Ιωάννα Λυτρίβη: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι το πλέον σύγχρονο μέσο για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών (vid)

Κυρ, 27/08/2023 - 11:16
Image

Μια ελπιδοφόρα εκδήλωση για το μέλλον των νέων στην Κυνουρία αλλά και στην Αρκαδία γενικότερα πραγματοποιήθηκε στο Άστρος την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στον όμορφο χώρο του ΕΠΑΛ Άστρους. Η Ημέρα Καριέρας του ΔΙΕΚ Άστρους σε συνδιοργάνωση με τον τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια νέα προοπτική στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων της Κυνουρίας, αλλά και των όμορων Δήμων.

Η προσπάθεια ήταν συλλογική, όλων των φορέων. Βασικό ρόλο στην ίδρυση του παραρτήματος του ΔΙΕΚ Άστρους είχε η βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΕΠ κυρία Ιωάννα Λυτρίβη, η οποία ήταν κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, και η οποία αναφέρθηκε στα σπουδαία οφέλη της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις τοπικές κοινωνίες.

Προτού ξεκινήσει η εκδήλωση, η κυρία Λυτρίβη είπε στο Arcadia Portal: «Σήμερα είναι η χαρά και η ικανοποίηση της δημιουργίας, η χαρά να μπορείς να συμβάλεις έστω με ένα λιθαράκι στην επαγγελματική εκπαίδευση του τόπου σου. Όταν είπαμε ότι εδώ λείπει μια δομή επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστήκαμε με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και με τον διευθυντή του ΔΙΕΚ κ. Ιωάννη Κατσίρη, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Κατάρτισης του υπουργείου, κ. Βούτσινο, συζητήσαμε πώς να ιδρύσουμε ένα παράρτημα εδώ. Το ΔΙΕΚ λειτουργεί με δύο ειδικότητες, εκείνη του στελέχους φιλοξενίας δομών εστίασης και ξενοδοχειακών μονάδων, και την ειδικότητα οδηγού βουνού, που έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Σήμερα με την ανάπτυξη των μονοπατιών, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν συνοδοί βουνού εξειδικευμένοι».

«Έχουμε τη χαρά να βλέπουμε τη γέννηση μιας εκπαιδευτικής δομής, μιας επαγγελματικής κατάρτισης, και είναι διπλή χαρά. Έχουμε τη συμφιλίωση της μάθησης και της εργασίας.»

Σε μια χώρα με νεανική ανεργία πολύ μεγάλη, έχει σημασία να αναζητούμε λύσεις και να δίνουμε εναλλακτικές και διεξόδους, προκειμένου οι νέοι μας να προκόψουν, και να μην θεωρούν ότι ο μόνος δρόμος είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. 

Στη συνέχεια, η κυρία Λυτρίβη αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημα:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό, αν δεν εντάξουμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, των επαγγελματιών της τοπικής κοινωνίας, θα είναι μια άσκηση επί χάρτου που δεν θα πετύχει. Χρειαζόμαστε την ανατροφοδότηση από τους ανθρώπους του τόπου, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτές οι κυψέλες, τα φυτώρια αυτά».

Ως προς το πόσο την βοήθησε η εμπειρία της από τον ΕΟΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) στο εγχείρημα αυτό, η κυρία Λυτρίβη είπε:

«Αυτό που συνειδητά επέλεξα ως αντικείμενο σπουδών σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, τις πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, είχα τη χαρά να το δω στην πράξη και βρέθηκα στην εξαιρετική συγκυρία να συντελεστεί μια πολύ μεγάλη αλλαγή και τομή, να δουλέψουμε με μια μεγάλη παρέα ανθρώπων για νέα προγράμματα σπουδών, νέες ειδικότητες, για την εκπαίδευση εκπαιδευτών, την καθαρή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την πιστοποίηση των εκπαιδευόμενων ώστε, επιτυγχάνοντας στις εξετάσεις τους να λαμβάνουν πιστοποίηση επιπέδου 5, όταν το πτυχίο του πανεπιστημίου είναι επιπέδου 6, και να μπορούν να δουλέψουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με ακριβώς τους ίδιους όρους».

Μπήκε στο κάδρο ένα σύστημα, που ήταν το παραμελημένο παιδί, ο παρίας, ενώ είναι το πλέον σύγχρονο, το πλέον απτό για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Video

Σχόλια επισκεπτών

το παραγωγικό σύστημα της χώρας δεν θα αλλάξει με την ίδρυση και άλλων τέτοιων δομών. Έλεος με ότι βλακεία μας παρουσιάζει μια κοπέλα που τα μόνα ένσημα που έχει βγάλει είναι από πολιτικά γραφεία...Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια παραγωγική χώρα πρέπει πρώτα να δώσουμε κίνητρα σε νέους να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό και να υπάρξει ένα συγκροτημένο πλάνο ανάπτυξης της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio