Ξηροπήγαδο: 26 δρόμοι αποκτούν όνομα

Πέμ, 07/03/2024 - 12:11
Image

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο δήμου Βόρειας Κυνουρίας την ονοματοδοσία  οδών της Δημοτικής Κοινότητας Ξηροπηγάδου.

 Η  Υπηρεσία του δήμου εισηγήθηκε την ονοματοδοσία των οδών της κοινότητας Ξηροπηγάδου, ως εξής:

1. Από οικία Ηλία Δ. Μουτζούρη μέχρι το γεφύρι να ονομαστεί οδός «Αριστείδη Ι.

Μουντζούρη» προς τιμήν του μιας και συνέβαλε με συντονισμένες ενέργειες του για την διάνοιξη του Επαρχιακού δρόμου Άστρος – Κυβέρι (1946 -1953).

2. Από γεφύρι μέχρι οικία Ξυπολία, οδός «Αδελφότητας Βερβένων» για τις μεγάλες βοήθειες που πρόσφερε στον τόπο μας.

3. Από οικία Ευαγγελίας Γ, Τσιούλου μέχρι οικία Ευάγγελου Χασάπη να ονομαστεί οδός «Ιωάννη Δ. Τσιούλου» προς τιμήν του για τις Υπηρεσίες που πρόσφερε ως γραμματέας στην κοινότητα για τριάντα (30) έτη.

4. Από οικία Σουλτάνα Παναγιωτούρου έως κατάστημα Θεόδωρου Τσιούλου να ονομαστεί οδός «Γεωργίου Φ. Μαυριά» προς τιμήν του για την προσφορά που διετέλεσε ως πρόεδρος της Κοινότητας Ξηροπηγάδου από το 1975-1978.

5. Από το δημοτικό σχολείο μέχρι κατάστημα «SUNSET» ιδιοκτησίας Μουτζούρη να

ονομαστεί οδός «Ιωάννη Ν. Μακρή» προς τιμήν του για την προσφορά που διατέλεσε ως πρόεδρος της κοινότητας Ξηροπηγάδου από το 1979-1982.

6. Από κατάστημα «EVITA» μέχρι το τέλος του λιμένα να ονομαστεί οδός «Ηλία Σπ. Τσιούλου» προς τιμήν του μιας και διετέλεσε πρόεδρος για τρείς (3) τετραετίες από το 1987 – 1998 που εμπνεύστηκε την μελλοντική μαρίνα και κατασκεύασε την τωρινή προβλήτα.

7. Από οικία Τσουλαμάνη μέχρι την επαρχιακή οδό να ονομαστεί οδός «Αφροδίτης» προς τιμήν της θεάς της Αγάπης.

8. Από οικία Τσουλαμάνη προς αδιέξοδο (θέση Τάπια) να ονομαστεί οδός «Ποσειδώνος» προς τιμήν του αρχαίου θεού των υδάτων.

9. Από το μαγαζί «EVITA» μέχρι την οικία Μπαρμπούτα να ονομαστεί οδός «Γεωργίου Δασκαλάκη» προς τιμήν του ως πολιτικός, υπουργός που πρόσφερε και βοήθησε το χωριό μας και την θεσμοθέτησε την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1993.

10. Από οικία Κώστα Καρκούλη μέχρι όρια οικισμού να ονομαστεί οδός «Αλέξανδρου Γ. Μακρή» προς τιμήν του για την προσφορά του στο χωριό μιας και διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας από το 1967-1974.

11. Από οικία Πίκουλη μέχρι αδιέξοδο να ονομαστεί οδός «Ιωάννη Κ. Καρκούλη» προς τιμήν του για την προσφορά του στο χωριό μίας και διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας από το 1983-1986.

12. Από οικία Μπουλμέτη μέχρι το δημοτικό σχολείο να ονομαστεί οδός «Αθηνάς» προς τιμήν της αρχαίας θεάς της σοφίας της ελιάς της στρατηγικής και του πολέμου.

13. Από οικία Δρυμούρα μέχρι οικία Φάκλαρη να ονομαστεί οδός «Διονύσιου Σολωμού» προς τιμήν του έλληνα ποιητή για την συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις στην ελευθερία» ο οποίος έγινε εθνικός ύμνος της Ελλάδας και της Κύπρου.

14. Από συγκρότημα Αγγελάκη μέχρι οικία Κατσένη να ονομαστεί οδός «Ιωάννη Μεταξά» προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού που είπε το ιστορικό «ΟΧΙ».

15. Από οικία Αποστολόπουλου μέχρι οικία Τσεκρέκου να ονομαστεί οδός «Ελευθερίου Βενιζέλου» προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού που διατέλεσε επτά (7) φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και διπλασίασε τα σύνορά της.

16. Από οικία Σουλτάνας Παναγωτούρου μέχρι συγκρότημα Γιαννακάκη (αδιέξοδο) να ονομαστεί οδός «Μίκη Θεοδωράκη» προς τιμήν του στιχουργού, συνθέτη, πολιτικού, μιας από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.

17. Από οικία Ρούνη μέχρι οικία Παπαδημητρίου να ονομαστεί οδός «Περικλέους» προς τιμήν του αρχαίου Αθηναίου Πολιτικού ρήτορα, και στρατηγού των Αθηναίων τον 5ο αιώνα π.χ. γνωστός και ως χρυσός αιώνας ο θεμελιωτής της Δημοκρατίας.

18. Από οικία Αθ. Χασάπη μέχρι συγκρότημα Παπαδημητρίου να ονομαστεί οδός

«Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» προς τιμήν του μεγάλου αρχιστράτηγου και ηγετική μορφή της επανάστασης του 1821.

19. Από οικία Μαυρία μέχρι των οικισμό Χασαπέικα η δημοτική οδός να ονομαστεί οδός «Δημητρίου Αν. Κόσυβα» προς τιμήν του για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο χωρίο μας μιας και διετέλεσε πρόεδρος από το 1951 – 1967.

20. Από κατάστημα Σπύρου Καρκούλη μέχρι εστιατόριο Δημητρίου Καραμαντζιάνη να ονομαστεί οδός «Μπουμπουλίνας» προς τιμήν της καπετάνισσας του αγώνα του 1821.

21. Από επαρχιακή οδός στη θέση Καλογερικά μέχρι την παραλία να ονομαστεί οδός «Οσίας  Μακρίνας» λόγω του μοναστηριού που υπάρχει δίπλα.

22. Από επαρχιακή οδό προς Χασαπέικα να ονομαστεί οδός «Μεταμορφώσεως του

Σωτήρος» προς τιμήν της εκκλησίας μας.

23. Από επαρχιακή οδός (θέση καλογερικά) και προς παλιό ΧΑΔΑ και μέχρι συγκρότημα κατοικιών Νταβέλου, να ονομαστεί οδός «Παυσανία» προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα

περιηγητή και γεωγράφος που πέρασε και κατέγραψε την περιοχή μας.

24. Από οικία Γ. Μακρή (Σβέλιου) προς Άγιο Παντελεήμονα (έως συμβολή με δημοτική οδό)

να ονομαστεί οδός «Αγίου Παντελεήμονα» προς τιμήν της εκκλησίας.

25. Από οικία Σουλτάνας Παναγιωτούρου μέχρι τα όρια του οικισμού να ονομαστεί οδός

«Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» προς τιμήν της εκκλησίας μας. Ο ευαγγελισμός της

Θεοτόκου είναι αρχή όλων των δεσποτικών εορτών.

26. Από το κτήριο του κοινοτικού καταστήματος μέχρι την συμβολή της με την ανωτέρω οδό Νο.24, να ονομαστεί οδός «Αρκαδίας» προς τιμήν του Νομού

Σχόλια επισκεπτών

Από μια πρόχειρη ανάγνωση γιατί δεν αξίζει τον κόπο για περισσότερο:
Για όσους δε γνωρίζουν τους δρόμους του χωριού μας, οι δρόμοι που αναφέρονται στους αριθμούς 4,5,6,8 είναι ο ΙΔΙΟΣ ακριβώς δρόμος, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, που χωρίστηκε σε ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ και ονομάστηκε με ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ονόματα. Κύριος οίδε για ποιο λόγο... Τί είδους μεγαλείο είναι αυτό;

Να αναφέρω δε και το άλλο, το χειρότερο, που δώσατε όνομα σε δρόμο προς τιμήν του Ιωάννη Μεταξά που είπε το ΟΧΙ. Του Μεταξά του ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ λέμε. Που μαζί με το βασιλιά κατάργησε τον κοινοβουλευτισμό και επέβαλε τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Που σε άλλα μέρη μετονομάζουν τις οδούς με το όνομα του δικτάτορα (κατάλοιπα ένδοξου παρελθόντος), ο δήμος μας, στην Ελλάδα του 2024, ονομάζει δρόμο με το όνομά του. Δεν υπάρχει άραγε ένας μαχητής της Δημοκρατίας για να δώσουμε το όνομά του; Ή μήπως δε γνωρίζετε εσείς κανέναν;
Ντρέπεται και η ντροπή.....

Ο Ιωάννης Μεταξάς, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο και με τη συγκατάθεση του Γεωργίου, επέβαλε πραξικοπηματικά την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού και το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου
Οδός "Ιωάννη Μεταξά". Ντροπή....
Πως ξέφυγε από τη Δημοτική Αρχή και από τους ιθύνοντες του Τοπικού Συμβουλίου ο "Γεώργιος Παπαδόπουλος" ή ο "Στυλιανός Παττακός" και δεν έδωσαν και όνομα τους σε δρόμο για να τιμήσουν το θεάρεστο έργο της Χούντας;

Σας υπενθυμίζω ότι το χωριό έχει ονοματοδοσία οδών από το 1996, εδώ και 27 χρόνια με απόφαση της κοινότητας. Έχει πινακίδες στους δρόμους. Οι κάτοικοι ξέρουν την οδό που κατοικούν. Άρα τώρα μιλάμε για μετονομασία όλων των οδών. Επειδή αυτό θα φέρει δυσκολίες στα συμφέροντα μας, στις συναλλαγές μας, τουριστικά καταλύματα μέσω Google, αλληλογραφία ΕΛΤΑ, κούριερ, συμβόλαια, κτηματολόγιο, κτλ, κτλ.
Έχω κάνει προσφυγή κατά της τωρινής 68/2024 απόφασης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τους παραπάνω λόγους κτλ, κτλ.
Προκειμένου να ακυρωθεί και να μην δημιουργήσει αναστατώσει την καθημερινότητα των κατοίκων, των τουριστών καθώς και δικαστικές αγωγές.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio