Θεματικό Πάρκο Ελιάς στο ΕΠΑΛ Άστρους: Ένας τόπος γνώσης με μεγάλη επικεψιμότητα (vid)

Δευ, 01/04/2024 - 12:03
Image
Με συλλογική προσπάθεια, το Πάρκο Ελιάς, στο οποίο φιλοξενούνται 17 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σε παλαιότερες εποχές για να βγάλουν το λάδι τους, λειτουργεί από το 2020 στον χώρο του ΕΠΑΛ Άστρους.
 
Για το Πάρκο Ελιάς, το οποίο, όπως θα ακούσετε και στο βίντεο, επισκέπτονται πάνω από 3.000 άνθρωποι ετησίως, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» και στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη ο Νίκος Πολυμενάκος, εκπαιδευτικός, την Κυριακή 31 Μαρτίου.
 
Ύστερα από την δημιουργία ενός λαογραφικού Μουσείου εντός του σχολείου, ύστερα από την δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, ύστερα από την έκδοση μαθητικής  εφημερίδας και ποιητικής συλλογής ο σύλλογος εκπαιδευτικών και οι μαθητές δημιούργησαν ένα θεματικό πάρκο για την ελιά εντός του προαύλιου χώρου του ΕΠΑΛ Άστρους. Έτσι, το σχολείο «μεταμορφώθηκε» σε έναν χώρο καινοτομίας, σε έναν χώρο όπου οι μαθητές μπορούν να ζήσουν από κοντά την παράδοση της ελαιοκομίας στην Αρκαδία, που μετρά πάνω από 3.000 χρόνια, ενώ μπορούν να έχουν καθημερινή επαφή με τα εργαλεία εκείνα και με τα αποθηκευτικά σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι από τον 5ο αι. π. Χ. ως τον 20ό.
 
Όπως είπε ο κ. Πολυμενάκος, τα υπεραιωνόβια δέντρα που μεταφυτεύτηκαν στο πάρκο έχουν «δει» σπουδαία γεγονότα, αλλά επίσης δίνουν ακόμα καρπούς. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, φέτος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν τον καρπό τους και να παραγάγουν λάδι με την παραδοσιακή μέθοδο της σύνθλιψης.
 
«Καθώς έχουμε τα εκθέματα αυτά στον αύλειο χώρο του σχολείου, οι μαθητές ανατροφοδοτούνται και έρχονται σε καθημερινή επαφή με την παράδοση», αναφέρει ο κ. Πολυμενάκος.
 
Το ΕΠΑΛ Άστρους με το Πάρκο Ελιάς είναι η απόδειξη ότι η συλλογική προσπάθεια αποφέρει καρπούς. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μαθητές εκτός από την ευκαιρία που έχουν να συνδεθούν με την παραγωγή του τόπου τους και να αγαπήσουν το περιβάλλον και την ιστορία τους, έχουν τη χαρά να φοιτούν σε ένα όμορφο σχολείο, φροντισμένο, και να αγαπήσουν τη συνεργασία, την εργατικότητα και τη συλλογικότητα.
 
Δείτε από το 21ο λεπτό ΕΔΩ

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio