Επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη Β. Κυνουρία: Τι συζητήθηκε στο ΔΣ, τι ζητούν οι κάτοικοι του Αρκαδικού Χωριού

Πέμ, 21/09/2023 - 12:00
Image
Για τις εξελίξεις γύρω από τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή μας ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός – Ναυτικός Σύλλογος Αρκαδικού Χωριού Κυνουρίας «Ρεποντίνα» απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην ΠΕ Αρκαδίας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που κοινοποιείται, ανάμεσα στα άλλα, και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα.


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2023 ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαντάς απηύθυνε δύο ερωτήσεις στη δημοτική αρχή σχετικά με έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναρτημένο στη Διαύγεια, όπου αναφέρεται ότι το ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας έπρεπε ως τις 30 Αυγούστου να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με την εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών στο Τιμένιο όρος, στη Ζάβιτσα. Το έγγραφο αφορά σε γνωμοδότηση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τόσο για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην προαναφερθείσα τοποθεσία όσο και για τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση οργανωμένης εγκατάστασης υδατοκαλλιεργειών. Ο κ. Μαντάς ρώτησε για ποιο λόγο δεν έχουν έρθει προς συζήτηση αυτά τα δύο θέματα κι αν το ΔΣ δεν θα έχει τελικά άποψη επί των δύο συγκεκριμένων μελετών.

Μπορείτε να διαβάσετε για το αιολικό πάρκο ΕΔΩ. Ως προς την υδατοκαλλιέργεια, ο κ. Καμπύλης ρώτησε αν αφορά σε νέα μονάδα.

Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την υδατοκαλλιέργεια («Γαλάζια Ανάπτυξη») και είπε ότι δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος να μην γνωρίζει, με τον κ. Καμπύλη να λέει ότι αυτό είναι άλλο θέμα και ότι έγγραφο δεν έχει έρθει στον Δήμο. «Έχουμε στείλει επιστολές στο υπουργείο Ναυτιλίας, επανειλημμένως, ότι διαφωνούμε με αυτό, και δεν μας έχει απαντήσει κανένας. Θέλετε να λάβουμε μια απόφαση ότι διαφωνούμε με την επέκταση του χώρου για τις υδατοκαλλιέργειες; Δεν έχω κανένα θέμα. Να το συζητήσουμε και να πούμε ότι διαφωνούμε. Το προτείνω».

Ο κ. Μαντάς είπε: «Το ποιος δημιουργεί εντυπώσεις, είναι πασιφανές. Πριν από μισή ώρα δεν είχατε γνώση. Τώρα έχετε γνώση». Ο κ. Μαντάς απάντησε ότι ζητεί το θέμα να τεθεί προς συζήτηση προφανώς επειδή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας διαφωνεί με την επέκταση.

Ακολούθησε σχετική ένταση στην αίθουσα, με μομφές για το ποιος γνωρίζει περί των εγγράφων.

Ο κ. Καμπύλης είπε ότι εφόσον ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ήταν παρών, αν ο πρόεδρος αναλαμβάνει την ευθύνη της διαφωνίας με την επέκταση της υδατοκαλλιέργειας, να συζητηθεί το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Αγίου Ανδρέα κ. Σούρσος είπε ότι είχε λάβει έναν φάκελο αλλά δεν είχε προλάβει να τον διαβάσει και ρώτησε αν και τα τρία ιχθυοτροφεία λειτουργούν, αν παίρνει κάποια έσοδα ο δήμος ή η τοπική κοινότητα και αν γίνεται έλεγχος. Μάλιστα, είπε ότι ο Δήμος με τέσσερα υδρόμετρα δίνει νερό και στο κάμπινγκ και στις υδατοκαλλιέργειες.

Ο κ. Πλακοκέφαλος απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι εισπράττονται τα χρήματα από την παραχώρηση, αλλά, όπως επεσήμανε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάνει τις παραχωρήσεις. Λειτουργούν τρία ιχθυοτροφεία, το ένα έχει εν ενεργεία σύμβαση με τον Δήμο και καταβάλλει 4.500 ευρώ ως μίσθωμα, ενώ η σύμβαση του δεύτερου έχει λήξει από το 2021 και του τρίτου έχει λήξει από το 2017. Όπως είπε ο κ. Κατσής, ο Δήμος δεν έχει την απόλυτη ευθύνη, διότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αν δεν έχουν άδεια, κακώς λειτουργούν, είπε.

Η επέκταση της υδατοκαλλιέργειας, σημειωτέον, αφορά από τους 400 τόνους που είναι τώρα η παραγωγή στους 2.5000 τόνους. Όπως είπε ο πρόεδρος του Αγίου Ανδρέα, αυτό θα σημαίνει ότι θα εξαπλωθεί η ιχθυοκαλλιέργεια σε όλη την παραλία. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Τους προέδρους τους θέλετε μόνο όταν έχουμε ευθύνες, για να μας καταποντίσετε».

Για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είπαμε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αρκαδικού Χωριού απέστειλε την εξής επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε.

Ο Σύλλογος αναφέρει στην επιστολή: «Είμαστε πλήρως αντίθετοι, τόσον στην δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στα όρια της Κοινότητας του Αγίου Ανδρέα, στην οποία υπάγεται το χωριό μας, όσον και στην λειτουργία των υφιστάμενων τριών (3) μονάδων υδατοκαλλιέργειας στις ανωτέρω ζώνες, πολλώ δε μάλλον στην τυχόν επέκτασή τους και την αύξηση της παραγωγής τους», αιτιολογώντας την άποψή τους αυτή και επισημαίνοντας: «Καθημερινά δεχόμαστε διαμαρτυρίες των κατοίκων του Αρκαδικού Χωριού, το οποίο υπάγεται στην Κοινότητα του Αγίου Ανδρέα, για το Θέμα της λειτουργίας των ιχθυοτροφείων, Οι οποίοι κάτοικοι παρότι συνεισφέρουν τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, υφίστανται τις συνέπειες των ιχθυοτροφείων. Είναι προφανές ότι η λειτουργία των ιχθυοτροφείων πλησίον του χωριού μας, τα οποία με την υπό διαβούλευση Σ.Μ.Π.Ε. προβλέπεται να επεκταθούν και να αυξήσουν την παραγωγή τους, επηρεάζει τις αξίες των οικιών και οικοπέδων του
Αρκαδικού Χωριού, οι ιδιοκτήτες των οποίων επένδυσαν μεγάλα ποσά και τώρα βλέπουν τις περιουσίες τους να απομειώνονται λόγω των ιχθυοτροφείων και σκέφτονται να εγκαταλείψουν το χωριό. Σημειωτέον ότι η υπό διαβούλευση Σ.Μ.Π.Ε. προτείνει για την Ζώνη αυτή αύξηση της παραγωγής από 517 τόνους που είναι σήμερον, σε 860 τόνους ετησίως».

Διαβάστε την επιστολή (Φωτογραφία, Χ.Κ.):

 

ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ by Eve Fallen on Scribd

Σχόλια επισκεπτών

Τρεις λαλούν καί δύο χορεύουν ρωτάει Ο Πρόεδρος Κοιν Αγ Ανδρέα εάν έχει έσοδα Ο Δήμος και η Κοινότητα ρε Πρόεδρε ποιός θέλεις να σού απαντήσει Π Χ Ο Πετράκης από τα Δολιανά, αγαπητοί Προσοχή έρχονται εκλογές τη άλλο να πω

Ας παρακολουθήσει ,οποιος θέλει να δει με τα ματια του την αλήθεια, το απόσπασμα από το δημοτικό συμβούλιο!
Ο Κ.Καμπυλης ήξερε και ξερει, και ο Κ.Πλακοκεφαλος ήξερε και ξερει.
Ωστόσο σιγή ιχθύος όπως άλλωστε είναι μαθημένοι σε αυτό!
Μα είναι κοροϊδία για εμάς τους κατοίκους να κινδυνεύουμε κατά αυτόν τον τρόπο …
Είναι μέσα στα σπίτια μας όλο αυτό…

Εγώ προτείνω να πάνε οι ιχθυοκαλιεργειες στο Παραλιο Άστρος και να παίρνει το μίσθωμα ο δήμος και η κοινότητα Παραλιου...εκεί να σας δω...
Με λίγα λόγια όπου υπάρχουν ιχθυοκαλιεργεις οι παραλίες καταστρεφονται και είναι ακατάλληλες για τους λουόμενους διότι γεμίζει ο βυθός και η ακτογραμμή με απόβλητα ψαροτροφης και ψόφια ψάρια...
Από τα ιχθυοτροφεια έχουν χαλάσει οι παραλίες πέριξ του Αρκαδικου Χωριου αλλά και του Αγίου Ανδρέα
Δε γίνεται να θυσιάζεται ο φυσικός πλούτος για τα κέρδη εταιρειών όσα και να πληρώνουν αυτές στο Δήμο.

Ούτε ξέρετε κάποιοι τι λέτε.ποιος σας είπε χαλάνε οι παραλίες.ολοι οι πολυξεροι και αυτοί που έχουν μηνιατικο πουλάρι δείχνουν εις βάρος άλλων με το να λένε κουταμαρες.....εξυπνακηδες..... υπάρχουν υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για όλα αυτά εκτός αν όλοι εσείς οι ειδικοί είστε του χαρβαρντ

Επιτέλους 1 εβδομάδα μετά αφού εξαντλήσαμε (?) το θέμα με τις ανεμογεννήτριες και αφού η Δημαρχάρα των έργων έριξε αλλού τις ευθύνες και δικαιολογήθηκε στον κόσμο ήρθε η ώρα της συζήτησης για τις ιχθυοκαλλιέργιες.

Πάμε λοιπόν σε βασικά ερωτήματα.

● Κύριε Δήμαρχε γιατί δεν φέρατε ένα τόσο σημαντικό θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο?

● Κ.Αντιδήμαρχε γιατί δεν ήσασταν ενήμερος για ένα τόσο σημαντικό θέμα? Η δουλειά σας αυτή δεν ειναι ? Αυτο το πόστο σας δώσαμε για αυτο σας πληρώνουμε .

● Ποιοι έχουν το μερίδιο ευθύνης?

●Τι πράξατε για την παρεμπόδιση αυτού του έργου?

●Ποια οφέλη θα έχει ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα από την εξάπλωση τους?

Περιμένουμε απαντήσεις ο απλός και αμαθής λαός κ.Δημσρχε και σύντομα εάν γίνεται.

Η κατάντια του δικηγόρου.καθολου ενημερωμένος και προκλητικά λίγος για τη θέση του αντιδημαρχου.καμπυλη με δύο άτομα διοικεις το έχεις πάρει χαμπαρι;σε έχουν εκθέσει ανεπανορθωτα

κ Πλακοκεφαλε μας είπατε ότι τα χρήματα εισπράττονται από της Επιχειρήσεις εγώ γνωρίζω ότι μόνο από το ένα εισπράττονται 4'500 το χρόνο τα άλλα δύο Όχι εάν κάνω λάθος διαψευτεμε εάν όχι ζητήσετε στο Δ Σ Συγνώμη καί όπως γνωρίζετε έχουν λήξει τα μισθωτηρια αλήθεια πως λειτουργούν παράνομα στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας αγαπητοί κ κ Δ Σ εάν αγαπάτε τον τόπο μας μην δώσετε άδεια αλλά και καμιά ανανέωση στα προηγούμενα ας πάνε όπου θέλουν καί να δίνουν 450Ο Ε το χρόνο για την ιστορία οι καντίνες δίνουν 4200Ε το χρόνο για δύο μήνες κ Πλακοκεφαλε περιμένουμε απαντήσεις καί από το Δήμαρχο καταστρέφονται οι Παραλίες μας για 4*500 Ε είμαστε πολίτες καί έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε τα καλά καί τά κακά του Δήμου περιμένουμε απαντήσεις βεβαίως τη έχει εισπράξει Ο Δήμος ανά έτος μέχρι σήμερα κ Πλακοκεφαλε εάν δεν απαντήσετε υπάρχει αντιπολίτευση υποχρεούται να το φέρει στο Δ Σ προκειμένου να πιστέψουμε ότι διαφέρει κ Πλακοκεφαλε τα χρήματα έχουν εισπραχθεί? Και πόσα

Εσείς κ Μαντά τη γνώμη έχετε για τα λυγμενα μισθωτηρια γνωρίζετε καί πρέπει να γνωρίζετε τη χρήματα εχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα όχι αύριο Περιμένουμε και τη οφείλονται καί τα πρόστιμα κ λ π παραβάσεις

Βρε παιδιά γιατί κόβεστε τόσο πολύ για τις ιχθυοκαλλιέργειες…. τόσα χρόνια μολύνουν ή μήπως τελείωσαν οι τσιπούρες στην κατάψυξη κάποιον;;; Εεεεε;;;
Μη μου το κάνετε σαν τον εύσωμο μηχανικό πρώην Δημ…. Που πήρε 35 χιλιάρικα πριν 15 μερες για τους δρόμους των ανεμογεννητριών και μετά έφερε θέμα στο ΔΣ για την τάχα αδειοδότηση τους…. Έλα μη μασάτε… μπε ρε μπεεεε….. και η εταιρεία φοβέρα θέλει….

Βλέπω τα καμπυλάκια για όλα φταίνε οι άλλοι...Να δω πότε ο κύριος Καμπύλης θα αναλάβει τις ευθύνες του .. Γιατί μέχρι σήμερα το μπαλάκι το ρίχνει αλλού.

Αλήθεια ποιος φταίει για τις ιχθυοκαλλιέργιες? Ποιος φταίει για τα ληξηπρόσθεμα? Ποιος φτιαειι για τα έργα που ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ στο Δήμο μας ? Ποιος φταίει για την πλατεία του Αγιανδρεα που εμεινεστη μέση με πλέγματα? Ποιος φταίει που η πλατεία Β Εθνοσυνέλευσης έμεινε στη μέση και είναι επικίνδυνη για τα παιδιά π πάνε σχολείο??

Μήπως και για αυτά φταίει η αντιπολίτευση?

ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΗ ΛΕΤΕ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ ΒΡΕΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΛΟ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ. ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΆΡΕΤΕ. ΗΘΕΛΑ ΝΑΞΕΡΑ ΤΟΣΟ ΑΦΕΛΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio