Οι δύο απεικονίσεις της Αγίας Τριάδας στον ΙΝ Αγ. Γεωργίου Αγιάννη Κυνουρίας (pics)

Δευ, 05/06/2023 - 18:17
Image
Image

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Αγιάννη Κυνουρίας (μέσα 18ου αι.) η Αγία Τριάδα απεικονίζεται δύο φορές.

Α) Σύμφωνα με τη Βυζαντινή παράδοση, με τη συμβολική παράσταση της Φιλοξενίας του Αβραάμ.

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Αβραάμ δέχτηκε την επίσκεψη τριών αγνώστων ανδρών, τους υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα και αγάπη και τους παρέθεσε πλούσιο τραπέζι. Κατά την συζήτηση οι άγνωστοι επισκέπτες ανήγγειλαν ότι η γυναίκα του η Σάρρα θα αποκτήσει παιδί μέσα σ’ ένα χρόνο, όπως και έγινε. Οι Πατέρες ερμήνευσαν την φιλοξενία του Αβραάμ ως την εμφάνιση του Ιησού Χριστού συνοδευόμενου από δύο Άγγελους, και άλλοι ως προτύπωση ολοκλήρου της Αγίας Τριάδος.

Στην παράσταση του Αγίου Γεωργίου, βλέπουμε στο κέντρο της σύνθεσης το πλουσιοπάροχα στρωμένο τραπέζι. Οι μορφές είναι τοποθετημένες συμμετρικά: οι τρεις Άγγελοι κάθονται στις τρεις πλευρές του τραπεζιού, ενώ στο πίσω μέρος της σκηνής στέκονται ο Αβραάμ και η Σάρα. Οι Άγγελοι εικονίζονται ως ισοκέφαλοι, δηλώνοντας έτσι την ισοτιμία των Προσώπων της Αγίας Τριάδος.

Β) Σύμφωνα με τη Δυτική παράδοση: Απεικονίζονται και τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Ο Θεός ως γέροντας και ο Χριστός φέρουν φωτοστέφανα με την επιγραφή Ο ΩΝ, είναι καθισμένοι, πατούν επάνω σε τροχούς και ευλογούν. Ανάμεσά τους, μέσα σε δόξα παριστάνεται το Άγιο Πνεύμα.

(Δημοσιευμένη μελέτη «Ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας: συνοπτική παρουσίαση του μνημείου και του εικονογραφικού του προγράμματος», στο: Ανταπόδοση, Μελέτες βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης προς τιμήν της καθηγήτριας Ελένης Δεληγιάννη –Δωρή, (έκδ. Αρβανίτη Ι. Σμαράγδη κ.α.) Αθήνα, 2010).

 

Σμαράγδη Αρβανίτη, αρχαιολόγος

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio