Κωνσταντινόπουλος: Φοβερό... πλήγμα ΣΥΡΙΖΑ στη διαπλοκή

Πέμ, 28/03/2019 - 17:14
Image

Βασικά σημεία της ομιλίας στη Βουλή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και της τροπολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια:

●       Αυτές τις ημέρες, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με το παρόν νομοσχέδιο όσο και με τις επιλογές της για το ευρωψηφοδέλτιο, έχει καταφέρει ένα «φοβερό» χτύπημα στη διαπλοκή.

●       Συμπεριλάβατε στο ευρωψηφοδέλτιό σας έναν επιχειρηματία που μέχρι χθες, το left.gr, κομματικό σας όργανο, τον κατήγγειλε ότι φιγουράριζε στη «λίστα του Παναμά», ενώ το hotdoc, τον φωτογράφιζε στο πρωτοσέλιδό του ως «γνωστό πρόσωπο με άγνωστο πλούτο» για τον ίδιο λόγο. Και φυσικά, οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι Έλληνες πολίτες και έχουν δικαίωμα να πολιτεύονται με όποιο συνδυασμό επιλέγουν. Εσείς όμως; Τι ξέπλυμα είναι αυτό; Πότε λέγατε ψέματα, τότε ή τώρα; Σας προσκαλώ να συμπληρώσετε τις κενές θέσεις του ευρωψηφοδελτίου σας και με πρόσωπα από το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με την οποία τόσο καλά συνεργαστήκατε για την τροπολογία που φέρατε προχθές.

●       Και ας πάμε στο δεύτερο «πλήγμα» που καταφέρατε ενάντια στη διαπλοκή: την τροπολογία σας για τα «κόκκινα» δάνεια. Προσπαθήσατε να την περάσετε με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, χωρίς καν ακρόαση φορέων – δυστυχώς και με τη συναίνεση της ΝΔ. Μετά από παρέμβαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσκλήθηκαν οι φορείς, και όλοι – πλην της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών – κατήγγειλαν τη ρύθμισή σας. Όλοι οι φορείς, η Ένωση Δανειοληπτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΕΚΠΟΙΖΩ, απέδειξαν αναλυτικά ότι η Κυβέρνηση δεν στηρίζει ούτε τους αδύναμους ούτε τους συνεπείς δανειολήπτες.

●       Η ρύθμιση που φέρατε, ποιους ευνοεί; Τους αδύναμους; Τους συνεπείς; Τους πρόθυμους δανειολήπτες; Σας δίνω τρία παραδείγματα, όπως τα κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, για να καταλάβετε:

o    Οφειλέτης άνεργος με μηδενικό εισόδημα και αξία κύριας κατοικίας 30.000 ευρώ, χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία (κινητά ή ακίνητα) με οφειλή 131.000 ευρώ βρίσκεται ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ λόγω οφειλής.

o   Οφειλέτης έγγαμος με 21.000 ευρώ εισόδημα, με αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας 250.000 ευρώ και εμπορική αξία 500.000 ευρώ, με πολυτελέστατο όχημα 80.000 ευρώ, με οφειλή 516.000 ευρω (129.000 ευρώ σε τέσσερα διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα) βρίσκεται ΕΝΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ.

o   Οφειλέτης άγαμος με 12.551 ευρώ εισόδημα (1.045 ευρώ μηνιαίως), με αξία κύριας κατοικίας 30.000 ευρώ, χωρίς λοιπά περιουσιακά στοιχεία (κινητά ή ακίνητα), με οφειλή 50.000 ευρώ βρίσκεται ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ λόγω εισοδήματος.

●     Ο κ.Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δήλωσε πως στη διαπραγμάτευση εκπροσωπούσε τον ελληνικό λαό, και μάλιστα διαπληκτίστηκε με τον κ.Δήμα, ποιος είναι με τον κ.Κόκκαλη και ποιος με τον κ.Μαρινάκη. Όμως δυστυχώς, κ.Αντιπρόεδρε, φέρατε στη Βουλή μία ρύθμιση που σας υπαγόρευσαν οι τραπεζίτες! Και μάλιστα, με δύο τροπολογίες σας, τους επιστρέφετε ως δώρο 300 εκ.ευρώ σε δέκα χρόνια, «αποζημιώνοντάς» τους που το ΠΑΣΟΚ το 2009 τους φορολόγησε! Αυτοί είστε! Μία Κυβέρνηση που υιοθετεί ο,τιδήποτε της ζητήσουν, αρκεί να παραμείνει λίγες μέρες ακόμη στην εξουσία.

●     Άκουσα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καυχώνται για το «νόμο Κατσέλη», ότι προστάτευσε τους αδύναμους. Λίγη ντροπή και μία συγγνώμη, κύριοι συνάδελφοι! Είναι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, που εσείς τον καταψηφίσατε! Και τώρα θέλετε να τον λέτε «νόμο Κατσέλη». Αν εξαγοράσατε κάποιους με θέσεις και αξιώματα, τους διορίσατε σε Τράπεζες και Υπουργεία, κρατήστε τους! Όμως μην είστε υποκριτές, να οικειοποιείστε σήμερα τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που καταψηφίσατε!

●     Το ύψος της οφειλής, στα 130.000 ευρώ ανά πιστωτή συμπεριλαμβανομένων των τόκων, έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται 7 στους 10 δανειολήπτες. Αφήνετε τον πλήρη έλεγχο και τη διαχείριση της σχετικής πλατφόρμας στις τράπεζες. Και εντάσσετε στους πλουσίους, αφήνοντάς τους απροστάτευτους, τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, στους οποίους τόσα είχατε τάξει.

●     Παραδώσατε τα πάντα στις τράπεζες, και επιπλέον τους κάνατε κι ένα δώρο 300 εκ.ευρώ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τη διάταξη, γιατί δεν είναι υπέρ των αδύναμων, ούτε υπέρ των συνεπών, ούτε για να ενισχυθούν οι τράπεζες ώστε να δώσουν επιχειρηματικά δάνεια για την ανάπτυξη. Αυτή η τροπολογία είναι μόνο για να μείνουν τα ΔΣ των τραπεζών – που εσείς διορίσατε – στις θέσεις τους για λίγες ημέρες παραπάνω.

●     Λυπάμαι που η ΝΔ στηρίζει αυτή την τροπολογία, παρ’όλο που λέει πως δεν λύνει τα προβλήματα. Η ρύθμιση αυτή αποκλείει το 70-80% των δανειοληπτών. Εσείς δεν θα προλάβετε να την εφαρμόσετε, γιατί θα έχετε φύγει από την Κυβέρνηση. Αφού όμως σήμερα υπάρχουν πρόθυμοι να την ψηφίσουν, αύριο θα τη βρουν μπροστά τους.

●     Θα ψηφίσουμε κάποιες θετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπόλοιπο σχέδιο νόμου. Ζητούμε όμως την άμεση απόσυρση της φωτογραφικής αναδρομικής ρύθμισης για τη συμμετοχή offshore εταιριών σε δημόσιους διαγωνισμούς, όπως δήλωσε ο κ.Πιτσιόρλας χθες στην Επιτροπή μετά από την καταγγελία μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio