Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Εύη Τατούλη μαζί για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας

Κυρ, 25/02/2018 - 13:22
Image

Θα παρακολουθήσουμε μια σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW) στην Ελλάδα με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την οποία συντόνισε η αντιπρόεδρος της Ένωσης, νομικός και πολιτευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία κυρία Εύη Τατούλη.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο Arcadia Portal: Εκπαίδευση, δικτύωση, βιωσιμότητα το μυστικό της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Αρκαδία

Εκλεκτή προσκεκλημένη της Ένωσης ως επιτυχημένη επιχειρηματίας, η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία, μάλιστα, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ερώτηση του Arcadia Portal για τους γυναικείους συνεταιρισμούς στην Αρκαδία, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος γυναικών επιχειρηματιών με μεγάλο ενδιαφέρον. Εξάλλου, εκτός από την κυρία Γκραμπόφσκι, τοποθετήσεις πραγματοποίησαν δύο επίσης επιτυχημένες γυναίκες, η πρόεδρος της EUW κυρία Αφροδίτη Μπλέτα και η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας κυρία Kate Marie Byrnes, οι οποίες παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία, έθεσαν πεδία προβληματισμού, αλλά και επεσήμαναν τι πρέπει να αλλάξει σήμερα, ώστε να διευκολυνθούν οι γυναίκες στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, που μόνο οφέλη θα έχει για την τοπική οικονομία.

Ακόμη, την εκδήλωση παρακολούθησε η βουλευτής και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κυρία Νίκη Κεραμέως, η πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Δήμητρα Αράπογλου, περιφερειακές σύμβουλοι, επιχειρηματίες και στελέχη σημαντικών οργανισμών και επιχειρηματικών ομίλων.

Η αντιπρόεδρος της EUW, κυρία Εύη Τατούλη, υποδέχθηκε την κυρία Γκραμπόφσκι στο φουαγέ, η οποία την χαιρέτησε με εγκαρδιότητα. Οι δύο γυναίκες είχαν μια φιλική κουβέντα προτού προχωρήσουν στις καθιερωμένες φωτογραφίες, που ξεχείλιζαν χαμόγελα.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, η κυρία Τατούλη σημείωσε ότι ο κόσμος «χρειάζεται τα γυναικεία χαρακτηριστικά, την εξωστρέφεια και την κοινωνική συνείδηση.

Τις γυναίκες δεν τις ενδιαφέρει το μπράβο, αλλά κυρίως τις ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά.

 «Δεν μπορούμε να μην μεταφέρουμε στις γυναίκες της δικής μας περιφέρειας αυτό που συμβαίνει με την καθοδήγηση της Μαρέβα όπου γυναίκες στον Έβρο ξανα-ανακαλύπτουν μία άλλη δυναμική καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τις γυναίκες στον Τυρό που προσπαθούν για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου, ή αυτές με τα τσακώνικα υφαντά που προσπαθούν να αναστήσουν την ελληνική ύπαιθρο». Και εξακολούθησε, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μία νέα μορφή ανάπτυξης με τοπικά χαρακτηριστικά», αλλά και την εκμετάλλευση του «ανεξερεύνητου ταλέντου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια».

Αν θες να κάνεις τη διαφορά πρέπει να δώσεις δύναμη και στους άλλους. Αυτό οι γυναίκες ξέρουμε να το κάνουμε καλά.

Η κυρία Μπλέτα, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της EUW τόνισε ότι «οι γυναίκες είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης μίας χώρας. Και όμως αναφέρθηκε στο παράδοξο που αν και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% του ανθρώπινου δυναμικού του πλανήτη εκπροσωπούν μόνο το 1% στο επιχειρείν, τονίζοντας ότι «το γυναικείο δυναμικό μένει ανεκμετάλλευτο στην Ελλάδα».

Μια χώρα μπορεί να δώσει ανάπτυξη στην οικονομική της ανάπτυξη αν ξεκλειδώσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Κate Marie Burnes, ξεκαθάρισε ότι «οι δυσκολίες για την γυναικεία επιχειρηματικότητα ισχύουν και στις ΗΠΑ και Ελλάδα, αλλά ότι οι γυναίκες είναι εξαιρετικά ικανές στο να βρίσκουν λύσεις και στην προσωπική τους αλλά και επαγγελματική τους ζωή».  

Επίσης οι γυναίκες επιχειρηματίες πρέπει να ασχοληθούν με περισσότερα κέρδη, όπως στην τεχνολογία. Στην Αμερική εξήγησε έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν μέτρα για να οδηγήσουν τις γυναίκες στην επιτυχία. «Πρώτον να δώσουμε στις γυναίκες την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτές τις ικανότητες ώστε να είναι ανταγωνιστικές στον χώρο εργασίας».

Είναι σημαντικό ακόμα να μπουν στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν ίση αμοιβή, να μπαίνουν στην πολιτική ώστε να πολιτική που εξασφαλίζει ισότητα.

 

Εκπαίδευση, σταθερή φορολογία, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας

Η επιτυχημένη επιχειρηματίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία δημιούργησε την εταιρία Zeus + Δione με τη συνεργάτιδά της, κυρία Δήμητρα Κολοτούρα, ανέπτυξε τις προκλήσεις που συνάντησαν στήνοντας την επιχείρηση, αλλά και το πώς ανακάλυψαν την παρηκμασμένη σηροτροφία στο Σουφλί και τις γυναίκες της περιοχής που επεξεργάζονται το μετάξι με τις παραδοσιακές τεχνικές, επισημαίνοντας ότι εκεί βασίζεται όλη η φιλοσοφία της εταιρίας τους. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, κάθε άλλο: στην πρώτη παρουσίαση των ενδυμάτων, η εταιρία είχε αποστείλει 1.500 προσκλήσεις και εμφανίστηκαν μόνο τρεις υποψήφιοι αγοραστές. Πόσο την βοήθησε ο γάμος της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτό της το εγχείρημα; Την απάντηση την έδωσε με ένα ανέκδοτο:

Στη Νέα Υόρκη, όταν άκουσαν το επώνυμο του άνδρα μου, με ρώτησαν αν έχω παντρευτεί Ιάπωνα.

Ρωτήσαμε την κυρία Γκραμπόφσκι πώς ανακάλυψε η εταιρία της τις γυναίκες στο Σουφλί και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει μια μικρή επιχείρηση της Αρκαδίας, ένας γυναικείος συνεταιρισμός που παράγει γλυκά, για παράδειγμα, για να προσεγγίσει μεγάλες εταιρίες.

Μας απάντησε ότι η ελληνική επαρχία και η ελληνική παράδοση είναι μοναδικές στον κόσμο, όπως και η ιστορία μας. Οι γυναίκες στο Σουφλί, με μοναδικό όπλο τους την τέχνη των γιαγιάδων τους, κατασκευάζουν σήμερα όχι 20 μέτρα ύφασμα, όπως πριν από μία δεκαετία, αλλά 20 χλμ. για τις ανάγκες της Zeus + Δione. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο μια μικρή επιχείρηση να βρεθεί στο επίκεντρο της ευρείας επιχειρηματικής κίνησης και να προσεγγίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η δικτύωση είναι το «κλειδί» ανάπτυξης δεσμών που θα βγάλουν τις μικρές επιχειρήσεις σε ευρύτερες αγορές. Ακόμα, η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί αν αναπτυχθεί μόνο στηριζόμενη στις παραδοσιακές τεχνικές που δεν υποθηκεύουν το μέλλον των πόρων και εξασφαλίζουν τη συνέχειά τους και μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική ανάπτυξη.

Η κυρία Μπλέτα, επίσης, παρενέβη ως προς την ερώτησή μας για να επισημάνει ότι από μια άλλη οπτική, τα διμερή επιμελητήρια μπορεί να είναι πάρα πολύ βοηθητικά, εφόσον κάποια μικρή επιχείρηση έχει στοχεύσει σε κάποια εξαγωγική παρουσία.

Το διά ταύτα

Oι συνεταιρισμοί αλλάζουν τη ζωή των γυναικών προσφέροντάς τους εισόδημα, αξιοπρεπή δουλειά, νέους ορίζοντες και αυτονομία. Στην Ελλάδα, οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά για τα μέλη τους. Ελάχιστο εισόδημα, μικρή παραγωγή, έλλειψη ενημέρωσης και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, απουσία δικτύωσης και συνεργασίας για ελαχιστοποίηση του κόστους και κοινή προώθηση των προϊόντων τους, αδυναμίες στην τεχνογνωσία, το μάρκετινγκ, τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην εκδήλωση. Η απάντηση σε όλα αυτά, είναι εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο, εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και προστασία της μητρότητας, αλλαγές στη φορολογία και στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως είπε η κυρία Γκραμπόφσκι, η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, πρέπει να κοιτάξει σοβαρά το ζήτημα της φορολογίας. Όπως συμπλήρωσε η κυρία Μπλέτα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει επίσης να μειωθούν, και γι' αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Παράλληλα, προτάθηκε το κράτος να φροντίσει ώστε να είναι εγγυητής των δανείων των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου σε περίπτωση αστοχίας να μην χάνεται η οικογενειακή περιουσία.

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή: Arcadia Portal

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio