Περιήγηση στο Άστρος και στα όμορφα χωριά του Πάρνωνα (pics)

Δευ, 22/01/2018 - 21:32
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Μια μικρή ιστορία μέσα από τα μάτια της ψυχής ενός καλού μας φίλου του κυρίου Γιώργου Δόση  του προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που επισκέπτεται συχνά το  Άστρος και τα γύρω χωριά του.

Η αγάπη του είναι πολύ μεγάλη για αυτά τα ειδυλλιακά τοπία και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι με το παρακάτω κείμενο.

Πάρνωνας ή  Μαλεβός

Τo Άστρος μπήκε ξαφνικά και απροσδόκητα  στη ζωή μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Τόσο το Άστρος με την ωραία και πολυσύχναστη πλατεία του  και τα χαμηλά δομημένα πανέμορφα σπίτια, όσο κα το Παράλιο Άστρος με την απέραντη οικογενειακή παραλία και το ωραιότατο νησί του, έγιναν τα αγαπημένα μας και η νοσταλγία μας εάν έχουμε καιρό να πάμε είναι ασφυκτική πολλές φορές.

Εκείνο που περισσότερο από όλα αγαπάμε και θέλουμε να είμαστε κοντά του να περπατούμε και να αισθανόμαστε την ανάσα του ,την καθαρότητά και την περηφάνεια του, να ανεβαίνουμε  και να θαυμάζουμε τις βουνοκορφές και τα φαράγγια του, τα όμορφα οροπέδια και τις βαθιές κοιλάδες, τους χείμαρρους, τα ποτάμια, τους καταρράκτες και τα τρεχούμενα νερά, τις φυσικές ομορφιές και τη βιοποικιλότητα, τα απέραντα δάση, από την πεύκη, τα έλατα ,τα πλατάνια , την καστανιά ,τη δρυ και τον κέδρο, τους βιότοπους και τους υδρότοπους , και που μας  προκαλεί τον πόθο για πορείες, πεζοπορία και ορειβασία και εναγκαλισμούς με τη φύση, είναι το βουνό Πάρνωνας ή Μαλεβός  που είναι και προς όλους φιλικό γιατί δεν έχει απόκρημνες  πλαγιές, απότομες χαράδρες και βράχια.

Είναι το βουνό που καλύπτει, όλη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας από την Τεγέα μέχρι τον Κάβο Μαλιά και από το Αιγαίο μέχρι την κοιλάδα του Ευρώτα.

Τον Πάρνωνα σε όλη του την έκταση κοσμούν  πανέμορφοι οικισμοί  ξεκινώντας από την Τσακωνιά:  Λεωνίδιο, Τυρός, Πελετά, Πούληθρα, Μέλανα, Κοσμάς, Πάνω Κορακοβούνι , Πράστος, ,Καστάνιτσα, Σίταινα, Πλάτανος, Χάραδρος, Παλιοχώρι ,Πλατανάκι, Αμυγδαλιά, Κουνουπιά , και πιο Βόρεια Άγιος Ιωάννης,  Μελιγού, Άγιος Πέτρος, Βέρβενα, Δολιανά, Κούτρουφα ,Καρυές,Βούρβουρα, Βαρβίτσα,  Βαμβακού, Πολύδροσο ή Τσίντζινα,  Βρέσθενα, Γεράκι, Άγιος Δημήτριος, Μαυρίκι  και ακόμα Πηγάδι, Μαρί, Βλησιδιά διάσπαρτα χωριά μέσα στη χλωρίδα και στην πανίδα του.

Δύο χιλιόμετρα πριν  από τον Άγιο Πέτρο ανεβήκαμε από χωματόδρομο στο οροπέδιο του Προφήτη Ηλία ( Αη  Λιάς)  ένα μικρό εκκλησάκι στην άκρη του ισιώματος όπου και κατασκηνώσαμε και από εκεί στη Μεγάλη Τούρλα στην ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα  υψόμετρο 1936.Από εκεί ψηλά ανατολικά μπροστά μας το Αγαίο μέχρι την Αττική , νότια και δυτικά η Λακωνία και η Σπάρτη και βόρεια η Τεγέα με την Τρίπολη. Όταν ανεβαίνεις σε τέτοιες κορυφές αισθάνεσαι τον άλλο κόσμο κάτω από τα πόδια σου και γίνεσαι  ένα με το Άπειρο ένα με το Θείο!!!!!

Στον Πάρνωνα υπάρχει και ορεινό καταφύγιο σε απόσταση 25 χιλιόμετρα από το χωριό Άγιος Πέτρος όπου μπορεί ο επισκέπτης ορειβάτης, ο περιπατητής και ο οδοιπόρος να διανυκτερεύσει και  το οποίο συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με την επαρχιακή οδό Άστρος – Άγιος Πέτρος.

Πάρνωνας ή Μαλεβός ένα ήρεμο καθάριο ομαλό  και φιλόξενο βουνό, ένα βουνό που όταν το περπατήσεις θα το αγαπήσεις .Ένα βουνό που θα πας και θα ξαναπάς πολλές φορές. Ένα βουνό που δεν ζητάει τίποτα πέρα από το σεβασμό την αγάπη και τη φροντίδα.

Πάρνωνας ένα βουνό, με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, ένα βουνό με πλούσια βλάστηση  από δέντρα διαφόρων ποικιλιών της φύσης με πανίδα διαφόρων ειδών, ένας επίγειος παράδεισος.

Πάρνωνας ένα βουνό που φιλοξένησε τον κοινοβιακό μοναχισμό σε περισσότερα από 35 μοναστήρια, σήμερα σώζονται μόνο 12.

Πάρνωνας με τη δική του Ιστορία, ως προπύργιο του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από την Τουρκική σκλαβιά το 1821.

 Πάρνωνας ένα βουνό που σε περιμένει, ένα βουνό  που πρέπει να επισκεφθείς!!!!!!

Φωτογραφίες: discoverkynouria.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio