Χρ. Στάικος: Να κάνουμε την Αρκαδία πρωταγωνίστρια στον οινοτουρισμό

Wed, 03/07/2019 - 14:16

Το κρασί πλέον αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στον τομέα της παραγωγής και των εξαγωγών στην Ελλάδα. Οι ξεχωριστές ποικιλίες του καθώς και η ποιότητά του αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο από φίλους του κρασιού ανα τον κόσμο.

Πιστέψαμε στις δυνατότητες και γι αυτό στηρίξαμε το ελληνικό κρασί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δράσεις όπως
Αποστολές παρουσίασης των κρασιών μας σε Κύπρο, Ρωσία, Ιαπωνία Κορέα, Η.Π.Α. κλπ.
Διαρκή παρουσία σε εκθέσεις με σημαντικότερη τη Διεθνή Έκθεση Prowein στη Γερμανία.
Road Shows σε πολεις της Ευρώπης και της Αμερικής.
Δημιουργία επαφών μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών του κρασιού.  
Φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων οίνου στην Πελοπόννησο.
Δράσεις in store promotion σε super market και καταστήματα του εξωτερικού.
κ.α.

Αυτό που πετύχαμε σε συλλογική προσπάθεια με τους παραγωγούς δεν ήταν μόνο το άνοιγμα νέων αγορών και η αύξηση των εξαγωγών αλλά και η σημαντική αύξηση της τιμής πώλησης του ελληνικού κρασιού στις αγορές αυτές. Καλύτερη τιμή πώλησης σημαίνει καλύτερες αμοιβές για όλους τους εμπλεκόμενους τομείς και τα επαγγέλματα που συμμετέχουν από τον τρύγο μέχρι και το ράφι.

Εκτός όμως από τη δυναμική του ελληνικού κρασιού, που θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε, θα πρέπει να δώσουμε ξεχωριστή σημασία σε έναν παρεμφερή τομέα με μεγάλη προοπτική για τον τόπο μας. Αυτόν του Οινοτουρισμού.

Ο οινοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που στην Ελλάδα αναπτύσσεται κυρίως τα τελευταία χρόνια. Βασική προϋπόθεση γι αυτό ήταν η σημαντική αύξηση της δραστηριοποίησης στον τομέα του κρασιού καθώς και η δημιουργία και ο εκσυγχρονισμός οινοποιείων με προδιαγραφές που δίνουν τη δυνατότητα επίσκεψης και φιλοξενίας. Βασικοί πρωταγωνιστές στην προσπάθεια αυτή, το μοσχοφίλερο, η Μαντινεία, η Αρκαδία. 

Ως κύρια και πιο διαδεδομένη δραστηριότητα μπορεί να είναι οι επισκέψεις και οι δοκιμές κρασιών σε οινοποιεία αλλά ο οινοτουρισμός εκτείνεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το κρασί και την παραγωγή του.

Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ή και να συμμετέχει στις διαδικασίες συγκομιδής των σταφυλιών και στην άλεσή τους με τις σύγχρονες ή και τις παραδοσιακές μεθόδους. Να παρακολουθήσει τις διαδικασίες παραγωγής και αποθήκευσης, συσκευασίας και εμφιάλωσης. Να παρακολουθήσει σεμινάρια και να αποκτήσει γνώσεις πάνω στην οινολογία και την αμπελουργία. Να  παρασκευάσει τρόφιμα στα οποία γίνεται η χρήση του μούστου και του κρασιού.

Αυτό όμως που κάνει τον τόπο μας ξεχωριστό είναι η δυνατότητα ανάπτυξης συνδυαστικών τουριστικών δραστηριοτήτων. Τα οινοποιεία της περιοχής μας βρίσκονται σε ένα τόπο πλούσιο σε ιστορία και φυσικές ομορφιές. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που σε τόσο μικρή ακτίνα να συνδυάζουν τη θάλασσα, το βουνό, τις αρχαιότητες, την ιστορία, τα μοναστήρια, τα οινοποιεία, τις εναλλακτικές δραστηριότητες.

Οι βασικές υποδομές μπορούν να ενισχυθούν. Ο συντονισμός και η συνεργασία πρέπει να ενισχυθούν. Μια δυναμική συνεργασία επιχειρηματιών, αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας ώστε η Αρκαδία εκτός από τόπος προσωρινής επίσκεψης και στάσης για τους ξένους ταξιδιώτες να μετατραπεί σε αυτοτελή τουριστικό προορισμό!

Χρήστος Στάικος

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio