Δολιανά: Συνεχίστηκε θρησκευτική παράδοση της μεταφοράς της εικόνας του Αη Γιώργη (pics,vid)

Κυρ, 05/11/2023 - 18:32
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Όπως κάθε χρόνο ,έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της εικόνας του Αη- Γιώργη από τα Άνω στα Κάτω Δολιανά. Η θρησκευτική παράδοση της μεταφοράς της εικόνας , όπως υποστηρίζεται από τους παλαιότερους σε ηλικία, χρονολογείται κοντά στον έναν αιώνα , που ίσως μπορεί και να τον ξεπερνάει.

 Η μεταφορά της γινόταν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου , όπως ισχύει μέχρι και σήμερα.

Τα Άνω Δολιανά αποτελούσαν και αποτελούν την θερινή κατοικία και τα Κάτω την χειμερινή των Δολιανιτών. Στην ετήσια μετοικεσία τους(αλλαγή κατοικίας) μετέφεραν μαζί τους την εικόνα του Αη-Γιώργη. Έτσι λοιπόν, σε ανάμνηση αυτής της παράδοσης οι κάτοικοι μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου , από τα Άνω στα Κάτω με τα πόδια , μια διαδρομή διάρκειας επτά ωρών και συνολικής απόστασης 24km.

Ενδιάμεσα του οδοιπορικού ,ένα κομμάτι της διαδρομής πραγματοποιείται μέσα από μονοπάτια , που οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα φθινοπωρινά χρώματα της φύσης

Φέτος ,όπως και τα προηγούμενα χρόνια , η πομπή αναχώρησε από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου των πάνω Δολιανών και έγινε οδοιπορικώς μέσω Δραγουνίου, Κορίτες, Λαλούδι , Ρουνέικα και Προσήλια και κατέληξε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου των κάτω Δολιανών.

 Στην είσοδο του χωριού την εικόνα την περίμενε η Φιλαρμονική που την συνόδευσε μέχρι την εκκλησία. Πλήθος πιστών βρέθηκε και φέτος στην μεταφορά της εικόνας του Αη Γιώργη υπενθυμίζοντας μας την παράδοση , τις αξίες και τα έθιμα μας που πρέπει να μένουν αναλλοίωτα κατά την διάρκεια των χρόνων.

Ιωάννης Σιαβελής

 

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio