Αναρρίχηση στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα

Τετ, 13/01/2021 - 13:21
Image

Η Πελοπόννησος, και ειδικά οι ανατολικές ακτές στην περιοχή της Κυνουρίας, αποτελούν ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και διαθέτουν ιδανικές κλιματικές συνθήκες, κατάλληλες για αναρρίχηση όλο το χρόνο.

Το γειτονικό Λεωνίδιο αποτελεί ήδη τον δημοφιλέστερο αναρριχητικό προορισμό στη χώρα μας μετά την Κάλυμνο. Αντιμετωπίζει ωστόσο το πρόβλημα πως η πλειονότητα των αναρριχητικών του πεδίων και ειδικά αυτών με εύκολες ή μέσης βαθμολογίας διαδρομές, είναι προσήλια, καθιστώντας την αναρρίχηση απαγορευτική τις ζέστες ημέρες του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Η διάνοιξη των δυο νέων αναρριχητικών πεδίων στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα, μόλις μισή ώρα οδήγηση από το Λεωνίδιο, εμπλουτίζει σημαντικά το δυναμικό των αναρριχητικών πεδίων της ευρύτερης περιοχής. Το πεδίο του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στη σκιά το πρωί, μέχρι περίπου τις 14.00 ενώ το Αρκαδία, βρίσκεται στη σκιά μετά τις 13.00. Τα δυο πεδία μπορούν λοιπόν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά παρέχοντας σκιά όλη την ημέρα, να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των περιορισμένων «εύκολων» σκιερών πεδίων της περιοχής αλλά και να επωφεληθούν από την αυξημένη επισκεψιμότητα των πεδίων του Λεωνιδίου.

Για τη διάνοιξη των νέων διαδρομών, ήταν απαραίτητο να εξασφαλίσουμε την άδεια από τους ιδιοκτήτες και τις τοπικές αρχές και έγκριση από την Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης. (Ε.Ο.Ο.Α.). Μετά από πολλές επαφές, χρόνο, διαβουλεύσεις και ενημέρωση για τον αναρριχητικό τουρισμό καταφέραμε οι τοπικές αρχές (Δήμος Β. Κυνουρίας και Περιφέρεια Πελοποννήσου) να χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος του εγχειρήματος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά τον Πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Ανδρέα κ. Θανάση Σούρσο, τον Δήμαρχο Β. Κυνουρίας Κ. Γιώργο Καμπύλη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μανώλη Σκαντζό.

Τα δυο πεδία οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν το Σεπτέμβριο / Οκτώβριο του 2020, με 57 συνολικά νέες διαδρομές, από την ομάδα του Climb Greece: Άρης Θεοδωρόπουλος, Claude Idoux, Δημήτρης Τιτόπουλος, Δήμητρα Κλαουδάτου, Κώστας Γραφανάκης, Tiia Porri και Χρήστος Ζιάβρας. Είχε προηγηθεί η διάνοιξη 20 σχετικά δύσκολων διαδρομών στο πεδίο του Αγίου Ανδρέα από τον Andy Long, οι οποίες και αυτές σκαρφαλώθηκαν και ελέγχθηκαν.

Όπως γίνεται σχεδόν πάντα για τη διάνοιξη νέου σπορ πεδίου, χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια ώστε να καθαριστεί η πρόσβαση και η βάση των διαδρομών, να καθαριστεί η ορθοπλαγιά από μερικά επι-κρεμάμενα μπλοκ χρησιμοποιώντας δίμετρους λοστούς, να καρφωθούν οι διαδρομές και να καθαριστούν από σκόνες και χώματα χρησιμοποιώντας ισχυρούς φυσητήρες φύλλων. Και βεβαίως να σκαρφαλωθούν οι διαδρομές, να βαθμολογηθούν, να διορθωθούν λάθη στην ασφάλιση και να αναγραφούν διακριτικά τα ονόματα.

Δείτε περισσότερα στο vrahomania.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio