Το μήνυμα του Κέντρου Υγείας 'Αστρους για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Παρ, 04/10/2019 - 08:43
Image

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, ‘’Παγκόσμια Ημέρα για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας’’, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, στο ίδρυμα Μνήμη ‘’Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη’’, με ενημερωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Υγείας Άστρους και τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Άστρους. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε με αίσθημα σεβασμού και ευαισθησίας, για όλους εκείνους που τόσα έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν στην κοινωνία, στην οικογένεια και τον πολιτισμό μας.

Σκοπός της εκδήλωσης, που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια, είναι να ενημερωθούν οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας για σημαντικά ζητήματα υγείας και πρόληψης που τους αφορούν καθώς και θέματα που προάγουν την ποιότητα ζωής τους. Επίσης μέσα από την ενεργή συμμετοχή των ιδίων των ηλικιωμένων στα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο ψυχαγωγικό μέρος της γιορτής, οι άνθρωποι ξεδιπλώνουν πτυχές της ζωής, της πολιτισμικής παρακαταθήκης που κουβαλούν, συνδιαλέγονται μεταξύ τους, ανταλλάσουν ιδέες, μνήμες, εμπειρίες και γνώσεις και αλληλεπιδρούν κοινωνικά.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ,έγινε στην έναρξη της βραδιάς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους ευεργέτες του τόπου μας, ένα αφιέρωμα τιμής προς όλους εκείνους τους αξιέπαινους ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειονότητα τους ήταν άτομα της Τρίτης Ηλικίας και διέθεσαν μέρος της προσωπικής τους περιουσίας για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου μας. Η τιμητική αναφορά έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο και πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βόρειας Κυνουρίας κο Κωνσταντίνο Καμπύλη.

Ευχαριστούμε θερμά τον συντοπίτη μας, κο Βέμμο Κωνσταντίνο, παθολόγο, με εξειδίκευση στην πρόληψη και θεραπεία των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Τέως Διευθυντής της Μονάδας Οξέων Εγκεφαλικών του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και νυν επιστημονικό συνεργάτη στο ‘’Ερίκος Ντυναν’’ καθώς και Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών για την ένθερμη αποδοχή της πρόσκλησης μας. Ο κος Βέμμος, με την πολύχρονη εμπειρία του, έδωσε με την εισήγησή του πολύ σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Ευχαριστούμε επίσης και τον Ιατρό κο Καραχάλιο Κωνσταντίνο, για την παρουσίαση του πολύ ενδιαφέροντος και επικαίρου θέματος σχετικά με τη ‘’Χρήση των ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Τρίτη Ηλικία’’, ένα θέμα το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα για να ακουστούν ενδιαφέρουσες προτάσεις σχετικά με την εκμάθηση των Υπολογιστών από τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες σκέψης.

Στο ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε επί σκηνής η Χορωδία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Ευχαριστούμε θερμά τον κο Σταύρο Κουτίβα και όλα τα μέλη της χορωδίας που μας ταξίδεψαν …’’σαν άλλοτε ’’…με τις υπέροχες φωνές τους και τα εκλεκτά τραγούδια που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά την κα Ευγενία Θωμοπούλου-Ροζολή και τα μέλη της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας ‘’Επί Σκηνής’’ για την εξαίρετη παρουσίαση του μικρού μονόπρακτου ‘’Η Παρασκευούλα’’.
Ευχαριστούμε και όλους εκείνους τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας η οποίοι συμμετείχαν στο ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης είτε μεμονωμένα, είτε σε μικρές ομάδες που σχημάτισαν οι ίδιοι μεταξύ τους, είτε με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα που παρουσίασαν η Χορωδία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ‘’Επί Σκηνής’’.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε,
Τον κο Κωνσταντούρο Αναστάσιο, Συνταξιούχο δάσκαλο και πρόεδρο της Ένωσης Αρκάδων Λογοτεχνών, ο οποίος ανέγνωσε με ιδιαίτερο στόμφο το συγκλονιστικό κείμενο του Μario de Αndrade, ‘’Ο Πολύτιμος Χρόνος των Ώριμων’’ καθώς και το απόσπασμα του Paolo Coelho ‘’Η ανάγκη αποδοχής’’ .

Τον συνταξιούχο δάσκαλο κο Φάκλαρη Χαρίλαο ο οποίος μας χάρισε έναν υπέροχο χορό με την ντάμα του κα Μπάρλα Μαρία(την οποία επίσης ευχαριστούμε), στο τελευταίο τραγούδι της Χορωδίας, ‘’…πάμε σαν άλλοτε’’.
Τους κους Κασκαμπά Γεώργιο, Μαυριά Δημήτριο, Μαυριά Κωνσταντίνο και τις κες Κορδονούρη Δήμητρα, Τσαγγούρη Μαρία, Μπούζιου Αλίκη, Καρκούλη Ελένη, Παπαντώνη Χρυσούλα, που συμμετείχαν στο μονόπρακτο ‘’Η Παρασκευούλα’’ μαζί με τα μέλη της ομάδας ‘’Επί Σκηνής’’ και με την καθοδήγηση της κας Θωμοπούλου-Ροζολή Ευγενίας.

Αξίζει να ευχαριστήσουμε και την αγαπητή γιαγιά, Άρχοντα Αναστασία (θειά-Τασιά) η οποία ενώ συμμετείχε στις πρόβες, δεν κατάφερε να είναι κοντά μας την ημέρα της γιορτής.

Ευχαριστούμε επίσης την παρέα από την ‘’Τσακωνιά’’, (Άγιο Ανδρέα & Πραστό) που μας τραγούδησαν ιστορικά τραγούδια από τα Τσακώνικα χωριά μας και την αστείρευτη πολιτισμική κληρονομιά που κουβαλούν. Ευχαριστούμε θερμά τον συνταξιούχο δάσκαλο και διδάσκαλο της Τσακώνικης διαλέκτου κο Σούρσο Γιάννη, τον μεγάλο βιολιστή του τόπου μας κο Βλαχοπαναγιώτη Μιχάλη(Νικολακούνης) και τον μαθητή του -τον νεότερο της παρέας, Παναγιώτη Τσιλιμίγκρα, τις κες Σούρσου Βάσω, Σούρσου Ματούλα, Κορδονούρη Δήμητρα, Τσαγγούρη Μαρία, Προβατάρη Σταυρούλα, Τετώρου Μεταξία καθώς και τον κο Καμπουρολιά Δήμο από τον Πλάτανο, που πλαισίωσε με το λαούτο του την ομάδα.

Ευχαριστούμε και την παρέα των παραδοσιακών οργανοπαικτών που άνοιξαν το γλέντι στο τέλος της βραδιάς και το παρέσυραν έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης, στους δρόμους ως την πλατεία, έτσι όπως γινόταν και παλιά…Να είστε καλά κε Καμπύλη Λάμπη με το τύμπανο, κε Καμπύλη Γιώργο με το κλαρίνο, κε Κασκαμπά Αλέξανδε με την πίπιζα, να είστε καλά και όλοι εσείς που τραγουδήσατε μαζί τους.

Ευχαριστούμε πολύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ‘’Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη’’, για την παραχώρηση της φιλόξενης αίθουσας.

ιάννη Δράνια για όλη την υποστήριξη του καθώς και τον κο Λαλογιάννη Γιώργο που συνέδραμε κι αυτός εθελοντικά στην ηχητική κάλυψη της βραδιάς.

Επίσης ευχαριστούμε τους δωρητές, την κα Φλέτζερη Γιάννα, Το κατάστημα ‘’Βαλέσης Α.Ε’’, στην Τρίπολη,τον Τετώρο Δημήτριο στον Άγιο Ανδρέα που προσέφερε την μαστίχα για τα αναμνηστικά μπουκαλάκια που δόθηκαν στους υπερήλικες εις μνήμη του πατέρα του Τετώρου Ηλία,τον Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Άστρους και την κα Χατζηθεοχάρη Μαρία που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά τα αναμνηστικά, τον σύλλογο Βερβενιωτών ‘’Κνεκεάτις Άρτεμις’’ για το βραστό μεζέ και το κατάστημα Τσιουλόγιαννης για το κρασί που προσέφεραν.

Τέλος ευχαριστούμε τον κο Τζιβελόπουλο Φώτη και το astroskynourianews για την καταγραφή της βραδιάς.
Μεγάλο μέρος του φωτογραφικού υλικού που παρουσιάστηκε πριν την έναρξη της εκδήλωσης με μορφή slides είναι από το αρχείο της ηλεκτρονικής σελίδας ‘’Θυρεατις Γη’’και το αρχείο του κου Γ.Παπαμήτρου καθώς και ένα μέρος από την σελίδα του astrosparalio.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που έχετε αγκαλιάσει την προσπάθεια μας αυτή και παρευρεθήκατε στην εκδήλωση τιμώντας με την παρουσία σας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας τιμής για τους δικούς μας ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας. Να είστε όλοι και όλες καλά!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio