Σωτήριος Μπρεθές 1925 - 2024: Υπεστάλη η σημαία του Παραλίου Άστρους (pics)

Τετ, 08/05/2024 - 16:10
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Μια εμβληματική μορφή, συνδεδεμένη όσο λίγοι, με την σύγχρονη ιστορία και εξέλιξη του Παραλιου Αστρους, ο θρυλικός παντοπώλης και μουσικός Σωτήριος Μπρεθές, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης σε ηλικία 99 ετών.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Παράλιο Άστρος του μεσοπολέμου, πέρασε το σύνολο του βίου του στον αγαπημένο του τόπο, συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της τοπικής κοινωνικής, επαγγελματικής, τουριστικής και πολιτιστικής του πορείας. Εργάστηκε για πολλές δεκαετίες με περισσή υπευθυνότητα, επαγγελματικό και εμπορικό ήθος μιας άλλης εποχής, που δυστυχώς σπανίζει στις μέρες μας, στο περίφημο παντοπωλείο "Η πρόοδος", της οδού Ζαφειροπούλου, το οποίο παρέλαβε από τον πατέρα του Σωκράτη Μπρεθέ και το παρέδωσε στους διαδόχους του, οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα την οικογενειακή επαγγελματική παράδοση. Η επίσκεψη και οι αγορές σε αυτό το μοναδικό κατάστημα,  που μπορούσε κανείς να βρει τα πάντα, απο είδη μπακαλικής έως εξειδικευμένο μηχανολογικό, τεχνολογικό και οικοδομικό εξοπλισμό, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Πέραν των προϊόντων, o "κυρ Σωτήρος" παρείχε συμβουλές και βοήθεια για κάθε είδους εργασία ενώ οι συζητήσεις μαζί του σε συνέδεαν με την πρόσφατη και απώτερη ιστορία του τόπου και της Ελλάδας. Μνημειώδες υπήρξε και το αστείρευτο και γλαφυρό χιούμορ του!

Έχοντας υπηρετήσει και λάβει εκπαίδευση ως νοσηλευτής στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, επικουρούσε εθελοντικά τους συμπατριώτες του σε ζητήματα υγείας, συμπληρώνοντας τις ελλιπείς υγειονομικές παροχές της περιοχής, τα μεταπολεμικά χρόνια. Ένα ακόμα αξιομνημόνευτο έργο κοινωνικής και ανθρωπιστικής προσφοράς του.

Μεγάλη του αγάπη υπήρξε και η μουσική, όντας αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης και προικισμένος καλλίφωνος, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και βασικό συντελεστή άπειρων μουσικών συνευρέσεων, καντάδων, γλεντιών και χοροεσπερίδων ενώ υπήρξε ως ευσεβής, σταθερό και διακεκριμένο μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας του Παραλίου Άστρους.

Μεγάλη του αγάπη υπήρξε και η θάλασσα δίπλα στην οποία κατοικούσε και συχνά σεργιάνιζε με το πανέμορφο και χιλιο-φωτογραφημένο ξύλινο βαρκάκι του.

Ο Σωτήριος Μπρεθές υπήρξε μέλος μιας από τις παλαιότερες και ιστορικότερες οικογένειες του Παραλίου Άστρους, εκφράζοντας μέσα από τις διηγήσεις και τις μαρτυρίες του ένα πολύ μεγάλο και πολύτιμο προφορικό (και υλικό) αρχείο της μετεπαναστατικής ιστορίας του Άστρους και της ευρύτερης περιοχής.

Πέρα και πάνω από όλα αυτά όμως υπήρξε ένας γλυκύτατος και καλόκαρδος άνθρωπος, μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε ανάγκη και κάθε πρόβλημα που ζητούσε λύση. Ένας υποδειγματικός οικογενειάρχης, ο οποίος ευτύχησε μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του, Πίτσα, να περιστοιχίζεται από πολλή αγάπη, από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Σε κάθε εθνική εορτή, για πολλές δεκαετίες, είχε αναλάβει το ιερό καθήκον να τοποθετεί την ελληνική σημαία στον ιστό κατά την έναρξη της επίσημης τελετής. Οι σημαίες του αγαπημένου του τόπου τώρα τον αποχαιρετούν, πένθιμα αλλά περήφανα, με την μνήμη των έργων και του χαρακτήρα του να κυματίζει, αιώνια, στις καρδιές και την σκέψη όλων μας. 

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους πολυάριθμους φίλους του. 

*Εικόνες από φωτογραφικό αρχείο του Σωτηρίου Μπρεθέ, μας εκχωρήθηκαν ευγενικά από την οικογένεια του

 

ΓΠ

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio