ΠεΣυ Πελοποννήσου: Μειωμένη η αγροτική παραγωγή στην Αρκαδία, ζημιές χωρίς αποζημιώσεις

Κυρ, 19/11/2023 - 16:00
Image

Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση, το Σώμα ενημερώθηκε από τους διευθυντές των ΔΑΟΚ ή από άλλους υπευθύνους, εφόσον κάποιοι απουσίαζαν, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους εξής άξονες: Αποζημιώσεις – ενισχύσεις, Φυτοπροστασία – ασθένειες, Νέες καλλιέργειες, Νέοι αγρότες - σχέδια βελτίωσης, Εγγειοβελτιωτικά.

Σχετικά με την Αρκαδία, την ενημέρωση έκανε ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι από την προηγούμενη άνοιξη δεν είχαμε πολλές ζημιές στις αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή μας, εκτός από κάποιους παγετούς και κάποιες άκαιρες βροχοπτώσεις. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει καταβάλει κάποια πληρωμή, ενώ δεν καλύπτει τις καταστροφές στο σανό, παρ' εκτός αν αυτό αφηνόταν στη γη να σαπίσουν στο έδαφος. Πέρα από αυτό, οι βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου είχαν ως αποτέλεσμα την έξαρση του περονόσπορου στα αμπέλια, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμα, πολλές αχλαδιές προσβλήθηκαν από βακτήρια, που όμως αυτό αποτελεί διεθνές πρόβλημα, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι το κόστος της καλλιέργειας της πατάτας έχει αυξηθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι οπ ΕΛΓΑ δεν καλύπτει κάποια απαραίτητα φάρμακα, πράγμα που επιβαρύνει την τσέπη των αγροτών ακόμα περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά άλλα προϊόντα, τα κεράσια έχουν μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας των βροχών του Μαΐου, ενώ τα νέα είναι καλά για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς, αφού το ωφέλιμο έντομο με το οποίο εμβολίασαν τα δέντρα έχει εξαπλωθεί και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. Σχετικά με τις ελιές, το βασικό πρόβλημα είναι της ακαρπίας, κάτι που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, ενώ, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, αναμένονται τα αποτελέσματα των ενεργειών της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τις νέες καλλιέργειες, δηλαδή την καλλιέργεια της σηροτροφίας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio