ΔΣ: Ιχθυοκαλλιέργειες ή τουριστική ανάπτυξη; - Τι είπαν οι παρατάξεις, εντάσεις στη συνεδρίαση (vid)

Σάβ, 30/09/2023 - 08:38
Image

Στο «παρά πέντε» των δημοτικών εκλογών, και στο «και δέκα» για ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να είχε συζητηθεί από τις αρχές Αυγούστου, και που αφορά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 16:00. To AstrosNews ήταν εκεί και κάλυψε τη συνεδρίαση.

Το θέμα συζήτησης, η «Έκφραση γνώμης επί της προτεινόμενης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), για την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στις περιοχές Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεθάνων». Το θέμα συζητήθηκε παρουσία εκπροσώπων κατοίκων, συλλόγων αλλά και ενός εκ των εκπροσώπων των εταιριών υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή. Υπήρξε αρκετή ένταση και αντεγκλήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για αυτό το σημαντικό θέμα.

Ο κ. Δημήτρης Γκαύρος πραγματοποίησε την εισήγηση αφού πρώτα συζητήθηκε η κατάσταση της πλατείας του Αγίου Ανδρέα, θέμα που στο οποίο θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας.

Ο κ. Γκαύρος αναφέρθηκε στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και εισηγήθηκε στο ΔΣ τα εξής: «Εισηγούμαι, το ΔΣ να εκφράσει αρνητική γνώμη εντός ορίων του Δήμου μας, να αναφερθεί ότι είμαστε πλήρως αντίθετοι, επειδή η περιοχή χαρακτηρίζεται από τουριστική ανάπτυξη που αυξάνεται συνεχώς, δεν μπορεί να συνυπάρχει με τις υδατοκαλλιέργειες, την στιγμή που προβλέπεται ζώνη για επέκταση του οικισμού ως χώρο δεύτερης τουριστικής και παραθεριστικής κατοικίας. Η ρύπανση θα είναι μεγαλύτερη. Η μελέτη προτείνει αύξηση από 470 τόνους σε 2.650 τόνους ετησίως στη ζώνη Ε'. Στη ζώνη Στ, βρίσκεται το Αρκαδικό Χωριό, ένας πρότυπος και οργανωμένος οικισμός, με έντονη οικιστική ανάπτυξη. Η διαβούλευση προτείνει αύξηση από 517 τόνους σε 860 τόνους ετησίως. Να προχωρήσουμε σε διοικητική προσφυγή, αν δεν γίνει δεκτή η απόφαση. Ακόμα, ζητάμε έλεγχο λειτουργίας για εφαρμογή όρων, έλεγχο από οικονομική υπηρεσία, τη μόνιμη απόδοση των εσόδων αποκλειστικά στην κοινότητα Αγίου Ανδρέα και στο Αρκαδικό Χωριό για έργα ανάπτυξης και περιβαλλοντικές δράσεις».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Παναγιώτης Καραχάλιος, ως εκπρόσωπος των κατοίκων του Αρκαδικού Χωριού: «Η ζώνη επέκτασης από τον Άγιο Ανδρέα φτάνει στο Τρίκερι του Τυρού, σε αυτή τη ζώνη δημιουργούν δύο μικρότερες ζώνες. Αν εγκριθεί αυτή η ζώνη,το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας θα έχει υδατοκαλλιέργειες. Να δείτε το δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών, που αναφέρει ότι δεν εφαρμόζονται πουθενά οι ΜΠΕ. Ισχύει υπουργική απόφαση του 2011, εκεί υπάρχουν κάποιοι όροι, τηρούνται; Λέει, σε περιοχές που έχουν τουριστική ανάπτυξη, να αποφεύγουμε τη δημιουργία ιχθυοκαλλιεργειών. Σε κλειστούς κόλπους απαγορεύονται. Πρέπει να υπάρχει 1.500 μ. απόσταση. Να διευθετηθεί αυτή η απόφαση, τόσα χρόνια μπήκαν οι ιχθυοκαλλιέργειες στα 300 μέτρα και όχι στα 1.500, με τίνος υπογραφή; Είμαστε ανοιχτός κόλπος, Κλειστός κόλπος; Προτείνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες να τραβηχτούν στον όρμο του Καπελάνου, η μία θα έρθει φάτσα στο Κρυονέρι. Προτείνουν να μπουν πέντε ιχθυοκαλλιέργειες αντί μιας που είναι σήμερα. Νιώθω ότι μιλάμε για καταστροφή όλης της παραλιακής ζώνης με αυθαίρετο τρόπο. Να καλέσετε το ινστιτούτο να μας πει ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα, να μας εισηγηθεί ποιες είναι οι δυνατότητες. Εμείς δεν δεχόμαστε μια τεράστια ζώνη δημιουργίας ιχθυοκαλλιεργειών. Οι νόμιμες και οι ταμειακώς εντάξει, μπορούν να μείνουν για όσο χρόνο έχουν άδεια. Το θέμα είναι, πόσο καιρό μπορεί να μείνει σε ένα μέρος μια ιχθυοκαλλιέργεια; Τέσσερα με έξι χρόνια. Στο Αρκαδικό, είναι 35 χρόνια! Δεν θέλουμε 122.000 στρέμματα από το Τρίκερι ως το Χερονήσι ιχθυοκαλλιέργεια. Όλα τα ψάρια της Ελλάδας, εδώ θα τα φέρουμε; Ο Πόρος κατόρθωσε να μην γίνει στην περιοχή μονάδα, κάνει τρομερό αγώνα. Το ΓΠΣ προβλέπει μια ζώνη 102 στρεμμάτων για δημιουργία ξενοδοχείων. Δεν το ήξερε αυτό η εταιρία που έκανε την ΜΠΕ; Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το θέμα ψύχραιμα. Ομόφωνη απόφαση να πάρουμε».
 

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της μιας εταιρίας κ. Τετώρος Γιώργος, ο οποίος αντέκρουσε τα παραπάνω επιχειρήματα: «Απορώ με όλα αυτά που έχει πει μέχρι τώρα ο κ. Καραχάλιος. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι ανακρίβειες, δεν ρώτησε εμάς. Τώρα υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο και μπορεί να βεβαιωθεί για τις μετρήσεις. Έχει κάνει καταγγελία, έχει πάρει απαντήσεις και επιμένει, έχουν κοινοποιηθεί οι απαντήσεις από το Περιβάλλον και συνεχίζει να επιμένει. Αναφέρεται για τα νερά. Υπάρχουν αναλύσεις νερών, γίνονται έλεγχοι, τον Σεπτέμβριο έγινε έλεγχος από το Περιβάλλον και την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Έγινε περιβαλλοντολόγος τα τελευταία χρόνια; 35 άτομα απασχολούν οι μονάδες. Από τα 35 άτομα, οι 4 είναι αλλοδαποί. Να λειτουργούμε και να συνυπάρχουμε ως κοινωνίες. Μας παρουσιάζετε ως σκορποχώρ»ι. 

Ο κ. Κατσής έκανε την ακόλουθη ερώτηση: «Έχει λήξει μίσωμα από το 2020, για ποιο λόγο εσείς συνεχίζετε και λειτουργείτε και δεν το ανανεώνετε;».
 

Ο κ. Γ. τετώρος απάντησε: «Η εταιρία υπέβαλε έξι μήνες πριν από τη λήξη αίτημα επαναμίσθωσης στην Αποκεντρωμένη, και περιμένουμε. Το ίδιο είχε γίνει το 2010. Τι χρήματα να σας δώσω όταν δεν ξέρω ποιο είναι το μίσθωμα; Το 2010 καθυστέρησε δύο χρόνια η επαναμίσθωση». 
 

Ο κ. Κατσής απάντησε: «Οι πληροφορίες που έχουμε, λένε ότι η Αποκεντρωμένη περιμένει χαρτιά δικά σας. Το μίσθωμα δεν με ενδιαφέρει, μία καντίνα να νοικιάσουμε, παίρνουμε τα χρήματα του μισθώματος σε δύο μήνες. Έχω το δικό σας το χαρτί, ότι κάνετε ενέργειες αλλά ακόμα τίποτα», για να λάβει την εξής απάντηση: «Οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες, δεν είναι υπαιτιότητα δική μας. Δεν έχει προσωπικό η Αποκεντρωμένη, εγώ τι να κάνω;».
 

Ο κ. Παναγιώτης Μαντάς είπε, απευθυνόμενος στον κ. Γ. Τετώρο: «Δεν έχετε εφοδιαστεί με τα κατά τον νόμο οριζόμενα. Έχετε άδεια λειτουργίας;» και εκείνος απάντησε: «Έχει προβλέψει το κράτος ότι με την αίτηση για ανανέωση του μισθώματος, η άδεια είναι σε ισχύ. Τα οικονομικά σου θέματα θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα, με το που θα υπογραφεί το μισθωτήριο, αφού οριστεί το μίσθιο ανά στρέμμα».

 

Τότε, ο εκπρόσωπος του Αρκαδικού Χωριού Γιώργος Κέτης ρώτησε αν θα έχει επιπτώσεις ο πολλαπλασιασμός των στρεμμάτων ιχθυοκαλλιέργειας.
 

Ο Κ. Λεοντής, αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ανατολικής Αρκαδίας, είπε: «Λέμε όχι στην επέκταση. Έχουμε συντάξει επιστολή προς το Σώμα, είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη περισσότερων ιχθυοκαλλιεργειών.
 

Ο Γραμματέας του συλλόγου Αρκαδικού Χωριού Γ. Κέτης, μέλος του ΔΣ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας,είπε ότι  ο Αναπτυξιακός Σύλλογος και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος είναι κάθετα αντίθετοι. «Είχαμε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, κάναμε καταγγελία τον Μάρτιο του 2021 στην Αποκεντρωμένη, με στοιχεία για το αν έχει εγκαταλειφθεί, επομένως ζητούσαμε να ανακληθεί η άδεια. Ξαφνικά το καλοκαίρι του 2021 έγινε επανεγκατάσταση κλωβών και πάλι ζήτησα να μάθω αν δόθηκε άδεια. Δεν πήρα συγκεκριμένη απάντηση, θα απαντήσει η Αποκεντρωμένη τη Δευτέρα. Στείλαμε χαρτί και στον εισαγγελέα Ναυπλίου. Η μόλυνση τόσο κοντά σε οικισμό, τουριστικό, σε Ρεποντίνα, Κρυονέρι, Άγιο Ανδρέα. Τόση μεγάλη επέκταση ιχθυοτροφείων δεν νοείται».
 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ΤΚ Παραλίου Άστρους Πέτρος Χάρβαλος είπε: «Είναι ένα θέμα που μας κάνει να ανησυχούμε. Αυτά όλα που προσπαθούμε από κοινού, να γίνει δρόμος στην Ανατολική Πελοπόννησο να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν είμαι εναντίον αυτής της επιχειρηματικότητας. Αν λογίσουμε ότι ο κ. δήμαρχος ξέρει ότι προστέθηκαν 120 στρέμματα για οικιστική δόμηση στο Παράλιο Άστρος, δεν θα έρθει άνθρωπος να κατοικήσειι».
 

Ο κ. Καραχάλιος είπε: «Αν δεν είναι σωστή η μελέτη, τότε εγώ λέω ψέματα». Στη συνέχεια, δάβασε από τη μελέτη το κομμάτι που λέει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια που έχει παραμείνει 34 χρόνια -σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης δεν λειτουργούν τόσα χρόνια ιχθυοκαλλιέργειες- δεν έχει σωστές αποστάσεις μεταξύ των δύο μονάδων και ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί. «Ποιοι έβαλαν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες δίπλα σε εκείνη του Κυρίτση; Έλεγχος δεν έχει γίνει; Ξέρω και βλέπω εδώ δημοσίευμα του 2012 ότι ''η δυσοσμία ήταν έντονη λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών''. Από ό,τι φαίνεται, οι καλλιέργειες δεν είναι νόμιμες».
 

Ο κ. Βασίλης Τετώρος είπε: «Απ' ό,τι ξέρω, το ιχθυοτροφείο έκλεισε λόγω πτώχευσης. Τώρα ξαναπήρε άδεια; Θα πληρωθούν οι άνθρωποι που είχαν απολυθεί;»
 

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας απάντησε: «Η εταιρία δεν έχει πτωχεύσει. Λειτουργεί και δραστηριοποιείται, δεν υπάρχει εκκρεμότητα πλέον στους εργαζομένους».
 

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Άγγελος Καμπύλης: «Διαφωνώ ότι το θέμα αφορά μόνο τον Δήμο μας, αφορά Αργολίδα, Αρκαδία, Μέθανα. Ο Αργολικός κόλπος είναι κλειστός. Συνολικά στην Αρκαδία θα παράγονται 12.110 τόνοι από 2.204 τόνους που είναι σήμερα, εξαπλασσιάζεται η παραγωγή, και η έκταση θα είναι 466 στρέμματα οι κλωβοί, από 110 στρέμματα σήμερα. Αυτός που υπέγραψε τη μελέτη, πρέπει να νιώθει τύψεις. Στη σελίδα 17-18, περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. αναφέρεται από πού παίρνει νερό η κάθε εγκατάσταση. Εδώ, από γεωτρήσεις και πηγάδια. Έχουμε, όμως, προβλήματα επάρκειας λόγω αυξημένης ζήτησης. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, χρησιμοποιούνται τα νερά Αλφειού, Λάδωνα και Λούσιου, λέει η μελέτη. Έχει γίνει εκτροπή και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Σύμφωνα με τις μελέτες, και δεν αναφέρομαι σε αυτές τις συγκεκριμένες, οι μεγάλες μονάδες χρησιμοποιούν φορμόλη, και φάρμακα επικίνδυνα και καρκινογόνα. Να δούμε το θέμα σφαιρικά, γιατί αφορά όλο τον Αργολικό, τον Τυρό, τον Φωκιανό. Τα απόβλητα αφορούν όλη την περιοχή. Έχετε τον χρόνο να κάνετε προσφυγή».

 

Ο κ. Κατσής είπε: «Δεν είναι θέμα επείγον, μπορεί να απορριφθεί η απόφαση, κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας με προσωπική μου ευθύνη. Καταλαβαίνουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της επέκτασης. Η μελέτη έχει πνιγεί σε ρηχά νερά, δεν έχει συμπεριλάβει το ΓΠΣ, που έχει εγκριθεί, εκ των πραγμάτων η μελέτη είναι άτοπη. Ό,τι και να πούμε, πρέπει να καταλήξουμε σε μια απόφαση ομόφωνη, που να είναι ράπισμα σε όλους τους μελετητές που παίρνουν αποφάσεις σε τέτοιες περιόδους, ένα μήνα πριν από τις εκλογές δεν μπορείς να πάρεις απόφαση». 
 

Ο κ. Πλακοκέφαλος ζήτησε να αναβληθεί το θέμα, λέγοντας: «Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, να διαχωρίσουμε τη λειτουργία των υφιστάμενων από τις νέες και να μην τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι. Για τις παλιές μισθώσεις, αναμισθώνονται για είκοσι χρόνια ακόμα, λέει ο νόμος. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Τον έλεγχο του φακέλου τον έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το ύψος του μισθώματος είναι επίσης ευθύνη της Αποκεντρωμένης. Και τα τρία ιχθυοτροφεία που λειτουργούν, λειτουργούν κανονικά και καταβάλλουν τα οφειλόμενα μισθώματα. Ούτε τη νομιμότητα δεν μπορούμε να ελέγξουμε, εφόσον η Αποκεντρωμένη ελέγχει τη νομιμότητα. Ο Γραμματέας υπέγραψε το 2017 και το 2021. Έχει το τεκμήριο της νομιμότητας. Άρα, τα ιχθυοτροφεία λειτουργούν κανονικά. Άκουσα για ρύπανση. Συμμερίζομαι και σέβομαι την άποψη των συμπολιτών μου που διαμαρτύρονται, αλλά η ΜΠΕ που έχει εκπονηθεί, λέει ότι άλλες υπηρεσίες είναι αρμόδιες να μας το πουν, στην Περιφέρεια. Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα του τι ψηφίζουμε. Μπορώ εγώ να καταψηφίσω; Θέλω εμπεριστατωμένη άποψη. Θεωρώ να αναβληθεί η απόφαση, προκειμένου να έχουμε τις απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών».

Ο κ. Γαρδικιώτης συμφώνησε με τον κ. Πλακοκέφαλο: «Χρειαζόμαστε έναν επίσημο έλεγχο για το ζήτημα της ρύπανσης, αλλά και για τις επιπτώσεις της ρύπανσης αν επεκταθούν, προκειμένου να έχουμε ένα όπλο, αν φτάσουμε κάποτε να κάνουμε προσφυγή στα δικαστήρια. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, όμως, το κατά πόσον επηρεάζουν τον τουρισμό μας αυτές οι εγκαταστάσεις. Εμείς δεν έχουμε μεγάλες μονάδες, αλλά προσπαθούμε να μπούμε στο κομμάτι του τουρισμού. Αλλά αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις, αντιστρατεύονται αυτόν τον στόχο. Η κατεύθυνση, όπως καταλαβαίνω, για την επέκταση, έρχεται πολύ ψηλά. Γιατί έχουμε κοντά μας μεγάλες τουριστικές περιοχές, το Ναύπλιο, το Πόρτο Χέλι. Υπάρχει κεντρική πολιτική επιλογή για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και εκπορεύεται από την κυβέρνηση. Θα πρέπει, σε κάποιο βαθμό, να δούμε αν μπορούμε για λόγους ισόποσης ανάπτυξης και του τουρισμού, να ζητήσουμε τον περιορισμό αυτών των μονάδων. Θα πρέπει να έχουμε μια μελέτη στα χέρια μας, που να επιβεβαιώνει ή να απορρίπτει τις καταγγελίες. Να αναβληθεί το θέμα».
 

Ο κ. Θανάσης Σούρσος, πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Ανδρέα, είπε: «Βλέπετε, κύριοι, ότι δεν είναι εύκολο να γνωμοδοτήσουμε εδώ, και θα γνωμοδοτούσα εύκολα εγώ, και το τοπικό συμβούλιο;.. Το χωριό μας μαραζώνει, δεν θα πω να καταργηθούν οι μονάδες, αλλά δεν θέλω να μεγαλώσουν παραπάνω. Κολυμπάω στα νερά, ήμουν δύτης, τα νερά ήταν ξάστερα, τώρα δεν ξέρω αν είναι από τα ιχθυοτροφεία, αλλά έχουν χαθεί πολλά φυτά της θάλασσας αλλά και τα κοχύλια. Τα ιχθυοτροφεία θα τα τροφοδοτούμε με νερό εμείς. Τους θερινούς μήνες υποφέρουμε στον Άγιο Ανδρέα και στο Αρκαδικό Χωριό και τρέχουμε με τα βυτία. Καλό είναι να δουλεύουν εργάτες από τα χωριά μας».
 

Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ακούγοντας όσα ειπώθηκαν για αναβολή του θέματος, ζήτησε τον λόγο και είπε: «Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να προστατεύει τα συμφέροντα των δημοτών. Καταθέσαμε προσφυγή, αλλά δεν μπορεί να τρέχει ο δημότης για αυτά τα πράγματα. Να μην αναβληθεί, να ληφθεί τώρα απόφαση για την πρόθεση του ΔΣ σύσσωμο να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό θέμα».
 

Ο Πλακοκέφαλος απάντησε: «Δεν μπορώ να ακούω πολίτες που θα υποδεικνύουν στους δημοτικούς συμβούλους πώς θα ψηφίσουν».
 

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΚ Χριστίνα Αναγνωστάκου έδωσε τις απαντήσεις της υπηρεσίας σχετικά με το νερό που χρησιμοποιούν οι ιχθυοκαλλιέργειες, λέγοντας: «Για το νερό, η ΔΕΥΑΒΚ υποχρεούται βάσει νόμου να το παρέχει. Προφανώς όλα αυτά τα τυπικά είναι όλα σωστά και οικονομικά είναι απόλυτα συνεπής». 
 

Ο κ. Βασίλης Τετώρος, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της εταιρίας, είπε ότι η εταιρία χρωστάει 50.000 ευρώ στους εργαζομένους και ότι είναι στα δικαστήρια.

 

Ο κ. Θεόδωρος Κανέλλος, κάτοικος Αρκαδικού Χωριού, τοποθετήθηκε ως εξής: «Ως δημοτική αρχή, έχετε καθήκον να πάρετε απόφαση σήμερα, βάζοντας ένα λιθαράκι να μην επεκταθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Εγώ μένω στην Ολλανδία και μπορώ να πάω σπίτι μου. Η επέκταση, όμως, τι θα κάνει στον τουρισμό; Τι θα απαντήσετε στους επιχειρηματίες όταν μειωθούν οι αξίες των περιουσιών σας; Εγώ δεν έχω τίποτα με την επιχειρηματικότητα».
 

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιαννόπουλος τοποθετήθηκε ως εξής: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης του Δήμου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκρίνουμε τέτοιου είδους επενδύσεις».
 

Ο κ. Πέτρος Χάρβαλος ως προεδρος του Παραλίου Άστρους, είπε ότι έχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στο θέμα: «Θα πληγεί η τουριστική του ανάπτυξη περισσότερο από κάθε άλλο τόπο. Αν βάλουμε έναν μελετητή από δύο αντίπαλα στρατόπεδα, θα έχουμε δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Μην κρυβόμαστε πίσω από τις μελέτες, τους νόμους και τις αναμονές. Δεν γυρίζει πίσω μια ενδεχόμενη μόλυνση. Οφείλω να υπερασπιστώ το δικαίωμα του Παραλίου Άστρους να αναπτυχθεί τουριστικά. Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκατομμύρια ευρώ χρήματα. Αν δεν υπερασπιστούμε τη θάλασσα, θα μας πνίξει η ίδια».
 

Ο κ. Κολοστούμπης Παναγιώτης απάντησε ότι όλοι έχουν αγωνία και ότι δεν είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι γνώστες: «Συμφωνώ με ό,τι μας πουν οι ειδικοί. Να μας το πει κάποιος υπεύθυνα και ειδικώς και να πάρουμε υπεύθυνα θέση. Συμφωνώ να αναβληθεί το θέμα».
 

Τότε, τον λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Μαντάς, ο οποίος σήκωσε τους τόνους, βλέποντας ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει να λάβει απόφαση, κατηγορώντας την για υποκρισία: «Μήπως η σκόπιμη καθυστέρηση της εισαγωγής του θέματος σημαίνει την πραγματική πρόθεση της συμφωνίας γύρω από το περιεχόμενο της ΜΠΕ; Γιατί δεν ζήτησε τη γνώμη των ειδικών τον Αύγουστο η δημοτική αρχή; Πήρα την απάντηση ότι δεν γνώριζε το θέμα, και μετά ότι καθυστέρησε το θέμα, επειδή δεν είχε τη γνώμη του προέδρου του Αγίου Ανδρέα. Υποκρισία. Δεν συμφωνώ με τον κ. Κολοστούμπη ότι έχουν όλοι εδώ την ίδια αγωνία. Προτού φτάσουν οι ΜΠΕ στο στάδιο της εισήγησης, ο νόμος προβλέπει να γίνει διαβούλευση φορέων. Για εμάς, δεν έχει καμία βαρύτητα η παρατήρηση να συλλέξουμε πρόσθετα στοιχεία. Η εισήγησή μας είναι απόλυτα συγκεκριμένη».
 

Ο κ. Γιώργος Καμπύλης επέστρεψε τη λέξη «υποκρισία» στον κ. Μαντά, επισημαίνοντας ΄τι ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, έχει δικαίωμα το Σώμα να αποστείλει έγγραφα: «Να συμφωνήσω με τον κ. Καραχάλιο. Εδώ συζητάμε για τις ΜΠΕ, όχι για τις υφιστάμενες μονάδες. Είπαμε εμείς ότι είμαστε υπέρ της επέκτασης; Είπαμε ότι οποιαδήποτε γνώμη πρέπει να αιτιολογηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας διαβούλευσης, η ολοκλήρωση των σταδίων αυτών δεν αναμένονται ως το τέλος Δεκεμβρίου 2023. Θα ληφθεί υπόψη οποιοδήποτε έγγραφο αποσταλεί. Έχουμε τη δυνατότητα και το δικαίωμα να εισηγηθούμε στη Διεύθυνση. Γι' αυτό εισηγούμαστε την αναβολή του θέματος, να απευθυνθούμε στους αρμόδιους, δεν είμαστε υπέρ, αυτό είναι το σωστό. Αναβάλλουμε το θέμα». 
 

Ο κ. Δημήτρης Γκαύρος ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, λέγοντας: «Χαίρομαι που πέφτουν οι μάσκες! Φαίνεται πλέον ποιος φάσκει και ποιος αντιφάσκει. Ο δήμαρχος δεν γνώριζε, μετά είπε να το συζητήσουμε, τελικά να μην πάρουμε απόφαση και να αποσυρθεί και ένα τόσο σημαντικό θέμα το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Ο κ. Πλακοκέφαλος γνωρίζει από τις 30 Ιουλίου το θέμα, και μπορούσε ναν το φέρει να το συζητήσουμε. Δυστυχώς, δεν ήρθε. Μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτό; Εμείς θα είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή. Είμαστε κατά της επέκτασης και ζητούμε ονομαστική ψηφοφορία».
 

Ο κ. Πλακοκέφαλος απάντησε ότι ο κ. Γκαύρος αφήνει σκιές να αιωρούνται και χαρακτήρισε όνειρο θερινής νυκτός ότι θα είναι εκείνοι η επόμενη δημοτική αρχή.
 

Ο κ. Γιώργος Καμπύλης είπε: «Ευτυχώς που πήρε τον λόγο στο τέλος, και έδειξε γιατί έφερε το θέμα. Εμείς θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές να συζητήσουμε το θέμα. Να δω πού θα είστε εσείς».
 

Ο κ. Κατσής ανέγνωσε στο Σώμα την πρόταση της εισήγησης, η οποία ανέφερε ότι το ΔΣ είναι «πλήρως αντίθετο στην επέκταση των τριών υφιστάμενων μονάδων, και ζητεί έλεγχο της λειτουργίας από τις υπηρεσίες άμεσα από Αποκεντρωμένη και υπηρεσίες Περιφέρειας, έλεγχο τελών και απόδοσής τους, μόνιμη απόδοση εσόδων αποκλειστικά στην κοινότητα Αγίου Ανδρέα για έργα τοπικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικές δράσεις και αν δεν γίνει η γνώμη δεκτή, να κινηθούμε με προσφυγή».
 

Ο δήμαρχος είπε: Καταψηφίζουμε ως προς το σκέλος της έγκρισης γνωμοδότησης, και να αποδίδεται στη κοινότητα το ποσό, δέκα χρόνια ήσασταν δημοτική αρχή, το θεωρούμε υποκρισία να το φέρνετε το θέμα της καταβολής του ποσού αποκλειστικά στον Άγιο Ανδρέα τώρα»..
 

Ο κ. Κατσής επεσήμανε: «Αν ψηφίσουμε διαφορετικά από το ΓΠΣ, θα πάμε αντίθετα στην ψήφο μας. Το τυράκι των χρημάτων εμένα δεν με καλύπτει. Να είμαστε ξεκάθαροι, καμία απόφαση για επέκταση των μονάδων. Το αίτημα της αναβολής δεν με καλύπτει».
 

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος.

Σημειωτέον ότι κατά τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης είχε προτείνει να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση ότι το ΔΣ διαφωνεί με την επέκταση έτσι κι αλλιώς, όπως είχε πει, ενώ είχε επισημάνει ότι ο Δήμος έχει στείλει επιστολές στο υπουργείο, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

 

Σχόλια επισκεπτών

Θεμακο και δήμαρχε καταλάβαμε ότι θέλετε τις ιχθυοκαλλιέργιες για αυτό θέλατε αναβολή.. όταν φέρνουν ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να έχετε όλες τις μελέτες για την μόλυνση υδάτων κλπ ... Δεν υπάρχει χρόνος έχει ήδη περάσει... Αποδειχτήκατε ανίκανοι να διαχειριστείτε 2 τόσο σοβαρά θέματα..

Κωλοτούμπα, στην αστική αργκό μας, λέγεται η αλλαγή στάσης, γνώμης, απόψεων, ιδεών, συμπαθειών, και κωλοτούμπας αυτός που δεν μένει σταθερός σε φιλίες, συμπάθειες και ιδέες αλλά τις αλλάζει.

Στη συνεδρίαση στις 12 Σεπ , όταν ακόμα ήταν εντός της προθεσμίας να συζητήσει την επεκταση των υχθιοκαλλιεργειων στη θαλασσα του Αγιο Ανδρεα ελεγε ο δημαρχος καμια επεκταση . Σημερα που συρθηκε στο ΔΣ απο την αντιπολιτευση ,... αλλα λογια να αγαπιόμαστε . Να δουμε .....ισως στο μελλον να παρουμε αποφαση ..... δεν ξερω .... δεν γνωριζω.......ισως δεν υπαρχει μολυνση ......Αληθεια θα τον ξαναεμπιστευτουμε εμεις στον Αγιο Ανδρεα παλι ?? ΜΑΥΡΟ

Όταν ήμουν μικρός, κάναμε μπάνιο στις παραλίες του Αγίου Ανδρέα στο Χερονήσι στο Μύλο στο Λιμάνι. Μας πήγαινε ο πατέρας μας στο κάμπινγκ στη Ρεποντινα για μπάνιο και τρελαινόμαστε.
Βάζαμε τις μάσκες σα παιδιά και βλέπαμε πεντακάθαρα το κρυστάλλινο βυθό, με όλα τα κοχύλια, με όλα τα ψάρια τα χταπόδια και τα φυτά που υπήρχαν. Μυρίζαμε το ιώδιο, γευόμαστε το θαλασσινό νερό, βλέπαμε τη κάθε λεπτομέρεια του βυθού και ευχαριστιόμαστε αυτό το δώρο που λέγεται Θάλασσα!
Τώρα γονείς πλέον, πάμε τα παιδιά μας στις ίδιες παραλίες, βάζουμε μαζί τους τις μάσκες μας και αυτό που βλέπουμε είναι μια πράσινη γλίτσα που έχει καθίσει σε όλο το βυθό που είναι πια σα νεκρός!
Τα νερά είναι πάντα θολά και δεν υπάρχουν πλέον κοχύλια, φυτά, χταπόδια. Που και που βλέπεις κανένα μικρό ψάρι. Η θάλασσα δε μυρίζει όπως παλιά.
Πόσες φορές στο κόλπο του Αρκαδικού χωριού έχω βγάλει άρον άρον έξω από τη θάλασσα τα παιδιά μου γιατί επιπλέουν νεκρά ψάρια χωρίς μάτια γεμίζοντας την ακτή...!
Για όλα αυτά που γράφω δε χρειάστηκε καμία γνωμοδότηση κανενός ειδικού!
Τα παιδιά του καθενός μας είναι ο καλύτερος ειδικός ανιδιοτελής επιστήμονας που μας λέει: "Μπαμπά Μαμά δε μπορώ να κάνω μπάνιο, να χαρώ τη θάλασσα έτσι που τη καταντήσατε εσείς οι Ειδικοί"!!!

κ κ Δ Σ το εάν θα γίνει επέκταση της Υχθυοκαλιεργειας χρειάζεται η αδει από το Δήμο ? Νάι η Όχι εάν πείτε όχι δεν θα γίνει επέκταση εφόσον λέτε Όχι γιατί δεν περνετε απόφαση σήμερα? 2) για τα παλιά μισθωτηρια πού έχουν λήξει καί δεν έχουν ανανεωθεί δεν πρέπει να έχουν φύγει σε ένα μίσθωμα (σπίτι επιχείρηση κ λ π όταν έχει λήξει το μίσθωμα παραμένει Ο μισθωτής καί χωρίς να πληρώνει***** γιατι δεν έχει μίσθωμα κ κ Δ Σ δεν δίνεται άδεια για επέκταση καί φεβγουν αύριο το πρωί τα παλιά κλουβιά τα άλλα είναι παραμύθια η αναβολή είναι να παραμείνουν εγώ λέω να πάνε σε άλλους Δήμους λέτε εμείς να είμαστε οι έξυπνοι Λυπάμαι πού εσείς σήμερα αποφασίζετε θα έχουμε δυστυχώς καί την επόμενη πενταετία άκου αναβολή ? ντροπή συμφωνούμε όχι σε νέες μονάδες αλλά να πάρουμε αναβολή χωρίς σήμερα τα παλιά χωρίς να πληρώνουν παραμένουν και η κ Αναγνωστακου λέει είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε νερό και να πληρώνουν οι πολίτες το νερό που καταναλώνουν ?θα σας έχουμε αλλά 5 χρόνια

Τα παπαγαλάκια που διαδίδουν ότι ο Καφές θέλει να κλείσει τα ιχθυοτροφεία διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η θέση του ήταν ξεκάθαρη : τα ιχθυοτροφεία να συνεχίσουν τις εργασίες τους στην τωρινή τους έκταση τηρώντας τις υποχρεώσεις τους .
Προχώρα Δημήτρη...

ΜΌΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑ. ΤΟΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΜΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΥΠΟΓΡΆΦΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΊΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ,ΣΠΙΤΙ Ή ΧΩΡΆΦΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΎΞΗΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΓΕΙΩΝ . ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΑΚΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ .ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ .

ΕΣΥ 16:57 ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΜΠΥΛΗ ΨΗΦΙΣΕΣ ΟΥΤΕ ΠΡΩΤΟΣ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΛΑΨΑ ΚΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ........ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΓΚΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ

Ο δήμος έχει περιθώρια να στείλει τις αποφάσεις του μέχρι τέλος δεκέμβρη τα άλλα που λέτε είναι τρίχες απλά κάποιοι κάνετε προπαγάνδα με ψέματα. Καμία μόλυνση δεν υπάρχει. Τριάντα χρόνια τώρα έπρεπε να είχαν μολυνθεί τα πάντα.Στο καμπινγκ και στο Αρκαδικό δεν ακούστηκε ούτε καταγράφηκε καμία μόλυνση ,ούτε διαμαρτυρία από κάτοικο.Αν δεν είστε σίγουροι για τις μετρησεις των κρατικών υπηρεσιών υπάρχουν και ιδιώτεσ που κάνουν μετρήσεις. ΟΛΟ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΙΚΙΖΟΝΤΑΣ. Σιγουρεύουν το θέμα και μετά στέλνουν αποφάσεις. Βιαστικές κινήσεις αποβαίνουν εις βα΄ρος. Φάνηκε κι απο παλιά που έγιναν τρία ιχθυοτροφεία από την εξυπνάδα κάποιων τότε.

Παίζεται παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων μόνο και μόνο για τους ψήφους του Αρκαδικού χωριού.
35 χρόνια είναι εκεί τα Ιχθυοτροφεία τώρα σας πείραξαν, το χειρότερο από όλα είναι πως μίλησαν πολλοί χθες ακόμα και Δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς να φροντίσουν να ενημερωθούν ούτε τα στοιχειώδη για να μην ακούμε ηλιθιότητες.
Βάλατε αυτόν που τον σηχτιριζει όλο το Αρκαδικό να μας πει ιστορίες από το f/b
Κύριοι του Αρκαδίκου χωριού σας δουλεύουν για την ψήφο σας, 4 χρόνια πριν αυτοί που μιλούσαν με πάθος εναντίον των Ιχθυοτροφείων ήταν Δημοτική αρχή τότε τι έκαναν;

Δε νομίζω οτι θα βρεθεί άνθρωπος στον Άγιο Ανδρέα και Πραστό να ψηφίσει Καμπύλη μετά τα καραγκιοζιλικια της πλατείας μετά την αδιαφορία για Μύλο λιμάνι παραλία μετά την αδιαφορία για τους δρόμους του χωριού και μετά την ένοχη αναβλητικοτητα στο θέμα της επέκτασης των ιχθυοτροφείων...

Εσείς που δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το άρθρο ή να δειτε το ΔΣ, μιλάμε για ΕΠΕΚΤΑΣΗ των ιχθυοκαλλιεργειών, από 475 τον. και μισθωμένης έκτασης 30 στρεμμάτων σε 100 στρεμμάτων και μέγιστη ετήσια δυναμικότητα 2.650 τόνους.

Δύο Δικηγόροι ΔΣ ζητάνε αναβολή αλήθεια τη περιμένετε μέχρι το Δεκέμβριο μπορούμε να μάθουμε καί εμείς τώρα δεν μπορείτε να αποφασίσετε για νέες μονάδες καλά για παλιές χωρίς Συμφωνητικά (ληγμένα) εδώ καλύπτεται παράνομα είστε υπεύθυνοι εγώ θα στείλω τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα ότι παραχωρείται χώρο χωρίς ενοίκιο καί τούς παρέχεται καί νερό θα υπογράψουμε μέχρι τώρα 12 άτομα ας κάνουμε εμείς τα νόμιμα και εσείς πηγαίνετε για Καφέ εσείς κ κ που μιλήσατε στο Δ Σ τη θα κάνετε κ Καραχάλιο κ Πρόεδρε Ξενοδόχων κ Πρόεδρε Παρ Άστρους κ Γκαυρο μόνο παρατηρήσεις εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε νερό κ Αναγνωστακου μέχρι το Δεκέμβριο ?και βλέπουμε για να κλείσω έχετε μεγάλη πλάκα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ 18:11 ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ
ΧΩΡΙΟΥ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΑΛΛΑ ΩΣ ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕΣ ΕΠΩΝΥΜΑ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ Η ΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ.

Ο κ Γαρδικιώτης συμφωνεί με τον κ Πλακοκεφαλο για αναβολή ίσως να το μελετήσουν καί νά τό εμπεδώσουν καλύτερα εγώ δεν είμαι Δικηγόρος καί δεν γνωρίζω πολλά θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε μόνο τη περιμένετε να γίνει μέχρι το Δεκέμβριο και μια ερώτηση εάν θέλετε μας απαντάτε το εάν θα λειτουργήσουν τα ιχθυοτροφεία και υπάρχει επέκταση είναι δεσμευτική η απόφαση του Δ Σ ναι η όχι

Ο κ Γαρδικιώτης συμφωνεί με τον κ Πλακοκεφαλο για αναβολή ίσως να το μελετήσουν καί νά τό εμπεδώσουν καλύτερα εγώ δεν είμαι Δικηγόρος καί δεν γνωρίζω πολλά θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε μόνο τη περιμένετε να γίνει μέχρι το Δεκέμβριο και μια ερώτηση εάν θέλετε μας απαντάτε το εάν θα λειτουργήσουν τα ιχθυοτροφεία και υπάρχει επέκταση είναι δεσμευτική η απόφαση του Δ Σ ναι η όχι

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio