Ημερίδα του Γυμνασίου Άστρους στο Ίδρυμα Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη (pics)

Πέμ, 18/05/2023 - 19:38
Image
Image

Την Τρίτη 16/5/23 περίπου 180 μαθητές και 20 καθηγητές από πέντε ελληνικά σχολεία (Γυμνάσιο Άστρους, Γυμνάσιο Λεωνιδίου, Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού, Γυμνάσιο Αγίου Ανδρέα, και 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου Αττικής) στο πλαίσιο των προγραμμάτων eΤwinning “Ένα ταξίδι στον τσακώνικο πολιτισμό – A journey to Tsakonian culture” και “A magical journey through European cultures“, πραγματοποιήθηκε στο Άστρος, στο ίδρυμα Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη η δεύτερη και τελευταία μέρα των δια ζώσης συναντήσεων των σχολείων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Άστρους κ. Καμπύλης Γεώργιος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ.Γαληνός Ιωάννης, καθώς επίσης γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Πριν την παρουσίαση των προγραμμάτων οι μαθητές και οι μαθήτριες με τους συνοδούς καθηγητές τους περιηγήθηκαν στη λαογραφική συλλογή του ΕΠΑΛ Άστρους καθώς και στο υπαίθριο θεματικό πάρκο ελιάς που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Έπειτα επισκέφθηκαν τον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους όπου ενημερώθηκαν για τη Δεύτερη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων που έγινε πριν 200 χρόνια στον ιστορικό αυτόν τόπο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Άστρους πρώτα παρουσίασαν το εθνικό πρόγραμμα eΤwinning“Ένα ταξίδι στον τσακώνικο πολιτισμό – A journey to Tsakonian culture” όπου συμμετέχουν τα πέντε ελληνικά σχολεία και έπειτα το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “A magical journey through European cultures“ όπου εκτός από τα πέντε ελληνικά σχολεία συμμετέχουν το σχολείο της Ισπανίας Colegio Santo Tomás de AquinoInca, και της Ρουμανίας ȘcoalaGimnazialăNr 30 Timișoara.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η θεματική της Τσακώνικης Αρχιτεκτονικής. Μετά οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Αγίου Ανδρέα παρουσίασαν τη θεματική του Τσακώνικου χορού. Το σχολείο από το Ίλιον παρουσίασε το σχολείο του, την ηλεκτρονική διαδραστική αφίσα για τον τόπο του, την Αθήνα, καθώς επίσης και το ebook που δημιούργησαν οι μαθητές/μαθήτριες του σε συνεργασία με μαθήτριες από το γυμνάσιο παραλίας Τυρού με μαθήματα εκμάθησης της Τσακωνικής γλώσσας. Το Γυμνάσιο της Παραλίας Τυρού παρουσίασε βίντεο με πληροφορίες για το σχολείο και τον τόπο του και παρουσίαση με ιστορική αναδρομή για την Τσακώνικη διάλεκτο.

Μετά όλοι οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια kahoot με θέμα την Τσακώνικη Αρχιτεκτονική(δημιουργήθηκε από το Γυμνάσιο Άστρους), την Τσακώνικη διάλεκτο (δημιουργήθηκε από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου) και τα Τσακώνικα υφαντά (δημιουργία του Γυμνασίου Λεωνιδίου). Μαθήτριες από το Ίλιον και τον Τυρό παρουσίασαν σύντομο δρώμενο με θέμα την Τσακώνικη διάλεκτο.

Ακολούθησε παιχνίδι με ηλεκτρονικές κάρτες στα Τσακώνικα και οι μαθητές από κάθε σχολείο διαγωνίστηκαν στα Τσακώνικα ενώπιον κριτικής επιτροπής που την αποτελούσαν μαθήτριες από το Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού που μαθαίνουν τη γλώσσα!

Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός όλων των μαθητών και μαθητριών ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή! Ήταν η πρώτη φορά που μαθητές από όλα τα Γυμνάσια της Κυνουρίας δούλεψαν μαζί σε ένα θέμα με κοινό στόχο την διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα της Τσακώνικης γλώσσας και πολιτισμού. Μεγάλη ήταν και η συνεισφορά του Γυμνασίου από το Ίλιον της Αττικής , του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από αυτό το πρόγραμμα γνώρισαν τον Τσακώνικο πολιτισμό και μάλιστα κατάφεραν να δημιουργήσουν πολυμεσικό υλικό για την Τσακώνικη διάλεκτο!

Στην είσοδο της αίθουσας του Ιδρύματος υπήρχε ταμπλό με τα φυλλάδια που είχε φτιάξει κάθε σχολείο για τον τόπο του και για τα χωριά της Τσακωνιάς στα Αγγλικά ώστε να γνωρίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τις ομορφιές του τόπου μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη που φιλοξένησε αυτήν την εκδήλωση καθώς επίσης τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ευχαριστούμε πολύ τον δήμαρχο κύριο Γεώργιο Καμπύλη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κύριο Γαληνό Ιωάννη , και τον ιερέα π. Πετρή Γεώργιο που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Επίσης ευχαριστούμε θερμά μαθητές και καθηγητές που εργάστηκαν πολύ για να πραγματοποιηθεί αυτή η ημερίδα.

Δελτίο Τύπου

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio