώργιος Καμπύλης Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής ανέφερε: Το 2023 υπήρξε χρονιά συμβολική όχι μόνο για το Άστρος, αλλά και για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την καθιέρωση του Συντάγματος του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Η Επέτειος της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος εορτάστηκε με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους και δημιούργησαν ιστορική παρακαταθήκη στους δημότες της Βόρειας Κυνουρίας. Μεταξύ αυτών ήταν και η πραγματοποίηση του Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού με ειδικό θέμα: «Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές, οι αποφάσεις, ο αντίκτυπός της». Ο στόχος που είχαμε θέσει ήταν να καθιερωθεί η πραγματοποίηση ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου, ώστε να αναδεικνύεται κάθε φορά και μια διαφορετική πτυχή της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης του τόπου μας. Η Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων και δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη και άγνωστη. Ενώ, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, το οποίο στεγάζει κατεξοχήν ευρήματα από την περιοχή της αρχαίας κώμης Εύας και από την Έπαυλη, παραμένει κλειστό λόγω προβλημάτων συντήρησης. Στην Ημερίδα θ’ αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν το μνημείο ξεχωριστό και θα συζητηθούν ζητήματα συντήρησης και ανάδειξής του. Παράλληλα, θ’ αναδειχθεί η τριπλή σπουδαιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους – λόγω θέσης, ιστορικότητας και ευρημάτων. Σκοπεύουμε έτσι, να προκαλέσουμε στην επιστημονική κοινότητα έναν γόνιμο διάλογο που, αφενός, θα φέρει σ’ επαφή τους πολίτες με την τοπική ιστορία και αφετέρου, θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων. 

 

Στο προεδρείο ήταν οι: Ιωάννα Τετώρου – Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη.

Η κυρία Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη  ανέπτυξε το θέμα "Από το Ιερό του Πολεμοκράτη, στη Μονή Λουκούς: συζητώντας τη διαχρονικότητα μιας θέσης στον ελαιόκαμπο της Θυρέας.

Ο κ. Παναγιώτης Κωσταλούπης μίλησε για το έργο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης του διακόσμου της Έπαυλης του Ηρώδη στη Λουκού Κυνουρίας.4

Οι κυρίες Ελένη Ψαθή – Μαρίνα Παπαδημητρίου αναφέρθηκαν στις ενέργειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την Έπαυλη Ηρώδη του Αττικού στην Εύα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους κατά τα τελευταία έτη. 

Ο κ. Γεώργιος Σπυρόπουλος έκανε ομιλία σχετική με την ανάδυση της πνευματικά ενεργούς προσωπικότητας του Ηρώδη Αττικού από τον αδιόρατο απόηχο του αρχιτεκτονικού και γλυπτού διακόσμου της Έπαυλής του στην Εύα/Λουκού Κυνουρίας. Τέλος οι Κλήμης Ασλανίδης – Χριστίνα Πινάτση – Κωνσταντίνα Τσούλου παρουσίασαν την μελέτη αποκατάστασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους 

 

Σχόλια επισκεπτών

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις πολύ ωραίες! Όμως ποιο σαινι "ανακάλυψε" ότι υπάρχουν θαλάσσια αρχαία (ποια ευρήματα?) στο νησί του Παραλιου Αστρους και έχουν απαγορέψει το ψαροντουφεκο σύμφωνα με το Λιμενικό? Θα μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος? Αν καταδεχθει βέβαια!

με τα μυαλα που κουβαλάτε εδω και χρονια μουσειο δεν πρόκειται να γινει ο χορος του Μουσειου ειναι εκει που βρεθηκαν τα αγαλματα και τα ψηφιδωτά που δεν ειναι αλλος απο την ΕΥΑ ΔΟΛΙΑΝΩΝ οπως εχει ονομασθεί αλλα που σκόπιμα οι στενόμυαλοι παλαι ποτε τοπικιστες αποκρύπτουν ,αλλα και διαστρεβλώνουν και την ονομασία ,αλλα με ολα αυτα κακο κανουν παρα καλο στον τοπο και μουσειο δεν θα γινει αυτο τον αιωνα

σήτα, περλίτης, γάζες, γεωύφασμα και άμμος λατομείου… 2000,2002, 2003, 2005, 2006… σωστικές εργασίες, κάλυψη επιχρισμάτων, διάσωση & συντήρηση! 2008 στέγαστρο καλατράβα! Θαμμένα τα ψηφιδωτά, σε ταξίδι με αεροπλάνο τα εμπορεύσιμα… Τέτοιο φαγοπότι ούτε ο Ηρώδης! Που πήγε και που είναι η κεφαλή της Υγείας, οεο? Εφορία αρχαιοτήτων με χαζογκόμενες/καλουπατζήδες να εξετάζουν τη στατικότητα του μουσείου! ¨ξέρετε κάποια πράγματα δεν είναι καλό να απαντηθούν αρκεί η μια πλευρά να παίρνει το πρόσημο της άλλης¨ ήταν η απάντηση στα σοφά λόγια του γιατρού: ΜΟΝΟ ΟΡΓΗ!

ΑΥΤΗ Η ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑ ΔΟΛΙΑΝΩΝ.... ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΑ

Αγαπητέ 22:24 η ντροπή είναι όλων όσων εξουσίαζαν από τότε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Δήμαρχος για τα 4 χρόνια και για τα επόμενα 5 θα είναι ο κος Καμπύλης. Έχω παρατηρήσει ότι ΔΕΝ κοιτάτε τι έκανε και τι κάνει ο νυν Δήμαρχος αλλά τι έκαναν οι προηγούμενοι. Γιαυτό ο Δήμος δεν έχει κανενα μα κανένα μέλλον.

Διάβασα στο fb δήλωση ότι ψηφίζουμε γνώστες καί Όχι τους γνωστούς τη εννοούσε Ο κ ποιοι είναι οι γνώστες για την Ευρωβουλή? Ο Αυτιάς π χ γνωστός είναι Ο κ Κοντοζαμανης είναι κακό δεν κατάλαβα δεν θέλω να καταλάβω πως θα κρίνουμε εμείς οι ψηφοφόροι τον γνώστη έχουμε κανένα ερωτηματολόγιο? Εγώ ψηφίζω το γνωστό για τη αγαπάει τον τόπο μας είναι ηθικός γιά το εάν είναι καλή επιλογή θα κριθεί στη θητεία του εάν μπει στην Ευρωβουλή Καλή επιτυχία Πατριώτη

Το Ακουσαμε και αυτό οι κ κ δεν με ενδιαφέρουν τα Ονόματα παρουσιασαν την Μελέτη Αποκατάστασης τουΑρχ Μουσείου Άστρους για την Ιστορία υπάρχουν 4 5 μελέτες ίσως και παραπανω Πρόταση να Ονομαστή Μουσείο Μελετών μιλάω σοβαρά

Καλό θα ήταν εάν θέλετε να φιλοξενείτε στον τόπο σας επιστημονικά συνέδρια και τους επιστήμονες που τα στελεχώνουν να έχετε την ευγενή καλοσύνη να παρακολουθήσετε τις εργασίες τους -εάν και όσο μπορείτε να καταλάβετε- ώστε να διαπιστώσετε ποιο είναι το θέμα. Δεν ήταν προεκλογική συγκέντρωση, ήταν επιστημονικό συνέδριο, δεν έχει κανένα χώρο για να ζητήσετε ρουσφέτια από πολιτικούς, για τον τόπο σας, ούτε για να εκφράσετε σε αυτούς τις διαμαρτυρίες σας για τη μη επισκευή του Μουσείου!!

Η αγανάκτηση δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός οτι το Μουσείο είναι κλειστό. Οφείλεται στο δούλεμα που προσπαθεί να μας κάνει ο Δήμαρχος με αυτές τις ημερίδες. 5 Χρόνια για μια μελέτη!! και την παρουσιάζει κιόλας; Τα υπόλοιπα απο τους πονηρούς όπως τον 18:52, είναι για γέλια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με το Σύλλογο του Μουσείου, επισκεύασαν το κτήριο. Το Μουσείο άνοιξε το καλοκαίρι του 2018. Μετά γιατί δεν άνοιξε ποτέ ξανα; Γιατί έφυγαν εκθέματα και δεν ξαναγύρισαν; Αυτά τα μυστικά ποιός θα τα αποκαλύψει; Αφήστε το, για μετά τις ευρωεκλογές.........

Δεν είναι τυχαίο για την προσέλευση των Δημοτών , μόνον κοροϊδία για το μουσείου της ΕΥΑΣ ΔΟΛΙΑΝΩΝ,. Αν σκεφτούν λίγο οι τοπικοί άρχοντες, αν θέλουν βέβαια , θα δουν ότι υπάρχει ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ χώρος για την στέγαση του μουσείου, είναι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΟΛΙΑΝΩΝ, ήδη έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν τα παιδιά στο Αστρος.
<< ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν>>

Η εκδήλωση φέτος για 4 ημέρες και 20 προσκεκλημένους στοίχισε 30.000€
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A1%CE%9C3%CE%9F%CE%A99%CE%A8-%CE%9B2%CE…
Η σύμβαση είναι ολόιδια με την περσυνή που στοίχησε για 5 ημέρες και 40 προσκεκλημένους 30.000€.
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%933%CE%A5%CE%A99%CE%A8-%CE%A65%CE…
Κάτι δεν πάει καλά Δήμαρχε....

Η κασέτα με τα δημοτικά καί δυό μεγάφωνα στην πλατεία στο Άστρος στοίχισε 9'000 € ούτε η Άντζελα δεν παίρνει τόσα με τη φωναρα της ωρε παληκαρια καλά τη σπατάλη είναι αυτή ο κόσμος πεινάει και πινει νερό από σωλήνες Αμιάντου σπάσαμε τα αυτοκίνητα από της λακούβες βιολογικό ακουμε βιολογικό δεν βλέπουμε τα λεφτά δεν είναι δικά σάς απλά να ξέρετε θα κάνετε απολογισμό με Ορκωτό Λογιστή και απολογισμό πεπραγμενων αλλά καί για σπατάλη εάν ΕΙΠΑΡΧΕΙ είναι αλήθεια ότι δεν κάνατε απολογισμό πεπραγμενων τα προηγούμενα χρόνια εμένα κ κ δεν με ενδιαφέρει εάν πηρε το πρωτάθλημα Ο ΠΗΓΑΣΟΣ η που μιλαει η Αρτεμης με ενδιαφέρει πολυ σοβαρά εάν γίνεται σπατάλη στο Δήμο (Θα το βρεί στραβει το αρνί της)

Η κασέτα με τα δημοτικά καί δυό μεγάφωνα στην πλατεία στο Άστρος στοίχισε 9'000 € ούτε η Άντζελα δεν παίρνει τόσα με τη φωναρα της ωρε παληκαρια καλά τη σπατάλη είναι αυτή ο κόσμος πεινάει και πινει νερό από σωλήνες Αμιάντου σπάσαμε τα αυτοκίνητα από της λακούβες βιολογικό ακουμε βιολογικό δεν βλέπουμε τα λεφτά δεν είναι δικά σάς απλά να ξέρετε θα κάνετε απολογισμό με Ορκωτό Λογιστή και απολογισμό πεπραγμενων αλλά καί για σπατάλη εάν ΕΙΠΑΡΧΕΙ είναι αλήθεια ότι δεν κάνατε απολογισμό πεπραγμενων τα προηγούμενα χρόνια εμένα κ κ δεν με ενδιαφέρει εάν πηρε το πρωτάθλημα Ο ΠΗΓΑΣΟΣ η που μιλαει η Αρτεμης με ενδιαφέρει πολυ σοβαρά εάν γίνεται σπατάλη στο Δήμο (Θα το βρεί στραβει το αρνί της)

Την Τρίτη δεν παω γιά καφέ θα παω στο Δ Σ του Δήμου να δω ποιοι μιλάνε και ποιοι χειροκροτάνε να δω τη φάγανε 20 άτομα προσκεκλημένοι Μουσικοί Μάνατζερ κ λ π να δω ψήφισα σωστά η λάθος για δευτερη φορά ναι ρε έχω πρόβλημα που πανε τα λεφτά μου μου μου μου εσείς ΜΟΥΓΚΑ εγώ. Ια ερώτηση θα κάνω μόνο πίνουμε νερό από Αμιάντοσωληνες? Εσείς Αστρινοι πινετε? Τα παιδακια πινουν ευχομαι ΟΧΙ

Υπάρχει ένα πανεμορφο κτίριο στα Κ Δολιανά πολυ μεγάλο σε τ μ το Δημ Σχολείο Δολιανών που θα κλείσει στην πλατεια του χωριού που μπορεί να γίνει κατάλληλο για Μουσείο και να φυγουν τα αρχαία από το Υπόγειο να υπάρξει επισκέψιμος χώρος γιατί βλέπω να φεύγουν για Τεγέα Τρίπολη κ α (βλέπε Λακαινα) καί Όταν ανέβει Ο Γάιδαρος στο Κυπαριση και γίνει νέο Μουσείο στην Ευα είναι τόσο κοντά που πανε καί μόνα τους τα αγάλματα στο νέο εάν δεν κ κ καντε το Γηροκομείο έτοιμο κτίριο ιδέες υπάρχουν άλλα εσείς φωτογραφίες και χαμόγελα την ψήφο έδωσαν οι πολιτες όχι να παμε αλλά 5 Χρόνια πισω είναι πολλα 5 χρόνια χωρίς έργο είναι καταστροφή για τον τόπο ΜΑΣ

Μέγα Είδηση για ενημέρωση των Δήμων και Κοινοτήτων Όλης της Χώρας Μπορεί να υπάρχει Δ Σ σε κλειστό Μουσείο και πανω από 10 χρόνια κ λ π όπως και ΔΣ υπό ίδρυση Γηροκομείο που στο Δ Β Κυνουρίας η ώρα για υπνο όλοι στα κρεβάτια σας βοήθεια ψάχνουμε ένα προεδρο Κυν Συλλόγου Ποδοσφαίρ Ομάδας Σκακιστων ένα Ευρωβουλευτή επείγοντος να μας σώσει δεν δεσανε και οι Γαιδουρες ρε

Πο πο αγωνία που έχουν κάποιοι για τα λεφτά τους ρε κάτι κουβαρντάδες ας πάνε εκεί να δουν από κοντά τι ΄γινεται να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι ενδιαφέρον όχι αστεία μπράβοοοοοο

Ο Καμπύλης είναι καθαρός και το ξέρετε δεν χωράει παγαποντιά και κομπίνα τα όσα λέτε είναι ανώνυμα και ψευδή σχόλια δεν έχετε τίποτα να του βρείτε και προσπαθείτε με ψεύδη αλλά τρίχες θα καταφέρετε

Πόσες φορές έχει γράψει ό ίδιος σχολιαστής εναντίον του δημάρχου αφού χρησιμοποιεί το ίδιο στυλ για να κατηγορήσει με ψεύδη και κουταμάρες ανωνυμες όλοι τον ξέρουν αλλά αυτός συνεχίζει μπας και πετύχει κάτι κι αφού ξέρει ότι για πέντε χρόνια δήμαρχος θάναι ο Γιώργος . αλλά δεν θέλει να το χωνέψει ....... μιλάμε για μεγάλο παιδί ο σχολιαστής ....

23:39 Καμπύλη μέχρι να σβήσει ο Ήλιος. Τα άλλα τα λουστήκαμε νωρίτερα γιαυτό αλλάξαμε κι όπως βλέπεις δεν θέλουμε με τίποτα να τα ξαναλουστούμε! Γιώργο γερά!

κ των 12 οο Ο Καμπύλης είναι καθαρός αλλά πρέπει να κάνει Απολογισμούς Πεπραγμένων να αποδεικνύεται με χαρτιά συμφωνείς? Ναι η Όχι το Κόμμα τη λέει όλα στο Φως η όλα στο σκοτάδι εδώ φέρει μεγάλη ευθυνη η αντιπολίτευση πολυ μεγάλη πολυ μεγάλη δεν έπραξε καί αυτή τα νόμιμα

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio