Η αναβίωση του Τσακώνικου γάμου (pics)

Τετ, 26/06/2019 - 10:48
Image
Image
Image
Image
Image

Σήμερα γάμος γίνεται …. στις Τσακωνιάς τα μέρη

Αγαπητοί Πραστιώτες και Πραστιώτισες

Εμείς οι νεότεροι Πραστιώτες και Πραστιώτισες Είμαστε περήφανοι για το χωριό μας, την ιστορική του διαδρομή στα βάθη των περασμένων χρόνων, την προσφορά του στην πατρίδα μας, τα φυσικά του χαρίσματα και την αμφιθεατρική ομορφιά του, τις αρχιτεκτονικές δομές του και τα πυργόσπιτά του, τα κάθε είδους μνημεία πολιτισμού που διαθέτει και δηλώνουμε περήφανοι την καταγωγή μας και τους προγόνους μας.

Τους προγόνους μας τους τιμούμε και τους θυμόμαστε αναβιώνοντας τα ήθη τους, τις συνήθειες τους, τις τελετές τους μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που κάνουμε, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Άλσος Ηλιούπολης στο θέατρο «Δ. Κιντής» από το Σύλλογο Αρκάδων Ηλιούπολης «Θ. Κολοκοτρώνης» όπου αναβίωσε η όλη τελετουργία του Τσακώνικου γάμου.

Σήμερα γάμος γίνεται …… στις Τσακωνιάς τα μέρη.

Είχα την τιμή να παρακολουθήσω αυτή την εκδήλωση, ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κοινότητας Πραστού μαζί με αρκετούς Πραστιώτες και Πραστιώτισες μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης. Η παράσταση που παρακολουθήσαμε ήταν τέλεια, με φόντο τον ΠΡΑΣΤΟ, με συχνή αναφορά του, με πολλές φράσεις να αποδίδονται στα τσακώνικα, με αναφορά θέσεων και τοπωνυμίων του χωριού μας με αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και των εθίμων μας. Ειδικά για μας τους Πραστιώτες και τις Πραστιώτισες που την παρακολουθήσαμε νιώσαμε μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση, αναβιώνοντας τα έθιμα του χωριού μας. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Αρκάδων Ηλιούπολης για την Πρόσκληση τους. για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης προς τιμήν του χωριού μας.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να τονίσω την μεγάλη προσφορά σε αυτήν την εκδήλωση της Στέλλας Κοντομούρτου και της κόρης της Γεωργίας Σταθοπούλου τόσο με την ενεργό συμμετοχής τους σε κύριους ρόλους της παράστασης του τσακώνικου γάμου όσο και για την γραφή του σεναρίου και των κειμένων της παράστασης του γάμου από την πρώτη (Στέλλα) τέλεια προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά, τις αποδόσεις στα τσακώνικα και τα τοπωνύμια του ΠΡΑΣΤΟΥ καθώς και για τα ωραία παραδοσιακά χορευτικά της εκδήλωσης έργο της δεύτερης (Γεωργίας) ως καθηγήτριας του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης η οποία προλόγισε και την εκδήλωση. Η προσφορά και των δυο τους είναι αξιέπαινη στην ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών του ΠΡΑΣΤΟΥ!!!!!!!!!! Συγχαρητήρια και Μπράβο τους. Προσωπικά τις ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου εκ μέρους όλων των Πραστιωτών για την αγάπη τους για το χωριό μας, πράγμα που το δείχνουνε με τις πράξεις τους.

Τέλος θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω όλους όσους ταξίδεψαν μαζί μου στην Αθήνα για αυτή την εκδήλωση και ιδιαίτερα αυτούς που πήραν και μέρος σε ρόλους της παράστασης του τσακώνικου γάμου όπως ο Μπάρμπα Θανάσης Λάμπρου, η σύζυγός του Ματίνα, η Ματίνα Κορδονούρη κλπ. Καθώς και για τα ωραία παραδοσιακά Πραστιώτικα τραγούδια.

Πιστεύω και εύχομαι να δούμε και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις προς τιμή και ανάδειξη του ΠΡΑΣΤΟΥ!!!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΗΣ

Ο ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΣΤΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio