Συνταγή για την Κορακοβουνίτικη Πλακόπιτα όπως την καταγράψαμε από τις γιαγιάδες μας (pics)

Τετ, 21/02/2018 - 09:55
Image
Image
Image
Image

Στο Καρναβάλι του Κορακοβουνίου πολλοί ήταν οι τυχεροί που απόλαυσαν την Κορακοβουνίτικη πλακόπιτα που μοίραζε δωρεάν ο Α.Ε.Ε.Σ Κορακοβουνίου. 

Η πλακόπιτα που είναι συνώνυμο του Κορακοβουνίου καθώς δεν φτιάχνεται μόνο στο Καρναβάλι ή την 25η Μαρτίου, με συνοδεία σκορδαλιάς και μπακαλιάρου, αλλά αρκετά σπίτια την φτιάχνουν πολύ συχνά και ταιριάζει υπέροχα μαζί με τυρί φέτα ή τουλουμοτύρι.


Μια συνταγή που έχετε από τα πολύ μακριά χρόνια της τουρκοκρατίας καθώς ήταν ένα γρήγορο «ψωμί» που μπορούσαν να το παρασκευάσουν και να το ψήσουν γρήγορα.

Η συνταγή που πάει από γενιά σε γενιά, από μάνα σε κόρη, πεθερά σε νύφη και γιαγιά σε εγγονή είναι η εξής:

Συνταγή για την Κορακοβουνίτικη πλακόπιτα όπως την έκαναν οι γιαγιάδες μας
Συνταγή για περίπου 15 πλακόπιτες

3 κιλά αλεύρι της αρεσκείας μας (εμείς στις πλακόπιτες της φωτογραφίας βάλαμε κίτρινο)
1 Κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Νερό 

Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτουμε το νερό, ζυμώνουμε ώστε να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη.

Τις ψήνουμε πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα όπου από κάτω έχουμε ανάψει και καίει φωτιά μέχρι να ροδίσουν.

Στην φώτο η γιαγιά Μαριγώ Ευαγγέλου Κουρμπέλη το γένος Ιωάννη Λυτρίβη (Μέλιου) σε παλιότερη παρασκευή της Κορακοβουνίτικης Πλακόπιτας.

Πηγή: KorakovouniWeb

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio