Άγιος Πέτρος, το χωριό με την αρκαδική αρχιτεκτονική

Παρ, 05/07/2019 - 10:29
Image

Γεωγραφία

Στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μέτρα, πάνω σε μία κατάφυτη πλαγιά από καρυδιές και καστανιές βρίσκεται το χωριό, Άγιος Πέτρος. Βρίσκεται 3 χλμ. νότια του χωριού Έλατος και 26 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Αποτελεί κεφαλοχώρι και για πολλούς είναι ο ορισμός του ορεινού αρκαδικού χωριού.

Στο χωριό υπάρχουν πολλά παλιά και πέτρινα σπίτια, στενές ανηφοριές και κατηφοριές, κήποι και μποστάνια. Από μακριά φαίνεται σαν μια μεγάλη παλάμη με τις κάτω γειτονιές να απλώνονται σαν δάχτυλα, που παλεύουν να πλησιάσουν τον ποταμό Τάνο. Καταπράσινο το καλοκαίρι, κιτρινοκαφέ το φθινόπωρο, λευκό πολλές φορές το χειμώνα.  Τίποτα δεν συγκρίνεται βέβαια με την αργοπορημένη άνοιξη και την έκρηξη που συντελείται στο τοπικό οικοσύστημα. Παντού πράσινα λιβάδια, λουλούδια όλων των ειδών, παγωμένα νερά στις πηγές. Μικροί παράδεισοι εδώ και εκεί. 

Άγιος Πέτρος

Οι ασχολίες των κατοίκων παλιότερα ήταν η κτηνοτροφία και διάφορες καλλιέργιες, ενώ ήταν γνωστοί και ως καρβουνιάρηδες! Σήμερα συνεχίζουν και υπάρχουν κάποιοι βοσκοί και σχετική παραγωγή καστάνων και καρυδιών (αν και η ποσότητα των δέντρων είναι πολύ μεγάλη). Αρκετοί ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες, με υλοτομεία, με την εξόρυξη μαρμάρου και την ξυλουργεία, αλλά και τον τουρισμό.

Άγιος Πέτρος

Ο Άγιος Πέτρος και η ιστορία του

Από μαρτυρίες φαίνεται το χωριό να ιδρύθηκε το 1435 από Ενετούς και έναν αιώνα μετά κατακτήθηκε από Τούρκους. Το 1821, οι κάτοικοι του χωριού επαναστατούν με αρχηγό τον Αναγνώστη Κοντάκη ενώ παράλληλα βοηθούν το Ναύπλιο προμηθεύοντας το, κάρβουνα. Όμως ο Ιμπραήμ Πασάς καταστρέφει το χωριό και την εκκλησίαν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Ιερού ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αποτέλεσε μέρος του ελληνικού κράτους από το 1826. Τον 20ό αιώνα ο Άγιος Πέτρος θεωρείτο από τα πιο εξελιγμένα χωριά της περιοχής, ιδιαίτερα σε ότι είχε να κάνει με την τεχνολογία. Συγκεκριμένα το 1928, γίνεται η πρώτη εμφάνιση αυτοκινήτου, ενώ μια δεκαετία αργότερα γίνεται εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Μεγάλη η συμβολή του Αγίου Πέτρου και στην αντίσταση με αποτέλεσμα, το 1944, να πραγματοποιηθεί εκτέλεση 48 άμαχων Αγιοπετριτών από Γερμανούς.

Αρχιτεκτονική και ο Πύργος του Τρικαλίτη

Άγιος Πέτρος

Ο πύργος του Τρικαλίτη είναι ένας διώροφος πύργος εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία και αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί. Μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μαράζωνε αλλά κάποια στιγμή πάρθηκε η απόφαση αποκατάστασής του μέσω δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Χτίστηκε γύρω στο 1800 και χρησιμοποιούνταν σαν οχυρή κατοικία για τον τοπικό αγά. Αρχιτεκτονικά παρουσιάζει ενδιαφέρον όντας χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκαδικής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με τις απαραίτητες οχυρωματικές προσθήκες (πολεμίστρες και ζεματίστρα). Αργότερα, κατά τη διάρκεια της επανάστασης χρησιμοποιήθηκε σαν κρυφό σχολείο. Μετά την αποκατάσταση εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό του μικρό λαογραφικό μουσείο που άνοιγε κατά περιόδους. Τα τελευταία χρόνια όμως το κτήριο παραμένει κλειστό.

Ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης

Άγιος Πέτρος

Ο Νικόλαος Τερζάκης γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Πέτρος της Κυνουρίας στα τέλη του 16ου αι. Από μικρή ηλικία ακολούθησε τον μοναχό θείο του στην Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβή. Στη μοναχική του κουρά πήρε το όνομα του οσίου Νείλου του Σιναΐτη. Για την καθαρότητα και τις αρετές του, αξιώθηκε να λάβει, όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, το χάρισμα της Ιερωσύνης. Παράλληλα έμαθε και την Ιερή τέχνη της εικονογραφίας, στην οποία επιδόθηκε με επιτυχία. Μετά την κοίμησή του από τον τάφο του άρχισε να αναβλύζει ευώδες αγίασμα, που σχημάτιζε μικρό ρυάκι και έφτανε ως τη θάλασσα. Η μνήμη του αγίου Νείλου εορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα της κοιμήσεώς του. Στον Άγιο Πέτρο και στο Άγιον Όρος όμως πανηγυρίζεται λαμπρά στις 7 Μαΐου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του.

Άγιος Πέτρος

Τι μπορεί να κάνει σήμερα κανείς;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές ήπιου τύπου δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Οι επιλογές για κάποιον που χρησιμοποιεί ως ορμητήριο τον Άγιο Πέτρο είναι άπειρες. Περίπατοι, πεζοπορίες, ποδηλατάδες (για γυμνασμένους/ες), αλλά και βόλτες με το αυτοκίνητο -4×4 ή συμβατικό. Το οδικό δίκτυο που υπάρχει στον Πάρνωνα εδώ και μία 20ετία προσφέρει την ευκαιρία για διαδρομές μέσα σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον.Έλατα, μαυρόπευκα, καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και κέρδους περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους επισκέπτες. Εάν όλα αυτά σας ανοίξουν την όρεξη και θέλετε να πιείτε έναν καφέ και να φάτε τοπικά προϊόντα δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την κεντρική πλατεία του χωριού. Ακόμα και οι Καρυές (9 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο) είναι ένα πολύ όμορφο χωριό όπου θα βρει κανείς 3 καφενεία στην όμορφη κεντρική πλατεία και το παλιό καφενείο στην “κάτω πλατεία”. Στη Βαρβίτσα υπάρχουν καφενεία στη πλατεία, που ίσως να μην λειτουργούν πάντα, ενώ και στη πλατεία Βαμβακούς υπάρχει το παραδοσιακό καφενείο κάτω από τα πλατάνια, το οποίο επίσης δεν είναι πάντα ανοιχτό.

Από το maxmag.gr

Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Βασιλική Τριανταφυλλοπούλου

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio