Δείτε στιγμές από την 18η Γιορτή Κάστανου στα Άνω Δολιανά (pics,vid)

Σάβ, 05/11/2022 - 18:37
Image

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας και μεγάλης ανυπομονησίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών υπό την αιγίδα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργάνωσε την 18η γιορτή κάστανου στα Άνω Δολιανά.

Αρκετός κόσμος και από άλλους νομούς όπως την Μεσσηνία και την γύρω περιοχή  βρέθηκε στο χωριό, για να απολαύσει τα μοναδικά γλυκά και αλμυρά εδέσματα με βασικό συστατικό το κάστανο.

Μιλώντας με την αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Δολιανών κυρία Κωνσταντίνα Βεκιάρη μας πληροφόρησε ότι οι γυναίκες του χωριού ξεπέρασαν για μια ακόμη φορά τον εαυτό τους και έφτιαξαν καταπληκτικά εδέσματα.

Ψημένα κάστανα, καστανόπιτες, τρουφάκια από κάστανο αλλά και η παραδοσιακή φασολάδα, το απόλυτο πιάτο του χειμώνα ήταν μόνο κάποιες από τις γεύσεις που προσέφερε ο σύλλογος στον κόσμο.

 

Θα μας επισκεφτούν αρκετά λεωφορεία ενώ πιστεύω  θα έχουμε πολλούς επισκέπτες και από την γύρω περιοχή

Με την σειρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Δημήτρης Μεγκλής τόνισε ότι όλοι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταστηματάρχες στα Άνω Δολιανά περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία και χαρά αυτή την γιορτή, η οποία προσελκύει στο χωριό μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

 

Είναι χαρά να έρχονται ξένοι επισκέπτες στο χωριό μας

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τα Άνω Δολιανά και στα Κάτω Δολιανά, ένα έθιμο που χρονολογείται μετά το 1821.

 

Η ποικιλία των προϊόντων που είχε την δυνατότητα κάποιος να αγοράσει ήταν μεγάλη. Από γλυκό του κουταλιού κάστανου, μαρμελάδα, χειροποίητη καστανόπιτα μέχρι ωμά κάστανα, καρύδια, μέλι και φιρίκια.

Μιλώντας με παραγωγούς μας ανέφεραν ότι ο κόσμος προτιμά να ψωνίσει κυρίως ωμά κάστανα ή γλυκό του κουταλιού κάστανο ενώ στην κατηγορία του μελιού την τιμητική του είχε το μέλι της καστανιάς.

Η γιορτή περιλάμβανε και ζωντανή μουσική, που έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κέφι στην ατμόσφαιρα.

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το πετρόκτιστο χωριό και να βιώσετε όμορφες στιγμές.

Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε ΕΔΩ

 

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio