Αμείλικτα ερωτηματικά για την Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στο Άστρος

Πέμ, 26/07/2018 - 10:55
Image

Εδώ και περίπου 25 χρόνια, ένα μοναδικής σημασίας αρχαιολογικό μνημείο, η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στη θέση «Εύα» στην Κυνουρία μένει αθέατο. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος ώστε να εκτεθεί στο ευρύ κοινό αυτός ο παγκόσμιας σημασίας πλούτος της έπαυλης ενός σπουδαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα. Κάθε φορά δε που πλησιάζει καλοκαίρι, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, οι επερωτήσεις στη Βουλή, όλοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν τι γίνεται και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε αναφορικά με το εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιολογικό μνημείο που έχουμε την τύχη να έχει ανακαλυφθεί στην Κυνουρία.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς έχει πολλάκις αναφερθεί στη βούληση του Δήμου να λειτουργήσει η έπαυλη ως χώρος ξενάγησης, γεγονός που θα σημάνει την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού, αλλά και που θα τοποθετήσει το Άστρος στον παγκόσμιο χάρτη του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, το ζήτημα ξεπερνά τα όρια ενός Δήμου και μιας Περιφέρειας. Και πολλές από τις πτυχές του αναδεικνύουν τις παθογένειες ενός κράτους που στην πράξη μένει αδιάφορο απέναντι σε τόσο σημαντικά ζητήματα.

Με την ευκαιρία του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων ο σχολικός σύμβουλος Αρκαδίας κ. Σκαλτσογιάννης πραγματοποίησε ομιλία, στη θέση του κ. Γεωργίου Βλάση, στις 24 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, όπου έθεσε αμείλικτα ερωτήματα προς όλους σε σχέση με την τύχη της έπαυλης του Ηρώδη Αττικού.

Ο κ. Σκαλτσογιάννης ανέφερε ότι ο καθηγητής Σπυρόπουλος, ο οποίος ανέσκαψε τον χώρο, χαρακτηρίζει στα βιβλία του την ανασκαφή συστηματική, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού σε απαντήσεις που έχει δώσει στις επερωτήσεις βουλευτών αρνείται ότι η ανασκαφή ήταν συστηματική. «Τελικά, ποιον να πιστέψουμε;» αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πολυπληθή ευρήματα τα οποία... κάπου βρίσκονται. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ευρήματα, 1.500 τον αριθμό, είανι στα υπόγεια του Μουσείου Άστρους. Σύμφωνα με τον τρίπτυχο οδηγό του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης, κάποια από αυτά εκτίθενται στην αίθουσα 13. Και πάλι το ερώτημα είναι αμείλικτο: πού βρίσκονται τα ευρήματα;

Κάποια από αυτά, όπως υποστήριξε ο κ. Σκαλτσογιάννης, εκτέθηκαν στη Ρώμη το 2015. Σε βίντεο που πρόβαλε, η έφορος εκείνης της έκθεσης έλεγε τότε σε δημοσιογράφο της ιταλικής τηλεόρασης ότι τα μνημεία αυτά προέρχονται από το Άστρος Κυνουρίας.

Ακολούθως, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την υπόθεση του στεγάστρου που είχε αποφασιστεί να τοποθετηθεί στον χώρο ώστε να προστατεύσει το μνημείο. Παράλληλα, ο κ. Σκαλτσογιάννης έδειξε φωτογραφίες από ρωμαϊκές επαύλεις και τον τρόπο με τον οποίον αναδεικνύονται. Οι Ιταλοί έχουν μετατρέψει τις σωζόμενες επαύλεις σε κήπους και έχουν αποκαταστήσει το περιστύλιό τους. Στην «Εύα» ένα «τερατώδες», όπως το χαρακτήρισε, στέγαστρο αναπτύγματος 4 στρεμμάτων, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί το 2006.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο, κόστους 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Όπως είπε, ο ανάδοχος είχε ζητήσει και είχε λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου 2009, αλλά. το 20011 ο έλεγχος (ΕΣΠΕΛ) του ΕΣΠΑ εντόπισε τέτοιες αστοχίες στο έργο που το σταμάτησε. Από τον Ιανουάριο του 20011 έως τον Αύγουστο του 2012, έγιναν τέσσερις αναθεωρήσεις του έργου.

Και όταν οι βουλευτές (Βλάσης 2015, Κωνσταντινόπουλος 2016, Αμυράς και Ψαριανός 2016) ρωτούν τι γίνεται με την έπαυλη, το υπουργέεί Πολιτισμού απαντά ότι δεν έχει χρήματα για να επαναλειτουργήσει και το υπουργείο Οικονομικών ότι... υπάρχουν χρήματα και θα διατεθούν.

Το υπουργείο Πολιτισμού, μάλιστα, σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή, αναφέρει ότι σε σχέση με το έργο του στεγάστρου πρέπει να γίνει εκκαθάριση.

Και γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν την κάνουν;, ρώτησε ο κ. Σκαλτσογιάννης.

Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ένα κτίριο του 1800, ο φέρων οργανισμός του, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου.

Ο ομιλητής καταχειροκροτήθηκε, αλλά απάντηση δεν έλαβε, παρά το γεγονός ότι εντός αιθούσης υπήρχαν αρμόδιοι που ίσως θα μπορούσαν να απαντήσουν.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τα όσα είπε ο κ. Σκαλτσογιάννης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι δεν θα μιλούσε ως ειδικός, αλλά ως απλός πολίτης. Σκληρές αλήθειες που δεν ακούγονται από τα επίσημα χείλη, και βοηθούν για να τεθεί το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις.

Διότι πολλοί διαφημίζουν την έπαυλη στο εξωτερικό και πολλοί ασχολούνται μαζί της, αλλά η ουσία είναι ότι οι δυσκολίες πρέπει να ξεπεραστούν, ο χώρος να προστατευτεί, τα ευρήματα να αποκαλυφθούν.

Πέρα από τα ευχολόγια, λοιπόν, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συστηματικά, αν θέλουμε πραγματικά να επωφεληθεί ο τόπος από την ανάδειξη της έπαυλης του Ηρώδη Αττικού.

Γαλανιάδη Εύα, arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Πολύ καλό, δυναμικό και εμπεριστατωμενο ρεπορτάζ. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε όλοι για να ανοίξει επιτέλους ο χώρος της επαυλης. Μια σημείωση μόνο: Ο Ηρώδης ο Αττικός δεν υπήρξε αυτοκράτορας. Ευχαριστώ

Απορούμε που πότε πότε μερικοί περίεργα επανέρχονται στο θέμα ποιά είναι η καταλληλότερη θέση , που θα κτήσουμε το καινούργιο Μουσείο Κυνουρίας.

Οι απόψεις μας είναι γνωστές και τεκμηριωμένες, μπορούμε να τις στείλλουμε σε όποιον θέλει να τις διαβάσει, συνοπτικά αναφέρουμε τα κάτωθι.

“ O “Ιερός Χώρος” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και ο χώρος του αρχαιολογικού Μουσείου Αστρους είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του.
Τα μάρμαρα και τα μνημεία είναι σημαντικά και υπάρχουν σε όλα τα μουσεία του κόσμου. Εμείς έχουμε παραπάνω από τα μνημεία αυτό τον υπέροχο σεμνό και επιβλητικό χώρο , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΕIΟ ΑΠΟ ΜΌΝΟΣ ΤΟΥ, δεμένο με την σύγχρονη ιστορία μας που δεν το έχουν πολλοί. Αυτό το μουσείο μας θα ανοίξουμε σύντομα.

O κοινός νους, καλύτερα αργά παρά ποτέ , τελικά θα επικρατήσει. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ο “Ιερός Χώρος “ της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους να άνοιξουν σύντομα οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το χώρο κλειστό περισσότερο, υπάρχει και είναι εδώ ,και θα ειναι ντροπή όλων μας να εγκαταλείψουμε την Σχολή Καρυτσιώτη για όποιες άλλες πολυτέλειες, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι έχουμε.”

Έχουμε τεκμηριώσει ότι η φυσική και μοναδική θέση του μουσείου, αν ποτέ κτήσουμε κάτι καινούργιο, είναι δίπλα στη σχολή Καρυτσιώτη.

Απορούμε που μερικοί θέλουν ,για ανεξήγητους λόγους που μόνο αυτοί τους ξέρουν αλλά δεν τους ανακοινώνουν να τους μάθουμε και εμείς, κλειδομαπρωμένο τον “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και του αρχαιολογικού Μουσείου Αστρους ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΕIΑ ΑΠΟ ΜΌΝΑ ΤΟΥΣ ,τα θέλουν εγκαταλλειμένα και γκρεμισμένα , και φανερά και απροκάλυπτα την ίδια στιγμή θέλουν να “κτήσουν” μουσεία για συνεργάτες και προδότες.

“Τα αγάλματα και τα μνημεία δεν είναι ανήθικα, οι άνθρωποι που τα κλέβουν είναι ανήθικοι, οι συνεργάτες είναι οι προδότες. Δυστυχώς για μερικούς όλα τα πράγματα είναι δεμένα μεταξύ τους, έχουν συνέχεια. Το στίγμα αυτής της σχέσης καταδικάζουμε και απομακρυνόμαστε όσο μπορούμε.”

Συμφωνούμε σε όλα που αναφέρει ο κ. Σκαλτσογιάννης , αλλά διαφωνουμε ριζικα με την θέση που θα κτήσουμε το μουσείο.

"Ένα βασικό θέμα διαφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο απόψεων είναι , ότι εμείς υποστηριζουμε είναι άλλο πράγμα ηθελημένα να » κτήζουμε» κάτι καινούργιο από την αρχή και άλλο πράγμα να διατηρήσουμε κάτι που υπάρχει, Πιστεύουμε να «κτήσουμε» κάτι καινούργιο για ένα συνεργάτη των κατακτητών, είναι το ίδιο πράγμα σαν να » κτήσουμε» ένα άγαλμα του Ιμπραίμ στου κουτρί με την χατζάρα που έσφαξε τον Παπαφλέσσα , και να λέμε δήθεν στα παιδιά μας οι Τούρκοι ήταν αιμοσταγείς και οι αιώνιοι εχθροι μας, αλλά είχαν καλές και αριστουργηματικές χαντζάρες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.

Δεν πρότειναμε ποτέ και δεν προτείνουμε τώρα «να γκρεμίσουμε τίποτα» και θα συμφωνήσουμε , όταν μάθουμε τις λεπτομέρειες , να «διατηρήσουμε» τα ακίνητα, άμα αυτό θέλουμε οι περισσότεροι ,μέ “μέτρο”, χωρίς «χλιδές » και τυμπανουκρουσίες.

Συγχαρητήρια στο φίλο μας Κώστα ,αντιπροέδρου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείο Άστρους, πολύ έξυπνα και συνοπτικά μας είπε, τι είναι ο κοινός νους και τι θα κάνουμε. Θα ανοίξουμε το μουσείο Άστρους και θα αναδείξουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Εύας , χωρίς «χλιδές » και στολίδια, όπως έπρεπε να είχαμε κάνει πολλά χρόνια νωρήτερα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio