Ημέρα Καριέρας στο ΔΙΕΚ Άστρους: Οι προοπτικές της επαγγελματικής εκπαίδευσης φέρνουν ελπίδα στην Κυνουρία (pics,vid)

Κυρ, 27/08/2023 - 10:18
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ηεκπαίδευση στην Ελλάδα εξελίσσεται, σπάει τα στερεότυπα και προχωρεί μπροστά. Η φοίτηση στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ανοίγουν νέους δρόμους, μακριά από τη νοοτροπία που τα θέλει ως έσχατη λύση, μετά την αποτυχία των μαθητών στις Πανελλαδικές. Η εκπαίδευση στα ΔΙΕΚ μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή των μαθητών, καθώς εξελίσσονται και ανοίγονται σε νέες ειδικότητες, προσφέροντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στους νέους.

Βέβαια, για να πάρουν όλα αυτά σάρκα και οστά, απαιτείται σκληρή δουλειά από εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση -και που ενδιαφέρονται για το μέλλον των νέων του τόπου τους, ας συμπληρώσουμε, όπως συμβαίνει στη Βόρεια Κυνουρία.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Άστρους, σε αυτό το ξεχωριστό σχολείο με τον ελαιώνα των αιωνόβιων δέντρων και τη Λαογραφική Συλλογή, το Σάββατο 25 Αυγούστου το βράδυ.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Άστρους, διοργάνωσαν Ημέρα Καριέρας, με σκοπό να μάθει ο κόσμος περισσότερα για τα οφέλη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι γίνεται για τους κύκλους μαθημάτων και τα προγράμματα σπουδών. Σημειωτέον ότι το ΔΙΕΚ λειτουργεί για δεύτερη φορά, με ακόμα μία ειδικότητα να προστίθεται φέτος, εκτός των στελεχών φιλοξενίας.

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση βρίσκεται σε άμεσο, διαρκή, θεσμοθετημένο διάλογο με την κοινωνία, και τους φορείς, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, γεγονός που την καθιστά μία επιλογή με προοπτική, καθώς απαντά στις πραγματικές σύγχρονες τοπικές ανάγκες και οδηγεί σε επαγγέλματα με πραγματική ζήτηση.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η κυρία Ιωάννα Λυτρίβη, βουλευτής Επικρατείας, πρ. Διευθύνουσα Σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ τοποθέτηση σχετικά με τη λειτουργία του ΔΙΕΚ πραγματοποίησε ο κ. κ. Ιωάννης Κατσίρης, διευθυντή ΔΙΕΚ Τρίπολης.

Εκεί, στο προαύλιο του ΕΠΑΛ Άστρους, ο Αλέξης Αρφάνης, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, καλωσόρισε το κοινό κατά την έναρξη της εκδήλωσης. «Ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας στην πρώτη Ημέρα Καριέρας, με σύνθημα ‘’Σκέψου, οραματίσου το επαγγελματικό σου μέλλον και έλα μαζί μας’’», είπε, και καλωσόρισε στο βήμα τον Γιώργο Καμπύλη, ο οποίος στον χαιρετισμό του δήλωσε εκ μέρους και της δημοτικής αρχής ικανοποιημένος: «Αυτό που συμβαίνει εδώ, είναι για εμάς πιο σημαντικό από πολλά έργα που θα γίνουν, όπως αναπλάσεις ή ασφαλτοστρώσεις. Ήταν ένας στόχος μας από την αρχή, και μας δίνει τη δυνατότητα να περιορίσουμε τις διαρροές μαθητών, αλλά και να προσελκύσουμε μαθητές από όμορους Δήμους. Η φοίτηση στο ΔΙΕΚ πολλές φορές έχει πολύ καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση από την φοίτηση στο πανεπιστήμιο. Η ειδικότητα που θα ξεκινήσει φέτος, ο Συνοδός Βουνού, δεν υπάρχει σε άλλο ΔΙΕΚ στην περιοχή μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ιωάννα Λυτρίβη, επειδή ήταν εκείνη η οποία βοήθησε καταλυτικά και αν δεν ήταν εκείνη, δεν θα ιδρυόταν το ΔΙΕΚ Άστρους».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Βασίλης Κολοβός, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Άστρους, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και είπε: «Το σχολείο μας προσφέρει περισσότερα από γνώση στα παιδιά μας. Το παράρτημα του ΔΙΕΚ Τρίπολης θα έχει λαμπρό μέλλον. Είναι χαρά μας που θα φιλοξενήσουμε το ΔΙΕΚ στο σχολείο μας».

Μετά, στο βήμα ανέβηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, ο οποίος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την κυρία Λυτρίβη, λέγοντας ότι είναι τιμή για την Κυνουρία και για την Αρκαδία που ο Πρωθυπουργός της ανέθεσε τα καθήκοντά της: «Είσαι ικανή και το έχεις αποδείξει», είπε, και πρόσθεσε ότι «το μέλλον αυτής της χώρας είναι ότι πρέπει να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την παραγωγή. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι βοήθησαν για να γίνει πράξη αυτό που γίνεται εδώ».

Στη συνέχεια, έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιάννης Τρουπής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και πρόεδρος του ΠΕΣΠ, και είπε: «Εμείς έχουμε το εξής πρόβλημα: Έρχεται επιχειρηματίας και λέει, ‘’γιατί να επενδύσω εκεί, δεν έχει εργατικό τουρισμό’’. Ή, λέει ο τουρίστας, ‘’γιατί να πάω εκεί; Δεν έχει ξενοδοχεία’’. Το εγχείρημα αυτό θα φέρει αυτό που λείπει, προσωπικό με γνώσεις. Πλέον η Κυνουρία θα ‘’τρέξει’’ με το ΥΠΑΑΤ προγράμματα που θα επιδοτήσουν την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες. Θα βοηθήσουμε κι εμείς να εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες τα προγράμματα αυτά, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση επιχειρηματιών».

Σε αυτό το σημείο, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Ιωάννης Κατσίρης, διευθυντής του ΔΙΕΚ Τρίπολης, ο οποίος τόνισε πόσο σημαντικό είναι αυτό το άνοιγμα στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευσης, για το πώς συνδέεται η εκπαίδευση με την τοπική αγορά εργασίας. Αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο, και στον χώρο όπου κινείται η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας.

«Το υπουργείο Παιδείας έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα. Τα ΔΙΕΚ να γίνουν από λύση ανάγκη για λίγους, συνειδητή επιλογή για πολλούς. Προσπαθούμε να εντάξουμε τους νέους, με γνώση και δεξιότητες, με όλα τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος, στην τοπική αγορά εργασίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν ψηφιστεί νόμοι και τροπολογίες που προσπαθούν να οργανώσουν τον χώρο αυτό. Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους να εργαστούν στον τόπο τους, χωρίς να επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Να μπορούμε να έχουμε την επαγγελματική κινητικότητα για να έχουμε απασχόληση στην περιοχή μας», είπε.

Στη συνέχεια, ανέλυσε το πλαίσιο και τη διάρθρωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, παρουσιάζοντας τα οφέλη για τους μαθητές – μελλοντικούς εργαζομένους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες των ΔΙΕΚ. Η Βόρεια και η Νότια Κυνουρία θα ωφεληθούν από τις ειδικότητες του ΔΙΕΚ Άστρους, που είναι τα τουριστικά επαγγέλματα και ο οδηγός βουνού, μιας και η ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και των μονοπατιών και το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τις πεζοπορικές διαδρομές καθιστούν απαραίτητες αυτές τις ειδικότητες.

Η κυρία Ιωάννα Λυτρίβη, ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για το «παιδί» αυτό που κάνει το πρώτο του βήμα, όπως παρομοίασε το ΔΙΕΚ, υπογράμμισε απευθυνόμενη στο κοινό, ότι αυτό το εγχείρημα πρέπει να το αγκαλιάσουν όλοι, από κάθε παράταξη. «Η σημερινή μέρα, είναι μια μέρα χαράς. Η επαγγελματική κατάρτιση είναι όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων που βοηθούν στη μετάβαση στον κόσμο της εργασίας. Είναι η συστηματική άσκηση σε τεχνικές, σε μεθόδους, που διαμορφώνουν από γενιά σε γενιά τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες».

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η επαγγελματική εκπαίδευση αναπτύχθηκε μέσα σε ένα κλίμα αντιφάσεων και διαρκούς αμφισβήτησης και αντιμετωπίστηκε με απαξίωση. Με λίγα λόγια, ήταν ο παρίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Το αποπαίδι.

Η κυρία Λυτρίβη επεσήμανε ότι ένας απόφοιτος ΔΙΕΚ λαμβάνει πτυχίο επιπέδου 5, ενώ το πτυχίο του πανεπιστημίου βρίσκεται στο επίπεδο 7, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ψηλά στην αξιολόγηση. Επιπλέον, ο σπουδαστής μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεγαλύτερες βαθμίδες, ενώ έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών να στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση, προκειμένου να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Η δημιουργία του ΔΙΕΚ Άστρους είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δεκάδων φορέων και ανθρώπων που πιστεύουν στην ουσιαστική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι νέοι εκπαιδεύονται στον τόπο μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στον τόπο τους, σε ειδικότητες όπου υπάρχει ζήτηση.

Video

Σχόλια επισκεπτών

Σκέτη αποτυχία η ομιλία.. Μια ομιλία που αφορά νέους ανθρώπους και μαθητές και είχε μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη , μια αίθουσα γεμάτη υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τίποτα άλλο... Μήπως αυτή η ημερίδα δήμαρχε έπρεπε να γίνει κάποια άλλη μέρα ίσως τις μέρες που θα είναι ανοικτά τα σχολεία??

Εκτός αν όλοι αυτοί θέλουν να ξανά δώσουν πανελλήνιες ή να πάνε σχολείο και τους ενδιαφέρει

Ειδικότητα Φιλοξενία και Οδηγοί Βουνου μόνο ;

Που ζείτε;σε ποιο Δήμο;

Αλλά ξεχασα τους νέους ανθρώπους τους έχετε στην ανεργία και έτσι θα συνεχίσετε....είναι τέτοια η πολιτική σας....

Ωραία αφορμή για φωτογράφηση!! Αλήθεια σε ποιους απευθύνθηκα τε?? Ποιο ήταν το κοινό?? Πάντως όχι ενδιαφερόμενοι μαθητές ή γονείς... Κρίμα γιατί ο τόπος έχει ανάγκη πραγματικά από βοήθεια τώρα ποιο πολύ από ποτέ... Έστω και με κάποιες αδιάφορες κατά τα άλλα ειδικότητες που θα μπορούσατε να τις κάνετε να αποκτήσουν ενδιαφέρον. Κρίμα φρου φρου κ αρώματα. Το Άστρος τελικά ακούει? Βλεπει? Τί άραγε αναρωτιέμαι 🤔

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio