Το «ευχαριστώ» για τη Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα (pics)

Πέμ, 01/11/2018 - 19:06
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Έχοντας σύμμαχο τον καιρό και κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό, πραγματοποιήσαμε την 35η γιορτή καστάνου στο όμορφο χωριό μας το Σάββατο 27 Οκτωβρίου με εκατοντάδες επισκέπτες να περιδιαβαίνουν τόσο τον χώρο της γιορτής όσο και το χωριό από άκρη σε άκρη.     

Με μια μοναδική οργάνωση και την βοήθεια δεκάδων εθελοντών καταφέραμε να υποδεχθούμε περί τις 3.000 κόσμου  που κατέφθασαν είτε ως οργανωμένοι εκδρομείς μέσω τουριστικών πρακτορείων , είτε ως επισκέπτες με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Ο χώρος της γιορτής που για τρίτη χρονιά βρίσκεται σε μια όμορφη πλατεία με νερά πηγής, λίγο έξω από το χωριό, άρχισε να γεμίζει από τις 11:00 το πρωί, ενώ οι εθελοντές και το ΔΣ είχαν ήδη αναλάβει τα πόστα τους.  Πέραν του χώρου της γιορτής οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν και να περπατήσουν στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού, να επισκεφτούν  την Εκκλησία , το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Ενημέρωσης, την Έκθεση  Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, τον υστεροβυζαντινό Πύργο, την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου όπου είχε στηθεί μια μικρή έκθεση , να πιούν το καφεδάκι τους, να απολαύσουν ένα γλύκισμα και  το γεύμα τους στα καταστήματα .

  Στον χώρο της γιορτής καλωσορίσαμε τους επισκέπτες με ζεστό αρωματικό ρόφημα βοτάνων και μυρωδικών, βραστά και ψητά κάστανα και άφθονο κρασί. Επίσης όσοι παρέμειναν στον χώρο μπορούσαν να γευματίσουν στην ταβέρνα που λειτούργησε ο Σύλλογος  με τοπικές γεύσεις όπως χοιρινό με κάστανο , παντρεμένη φασολάδα, γκιούλμπασι, πίτες, ρέγκα, κεφαλοτύρι, σουβλάκια, κλείνοντας με ζεστό οινόμελο.

   Σε άλλο διαμορφωμένο χώρο μαγείρισσες και μάγειρες του χωριού παρουσίασαν στους επισκέπτες την παρασκευή 4 αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων με κάστανο  τα οποία είχαν την χαρά να δοκιμάσουν μάλιστα.

  Σε άλλο σημείο οι λιλιπούτειοι  επισκέπτες μα, δημιούργησαν καλλιτεχνίες με την βοήθεια των εθελοντριών και υλικών της φύσης και σήμα κατατεθέν πάντα το κάστανο.

  Στα νέα μας αποκτήματα , τα ξύλινα κιόσκια εκθεσιακού τύπου, προμηθεύτηκαν γλυκίσματα με κάστανο και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα με το σήμα του Συλλόγου και της γιορτής, ενώ στην συνέχεια του περιπάτου τους  στον «δρόμο του Καστάνου» όπου μικροπωλητές είχαν τοποθετήσει τα προϊόντα τους, προμηθεύτηκαν τοπικά προϊόντα, χειροποίητα αναμνηστικά κ.α.

  Η γιορτή μας εμπλουτίστηκε με την παρουσίαση 2 μικρών σατυρικών διαλόγων στην τσακώνικη διάλεκτο απο τα μέλη του Συλλόγου «Α Τσακωνοπαρέα» Τυρού και με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Απόλλων» Τυρού σε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ στην συνέχεια οι επισκέπτες μπήκαν στο χορό και άναψε το γλέντι.

  Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε την άψογη οργάνωση της στάθμευσης 38 Τουριστικών Λεωφορείων και των δεκάδων Ι.Χ.,  πράγμα που οφείλεται στην καταπληκτική δουλειά όσων είχαν αναλάβει αυτό το πόστο, αλλά και στην συνεργασία των πρακτορείων και των οδηγών Ι.Χ. που ανταποκρίθηκαν στις υποδείξεις των εθελοντών , την ύπαρξη μικρού βαν που μετέφερε τους πεζούς και την λεπτομερή σηματοδότηση των οδών από κάθε είσοδο.  Έτσι δεν δημιουργήθηκε κανένα μποτιλιάρισμα εκτός και κυρίως εντός του χωριού. Μοναδική παραφωνία 5 πούλμαν που ήρθαν απρόσκλητα και χωρία καμία ενημέρωση και επικοινωνία .Ευτυχώς το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε πριν δημιουργήσει δυσκολίες στα υπόλοιπα τυπικά γραφεία.

  Μέχρι αργά το απόγευμα που μας εγκατέλειψαν και οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου και το σκοτάδι έκανε την εμφάνισή του ο κόσμος περιδιάβαινε τον χώρο μέχρι πέρα στο χωριό.   

Μετά την αποχώρηση των επισκεπτών την σκυτάλη πήραν οι εθελοντές και οι νέοι και οι ….. πιο θαρραλέοι (μιας και το φθινοπωρινό κρύο έκανε την εμφάνισή του) και κάτω από τους χορευτικούς ρυθμούς και αρκετό αλκοόλ διασκέδασαν μέχρι αργά.

  Την επομένη η ροή των επισκεπτών ήταν πολύ μικρότερη και όλοι επιδοθήκαμε στην προσπάθεια συγκέντρωσης των υλικών και τακτοποίησης του χώρου μιας και οι προμήθειες εξαντλήθηκαν από την πρώτη μέρα.

 Η Καστάνιτσα σε λίγες ώρες ήταν πάλι ένα ήσυχο και πεντακάθαρο χωριό λες και δεν πέρασε από εκεί κανείς.

Κλείνοντας θα θέλαμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους στερήθηκαν χρόνο από τις καθημερινές τους εργασίες και  προσφέρθηκαν να βοηθήσουν για πάρα πολλές ώρες και με υπερβολικό κόπο στην οργάνωση της γιορτής. Τους δεκάδες  εθελοντές που βρέθηκαν δίπλα μας ανάλογα με την διαθεσιμότητα και την δυνατότητα  του ο καθένας. Τον Δήμο Β. Κυνουρίας και την Περιφέρεια Αρκαδίας για την αρωγή τους. Τους ξεναγούς του Κ.Π.Ε. για την άψογη λειτουργία του Κέντρου και του Μουσείου,  Όσους ενίσχυσαν οικονομικά την γιορτή μας ή προσέφεραν προϊόντα και άλλα είδη. Όσους μας στήριξαν ηθικά με τα καλά τους λόγια. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ ακόμα σε αυτά τα μικρά παιδάκια που στάθηκαν δίπλα μας βοηθώντας και κάνοντας τον κόπο τους διασκέδαση.

Βέβαια ζητάμε την κατανόηση όλων για τυχόν αδυναμίες μας.

Και επειδή δεν είναι πάντα όλα ρόδινα και πρέπει να καταδειχθεί  και η άλλη όψη … Λυπούμαστε πάρα πολύ για κάποιους επαγγελματίες οι οποίοι κερδίζουν από αυτή την Γιορτή και όχι μόνο δεν προσφέρουν το παραμικρό αλλά μόνο διαμαρτυρίες και πικρόχολα σχόλια κάνουν και για κάποιους συμπατριώτες οι οποίοι ενώ μπορούν να προσφέρουν κάθονται ατάραχοι και θεατές . Τους αφήνουμε στην λήθη και την αδιαφορία τους.

Η Καστάνιτσα μπορεί και θα προχωρήσει με αυτούς που την στηρίζουν.

Το Δ.Σ του ΜΦΣΑΚ και η Τ.Κ.ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio