Ανάλυση και μελέτη ιστορικών κτιρίων και συνόλων της Βόρειας Κυνουρίας

Παρ, 19/10/2018 - 08:22
Image

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, στα πλαίσια του μαθήματος «Ανάλυση και μελέτη ιστορικών κτιρίων και συνόλων», με τη στήριξη και τη συνεργασια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, προγραμματίζει να επισκεφτεί φέτος την Κυνουρία για την μελέτη οικισμών της περιοχής, κατά την περίοδο 19 έως 24/10/2018.

Ο σκοπός του ταξιδιού είναι εκπαιδευτικός και πραγματοποιείται στα πλαίσια του διατομεακού υποχρεωτικού μαθήματος του 5ου Εξαμήνου, με τη συμμετοχή περίπου 110 σπουδαστών/στριων, 4 καθηγητών και 3 ατόμων μεταπτυχιακών σπουδαστών / υπ. διδακτόρων. Στο μάθημα συμμετέχει, επίσης, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός φοιτητών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστή τη σημασία και τις αξίες της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς.

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική διερεύνηση και αξιολόγηση παραδοσιακών, οικιστικών συνόλων και της δομικής τους συγκρότησης. Βασικό στόχο αποτελεί η διερεύνηση των στοιχείων που καθορίζουν τη δομή, τη μορφή, την κατασκευή και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Το μάθημα, το οποίο έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων, περιλαμβάνει εργασία πεδίου σε επιλεγμένους ιστορικούς/παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ η εξέλιξη της αναλυτικής εργασίας συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στις αίθουσες διδασκαλίας ή στα εργαστήρια.

Φέτος, η περιοχή μελέτης εντοπίζεται σε χωριά της Βόρειας Κυνουρίας, συγκεκριμένα στους οικισμούς: Αγ. Πέτρος , Άνω Δολιανά , Ωριά – Έλατος, Αγιάννης , Πλάτανος και Καστάνιτσα .

Μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι εργασίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π. ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο

(http://5a.arch.ntua.gr/).

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, φοιτητές και διδάσκοντες θα επανέλθουν στον τόπο μελέτης, στα πλαίσια εκθέσεων και ημερίδων για την ανάδειξη της εργασίας τους και την προβολή της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Βόρειας Κυνουρίας.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εκπόνηση των εργασιών είναι σημαντικά, ως ουσιαστική προσφορά στην κωδικοποίηση και καταγραφή της παράδοσης του τόπου και συμβολή στη συγκρότηση ενός αρχείου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Εκ μέρους της διδακτικής ομάδας


Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, αναπλ.καθ.ΕΜΠ (συντονίστρια του μαθήματος)

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio