Το Δημοτικό Συμβούλιο για τον νέο εκλογικό νόμο

Πέμ, 11/03/2021 - 12:52
Image
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 9 Μαρτίου, συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών ως τις 18 Μαρτίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει εκλογή δημάρχου με πλειοψηφία 43%, κάτι που δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις, αλλά και την υποβάθμιση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, ανάμεσα στα άλλα.
 
Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Θ. Πλακοκεφάλος, αναφέροντας ότι στον εκλογικό νόμο «προβλέπονται ρυθμίσεις οι οποίες επιδρούν αρνητικά τόσο στην εκπροσώπηση των πολιτών στα συλλογικά όργανα των Δήμων και των Κοινοτήτων όσο και στην ίδια τη λειτουργία των θεσμών και των εκπροσώπων, οι οποίες είναι επιτακτική ανάγκη να επισημανθούν και να απαλειφθούν στο στάδιο αυτό και πριν την ψήφισή τους από το νομοθετικό σώμα», δίνοντας τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου.
 
«Όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων και την κατάργηση της χωριστής κάλπης, θεωρώ ότι θα πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο να καταθέσουμε την άποψή μας στην ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο Εσωτερικών», είπε ο δήμαρχος Γ. Καμπύλης.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Μαντάς σημείωσε: «Δεν έχουμε κάποια αντίρρηση. Συμφωνούμε κι εμείς. Έχετε θίξει τα κύρια θέματα, τα οποία αποτελούν και τα σημεία τριβής όλων των Δήμων της Ελλάδος. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των εκπροσώπων και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, γιατί θέλω να επισημάνω ότι όταν καλούμαστε να συζητήσουμε για ένα νομοσχέδιο ή για να διαβουλευτούμε ένα νομοσχέδιο που έχει επιπτώσεις στην εκλογική διαδικασία, πρέπει να βγαίνουμε από το ρόλο μας ως ενεργοί Δημοτικοί Σύμβουλοι ή ενεργοί Πρόεδροι και να κοιτάζουμε το ζήτημα συνολικότερα. Άρα, χρειάζεται να ακούσουμε τις απόψεις όλων, της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, για να μπορέσουμε να το συγκεράσουμε».
 
Ακολούθησε η τοποθέτηση των τοπικών προέδρων. Ο κ. Πεφάνης Θεόδωρος – Πρόεδρος Κοινότητας Καστάνιτσας, είπε: «Θέλω να επικεντρωθώ μόνο σε δύο σημεία. Το ένα είναι ότι τα χωριά κάτω των τριακοσίων κατοίκων πρέπει να είναι σε ξεχωριστή κάλπη, διότι, φτιάχνοντας έναν συνδυασμό, ένα χωριό με πολύ λίγους κατοίκους θα γίνει από εκατό χωριά χωριάτες. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τον αριθμό του πληθυσμού των χωριών. Θα πρέπει οι κάτοικοι του χωριού να καταμετρούνται όχι κάθε δέκα χρόνια, με μία φωτογραφική απογραφή, αλλά από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών. Έτσι αποδεικνύει κάποιος, έχοντας την ψήφο του στο χωριό του, πόσο το αγαπάει και πόσο θέλει να του συμπαρασταθεί. Ο κ. Πετρής Δημήτριος – Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πραστού, είπε: «Στα όργανα διοίκησης των Κοινοτήτων πρέπει να αναδεικνύονται από τις εκλογές και την κάλπη άνθρωποι άξιοι, ικανοί, ανιδιοτελείς, με θέληση, γνώση και μεράκι, για να μπορέσουν να ασχοληθούν και να ανταποκριθούν επάξια στα αυτοδιοικητικά θέματα των χωριών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη διαδικασία της εκλογής των οργάνων διοίκησης των Κοινοτήτων με ξεχωριστή κάλπη. Είναι η μόνη ορθή και καθαρή εκλογική διαδικασία για τις Κοινότητες. Αν το ψηφοδέλτιο των υποψηφίων για τα όργανα διοίκησης των Κοινοτήτων είναι κοινό με αυτό του υποψήφιου Δημάρχου και των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών, θα δημιουργηθεί σύγχυση στους δημότες – εκλογείς, δεν θα μπορούν να επιλέξουν άλλον για την Κοινότητα και άλλον για το Δήμο. Η προτίμησή τους για Δήμαρχο ή Δημοτικούς Συμβούλους θα συμπαρασύρει αυτόματα και ψήφο για τους ενσωματωμένους αναγραφόμενους στο ψηφοδέλτιο για την κάθε Κοινότητα, ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων, αξιών κτλ».
 
Μετά τη συζήτηση, το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, εφόσον ο κ. Τετώρος καταψήφισε, τα παρακάτω:
 
«Στα πλαίσια της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις παρακάτω προβλεπόμενες αλλαγές : Α. Στη μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων. Β. Στον υποχρεωτικό τρόπο ενιαίας κατάρτισης δημοτικών και κοινοτικών συνδυασμών και ψηφοδελτίων. και προτείνει προς το Υπουργείο Εσωτερικών τα ακόλουθα : 1. Τη διατήρηση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων ως ισχύει. 2. Τη διατήρηση του ανεξάρτητου τρόπου κατάρτισης των συνδυασμών, Δημοτικών και Κοινοτικών αρχών και Προέδρων των Κοινοτήτων και αναδείξεώς τους».

Σχόλια επισκεπτών

Πάλι καλά που σε αυτήν την συνέλευση συμφωνήσατε και οι δύο μεριές για το καλό του τόπου. Σπάνια το χω δει αυτό, αλλά πάλι καλά έγινε η αρχή και πιστεύω να συνεχιστεί. Σας εκλεξαμε για το καλό του τόπου μας και όχι για τα συμφέροντα σας! Συγχαρητήρια και στους μεν και στους δε

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio