Πού κυμαίνεται η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Κυνουρία το φετινό Πάσχα

Τρί, 12/04/2022 - 09:00
Image

Ο εορτασμός του Πάσχα πλησιάζει και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων ελπίζουν στην αρχή μιας δυνατής τουριστικής σεζόν που θα «ανακουφίσει» τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με την κυρία Μανωλέσου, Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας και τον κ. Βασιλειάδη, Πρόεδρο Καταλυμάτων και Ξενοδόχων της Νότιας Κυνουρίας μιλήσαμε σχετικά με το πού κυμαίνεται φέτος η τουριστική κίνηση σε Βόρεια και Νότια Κυνουρία.

Όσον αφορά τα καταλύματα της Βόρειας Κυνουρίας, τα τηλεφωνήματα για κρατήσεις ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου, ενώ η πληρότητα αγγίζει μεγάλο ποσοστό. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μανωλέσου, ο κόσμος θέλει αυτό το διάστημα να ξεφύγει και να περάσει καλά. Την ίδια εικόνα βλέπουμε και στην Νότια Κυνουρία με το Λεωνίδιο, τον Τυρό, την Πούλιθρα, τη Σαμπατική και το Λιβάδι να σημειώνουν πληρότητα στο 98%. Την τιμητική της όμως δεν έχει μόνο η θάλασσα, αλλά και το βουνό. Στο ορεινό χωριό Κοσμά η πληρότητα αγγίζει το 70%.  Παράλληλα, καλή εικόνα παρουσιάζουν και τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που είναι κλεισμένα κατά 80%.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή την περίοδο του Πάσχα είναι κυρίως Αθηναίοι με το ποσοστό να φτάνει το 80%, αφού γενικά η Αρκαδία είναι ένας προορισμός κοντά στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότια Κυνουρία με 70% ποσοστό των Ελλήνων να κλείνει δωμάτιο για 4 ή 5 μέρες, αν και υπάρχει ένα 30% αλλοδαπών τουριστών που έχουν ήδη επισκεφτεί την περιοχή το Πάσχα και θέλουν να ξαναζήσουν από κοντά την κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την κίνηση φέτος, καθώς πέρσι τα πράγματα ήταν δύσκολα.

Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των εξόδων που έχουν διπλασιαστεί, οι ξενοδόχοι έχουν ανεβάσει τις τιμές 10% από πέρσι, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Για παράδειγμα για ένα δίκλινο δωμάτιο στη Νότια Κυνουρία η χαμηλότερη τιμή που μπορεί να βρει κανείς κυμαίνεται στα 40 με 45 ευρώ. Σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μπορεί να κλείσει κανείς δωμάτιο με 200 ή 250 ευρώ.
Σημαντική, ακόμα, συνεισφορά στο εισόδημά τους αποτελεί το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα σε χαμηλόμισθα νοικοκυριά να κάνουν τις διακοπές τους, καταβάλλοντας μόνο ένα μικρό αντίτιμο.

Στη Νότια Κυνουρία τη Μεγάλη Παρασκευή στο Λεωνίδιο και στον Τυρό θα πραγματοποιηθεί περιφορά των επιταφίων ενώ στον Τυρό συνηθίζουν να ρίχνουν πλήθος καραβάκια στο νερό. Το βράδυ της Ανάστασης στο Λεωνίδιο παραδοσιακά αφήνονται αερόστατα στον αέρα. Ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα με σούβλες και τσούγκρισμα αβγών που προσφέρονται από το Δήμο. Γίνονται χοροί και πάλι αφήνονται αερόστατα σε διαφορετικά σχήματα. Για παράδειγμα πέρσι λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα αερόστατα ήταν εμπνευσμένα από αυτό το θέμα.

Από το Arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio