Πώς έφτιαχναν το σαπούνι στην Αγία Σοφία Κυνουρίας (pics)

Δευ, 27/08/2018 - 08:34
Image

Μεταξύ των άλλων (εργατικότητα, μεθοδικότητα) και η ευρηματικότητα – τεχνογνωσία των κοντινών μας προγόνων, ήταν ένας απ΄ τους κύριους παράγοντες που συνέβαλε στην αυτάρκεια των οικογενειακών τους αγαθών.

Και το σαπούνι, που παρασκευάζονταν κάθε καλοκαίρι, ήταν ένα απ΄ αυτά τα αγαθά, με το οποίο εξασφάλιζαν την ατομική τους και γενικά την καθαριότητα του σπιτιού τους.

Πρώτες ύλες το νερό και η αλισίβα (σταχτόνερο), καυστική σόδα (η λεγόμενη ποτάσα ή σπίρτο) και υπολείμματα ελαιολάδου (μούργα) μιας και το γνήσιο ήταν δυσεύρετο και πανάκριβο. Όλα τα παραπάνω υλικά ρίχνονταν στο καζάνι, το καθένα με τη σειρά του και ανακατεύονταν επί ώρα, πάνω σε αναμμένη φωτιά.

sap

Στην παραπάνω φωτογραφία, διακρίνονται η Αγάπη Λαμπίρη και ο Γεώργιος Αν. Λαμπίρης (Τασσάκος) να παρασκευάζουν σαπούνι στην αυλή του σπιτιού τους. Ως βοηθός, ίσως και γνώστης της τέλειας συνταγής, έχει σπεύσει και ο Ιωάννης Π. Σιαβελής (Αναργυρόγιαννης). Δεν χρειάζονταν άλλωστε να είναι και περισσότεροι, γιατί δεν έπρεπε να είναι και πολλοί κατά τη διαδικασία της παρασκευής, μη τυχών και «ματιαστεί» και δεν πήξει το όλο υλικό από την κορυφή έως τον πάτο του καζανιού. Γι αυτό στην κορυφή – στάθμη του υλικού, κάθε νοικοκυρά τοποθετούσε  έναν αυτοσχέδιο Σταυρό από ξυλαράκια και … καλού κακού το «έφτυνε» κιόλας, λέγοντας μέσα της το «μάτι».

Ύστερα άδειαζε το πηγμένο υλικό επάνω σε μεγάλα ταψιά και το χάραζε στο σχήμα που ήθελε αυτό να κοπεί αργότερα, μετά από μέρες, όταν αυτό είχε πήξει εντελώς.

Και δεν ήταν μόνο το σαπούνι, αλλά κι ο αργαλειός με τα υφαντά και πλήθος άλλων παρασκευαζομένων αναλώσιμων προϊόντων (κεφαλοτύρια, τοματοπελτές, παστές ελιές, τουρσιά, μουσταλευριές, πετιμέζι, τσαπελόσυκα κ.α.) που έδειχναν την αξιοσύνη και προκοπή εκείνων των γυναικών που τώρα μας λείπουν. Σε άλλους η μάνα και σε άλλους η γιαγιά.

sapgfv

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio