Πρόταση για Κυριακάτικη βόλτα στην Καστάνιτσα (pics,vid)

Σάβ, 09/10/2021 - 12:00
Image

Ίσως από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Αρκαδίας, η Καστάνιτσα με τα πετρόχτιστα λευκά σπίτια και τις γκρι σκεπές τους από σχιστόλιθο Μαλεβού και το καταπράσινο παρθένο τοπίο μπορεί να θεωρηθεί και ως η «ωραία του Πάρνωνα»

Η Καστάνιτσα,  σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, στα 840 μ., είναι το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι, με ιστορία επτά και πλέον αιώνων και ένα από τα αρχαιότερα ορεινά χωριά της Κυνουρίας.

Οι πρώτοι κάτοικοι φαίνεται να εγκαταστάθηκαν στο χωριό εδώ και πάνω από 750 χρόνια, με την πρώτη γραπτή εμφάνιση του χωριού γίνεται σε Χρυσόβουλο του Ανδρόνικου το 1293 μ.Χ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ξεχωριστής ομορφιάς και αναγνωρισμένο ως φυσικό μνημείο το καστανοδάσος της περιοχής. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα σπίτια του χωριού τα οποία σχηματίζουν έναν γοητευτικό λαβύρινθο απλωμένο στην πλαγιά.

Όλα είναι πέτρινα, ασπρισμένα με ασβεστολάσπη και οι στέγες είναι σκεπασμένες με σταχτοπράσινο σχιστόλιθο του Πάρνωνα. Όπως θα διαπιστώσετε οι καμάρες, τα τόξα, οι μικρές λουλουδιασμένες αυλές, δίνουν έναν πολύ ρομαντικό τόνο στο χωριό, μια εικόνα μυθική, παραμυθένια. Αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα χτισμένα από Λαγκαδιανούς μαστόρους πριν από 300 χρόνια.

Αν με ρωτάτε ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Καστάνιτσα, αναμφισβήτητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο η εποχή του κάστανου, ταιριάζει γάντι στην «ωραία του Πάρνωνα».

Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και πάντα το χωριό τους λάμπει. Δεν θα βρείτε σχεδόν ποτέ απορρίμματα στους δρόμους, ούτε ξερά φυτά, είναι όλα προσεγμένα, και πολύ περιποιημένα, κατάλληλα για να βγάλετε τις καλύτερες φθινοπωρινές φωτογραφίες σας.
Στην Καστάνιστα πάνω από 5.000 επισκέπτες δίνουν κάθε χρόνιο το «παρών» στην καθιερωμένη Γιορτή Κάστανου που γίνεται στο τέλος Οκτωβρίου, την οποία δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε φέτος λόγω κορωνοϊού.

Το ΔΣ του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ των Απανταχού Καστανιτσιωτών έχοντας συναίσθηση της ευθύνης του ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, αποφάσισε την αναβολή της διεξαγωγής της ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ η οποία λάμβανε χώρα ανελλιπώς τα τελευταία 37 χρόνια στο τέλος Οκτωβρίου στο όμορφο χωριό.

Η απόσταση Αθήνα - Καστάνιτσα είναι 198 χλμ., ενώ από το Ναύπλιο απέχει 62 χλμ. Τέλος, από την πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, την Τρίπολη, η Καστάνιτσα βρίσκεται στα 70 χλμ. μέσω Κάτω Δολιανών και 66 χλμ. μέσω Αγίου Πέτρου.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Καστάνιτσα είναι από το 1967 χαρακτηρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού με Προεδρικό Διάταγμα παραδοσιακός – διατηρητέος οικισμός με ιδιαίτερη φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του συνεργάτη μας στην Κυνουρία, Nigel Copage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Video

Σχόλια επισκεπτών

Ευτυχώς που υπάρχει και κάποιος μη Έλληνας και προβάλλει με φωτογραφικό υλικό τα πανέμορφα χωριά μας γιατί εμείς εμεις δεν αδειάζουμε.
Έχουμε να θάψουμε ο ενας τον άλλο στο καφενείο.
Επειδή εγώ δεν εχω τόσο όμορφο χωριό και με τις υποδομές του, ασχολούμαι με το δικό σας και λέω λοιπόν, φαντάζεστε αν αυτό το υλικό ανέβαινε που στην εποχή μας είναι πανεύκολο σε μερικές δεκάδες site; Θα μπορούσαν να μείνουν ακόμα και πέντε νέα παιδιά βρίσκοντας δουλειά και εξασφαλίζοντας εισόδημα απο τους εκδρομείς και μην χαθούν τα πάντα απο την ερήμωση που θα επέλθει.
Αφήστε το δευτερευούσης σημασίας ξεκαθάρισμα των οικοπέδων στο Λαγοβούνι που αν το ξεκαθαρίσετε καλώς και δείτε τι κάνετε με την πραγματική κληρονομιά σας με το στολίδι σας.
Congratulations for your work!
Thank you Nigel

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio