«Φουρτούνες» έφεραν τα απορρίμματα στο ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας

Δευ, 19/11/2018 - 11:24
Image
Εντάσεις, διαπληκτισμούς και αποχωρήσεις είχε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για την αναγκαιότητα, έγκριση διενέργειας και την έγκριση ανάθεσης της παροχής υπηρεσιών, για την συλλογή και την µεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιµων υλικών, µέσω δηµοσίων συµβάσεων (άρθρο 61 του ν. 3979/2011.
 
Κατά την εισήγησή του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς επεσήμανε ότi το συνολικό κόστος της νέας υπηρεσίας θα είναι περίπου 300.000 ευρώ και πρόκειται για διαθνή διαγωνισμό.
 
Αυτή η κοστολόγηση της υπηρεσίας προέκυψε συγκρίνοντας το κόστος της υπηρεσίας τα τελευταία τρία χρόνια που εκτελέστηκε άριστα, όπως είπε ο κ. Μαντάς, και προστίθεται το κόστος ενός μικρού απορριμματοφόρου που θα αντικαταστήσει τα οχήματα του Δήμου που μετέφεραν τα απορρίμματα από απομακρυσμένα σημεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
 
Έχει γίνει μια πλήρης καταγραφή, είπε ο κ. Μαντάς, και μια προσπάθεια να βελτιωθούν τα μικρά και λίγα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.
 
Ο κ. Άγγελος Καμπύλης ρώτησε ποιος έχει κάνει τη μελέτη, και ρώτησε αυτός που θα αναλάβει την αποκομιδή, αν θα αναλάβει τα στερεά απόβλητα ή τα ανακυκλώσιμα υλικά, επειδή, όπως είπε, στην ενημέρωση το θέμα αναφέρεται στη μεταφορά αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών ενώ μέσα στο έγγραφο αναφέρεται μόνο στα αστικά απόβλητα. Ο κ. Γιοβάς είχε επίσης την ίδια ερώτηση να απευθύνει.
 
Ο κ. Μαντάς, προτού απαντήσει, προσέθεσε στην εισήγησή του ότι οι ίδιοι όροι που ίσχυαν το 2014 εξακολουθούν να ισχύουν ως προς το γραφείο καθαριότητας. Η έκθεση, όπως είπε, που είχε επιδοθεί στους δημοτικούς συμβούλους είναι τμήμα των τευχών δημοπράτησης, που δεν είναι απαραίτητο για τη λήψη της απόφασης έτσι κι αλλιώς. Σχετικά με τον όρο «αστικά απορρίμματα» που χρησιμοποιείται στο εξώφυλλο και στον όρο «αστικά απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά» που αναφέρεται μέσα στο τμήμα της έκθεσης, είπε ότι ο όρος αστικά απορρίμματα αφορά στην προέλευση των απορριμμάτων, που περιέχουν δύο υλικά; εκείνα που δεν μπορούν να διαχωριστούν (σύμμεικτα) και υλικά που μπορούν να διαχωριστούν (ανακυκλώσιμα υλικά). Ο ανάδοχος, δηλαδή, έκανε τα προηγούμενα χρόνια συλλογή αστικών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
 
Ο κ. Παινέσης, λαμβάνοντας τον λόγο, ρώτησε πόσα είναι τα χρήματα που έχει εισπράξει ο Δήμος από το υλικό που παραδίδει στον ΚΔΑΥ ανακυκλωμένο, με δικά του οχήματα και με δικούς του εργάτες, λέγοντας ότι δεν ήθελε την απάντηση εκείνη την ώρα. Ο κ. Μαντάς απάντησε γενικά, καθώς δεν είχε προχειρα τα στοιχεία, ότι είναι ιδιάζουσα η διαδικασία της αποκομιδής αυτών των διαλεγμένων υλικών, με τη σημαντική ελάφρυνση που υπάρχει στην υπηρεσία αποκομιδής με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία.
 
Ο κ. Γιοβάς κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι η τεχνική μελέτη δεν μας λέει το συνολικό κόστος της διαδικασίας αποκομιδής, που έχει να κάνει και με τη συλλογή των ανακυκλώσιμων. «Αυτό το νούμερο δεν υπάρχει εδώ μέσα, ενώ στην προηγούμενη έκθεση μας τα λέγατε πάρα πολύ ωραία.»
 
Ο κ. Μαντάς απάντησε ότι η διαδικασία είναι πιο οικονομική και καλύτερη, που δεν μπορεί να την εκτελέσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, γιατί απαιτούνται άλλα μηχανήματα, άλλη τεχνογνωσία, που δεν μπορεί να την κάνει ο Δήμος.
 
Στόχος μας είναι να πάμε σε ακόμα καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα απορρίμματα.
 
Ο κ. Γιώργος Καμπύλης δήλωσε δικαιωμένος από την εισήγηση του δημάρχου, καθώς πέρασαν τρία χρόνια για να καταλάβει, όπως είπε, ότι στην προηγούμενη ενημέρωση που μας έκανε ο δήμαρχος, παραδέχτηκε ότι η σύμβαση ήταν δυσνόητη και δημιούργησε παρεξηγήσεις. Επί της αρχής, εμείς όπως το 2015 έτσι και τώρα συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε ανάθεση σε ιδιώτη. Η διαφωνία μας ήταν στην ανάμειξη του Δήμου με δύο αγροτικά οχήματα στην αποκομιδή. Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι ο κ. Καμπύλης αναφέρθηκε στη μελέτη, επαναλαμβάνοντας ότι η μελέτη είναι υπό σύνταξη, και ότι αυτό που έχουν μπροστά τους είναι ένα τμήμα μόνο της τεχνικής μελέτης, που θα συνταχθεί και θα υπογραφεί μετά τη λήψη της απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
«Ο κ. Καμπύλης είπε ότι θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη επειδή παρανόμως και καταχρηστικώς τα αγροτικά του Δήμου έκαναν αποκομιδή απορριμμάτων. Αν με μια συγγνώμη θα μπορούσα να κλείσω το θέμα, θα το έκανα. Αλλά δεν μπορώ να έχω κόντρα στις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης, με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης που τις απέρριψαν... Άρα, δεν το κάνω. Η ουσία είναι ότι σας παρουσίασα τι έκαναν τα αγροτικά του Δήμου: μετέφεραν τα απορρίμματα από τα απομακρυσμένα σημεία του Δήμου και τα πήγαιναν σε κάδους από όπου τα έπαιρναν τα απορριμματοφόρα», απάντησε ο κ. Μαντάς.
 
Ο κ. Καμπύλης και ο κ. Γιοβάς μας είχαν κατηγορήσει ότι ο Δήμος πληρώνει στον ανάδοχο την υπηρεσία που κάνουν τα οχήματα του Δήμου. Δεν βλέπει ότι το μεγάλο σφάλμα προκύπτει από τα δικά του τα λεγόμενα; Το κόστος προστίθεται στην παλιά λειτουργία. Ποιο είναι εκείνο το ποσό;
 
Ο κ. Γιοβάς κατά την τοποθέτησή του είπε: «Η σύμβαση με τον εργολάβο, το κομμάτι που είχε με τα αγροτικά το κάναμε εμείς, άρα όχι ο εργολάβος, και σωστά σας είπε ψεύτη. Όσο για την αναφορά ''ανακυκλώσιμα υλικά'', θέλω να απαλειφθεί από τη σύμβαση». Ακόμα, η παράταξή του υποστηρίζει ότι η υπηρεσία δεν θα πρέπει να δοθεί σε ιδιώτη, επειδή θα πάει το κόστος πολύ παραπάνω. «Από το κόστος των 64.000 ευρώ, έχει 28.000 ευρώ κόστος εργαζομένων, 12.500 ευρώ κίνηση, κόστος ελαστικών 12.500 ευρώ κ.λπ. Δηλαδή, σε μια δεκαετία, θα είχαμε απόσβεση και θα είχαμε τέσσερα απορριμματοφόρα και θα είχαμε κάνει απόσβεση. Προσθέτετε το κόστος του ιδιώτη πάνω στο κόστος των δημοτών.»
 
Επιβαρύνουμε τον Δήμο επιπλέον με το κόστος του ιδιώτη.
 
Ο κ. Αδάμης έκανε λόγο για τη συνέχιση του ξεπουλήματος. Ξεκινήσαμε αυτό το «ανάθεμα», είπε, καθώς έχουμε βάλει τον εργολάβο να δεματοποιεί, για να έχουμε μια ανοιχτή χωματερή. Ο Δήμος μας από τους πρώτους που ξεπούλησε τα απορρίμματα και στην ουσία βοηθάει την ΤΕΡΝΑ.
 
Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του κ. Σκαντζού και του κ. Γιοβά, όταν ο πρώτος, απαντώντας στις θέσεις του κ. Γιοβά και του κ. Αδάμη, έκανε λόγο για «τσάμπα μαγκιές». Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, ο κ. Σκαντζός υπογράμμισε: «Στη δική μας τη θητεία το δημοτικό τέλος είναι το φθηνότερο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το μυαλό σας μπορεί να το χωνέψει. Να σας πω τη διαφορά με την ΤΕΡΝΑ του ΣΥΡΙΖΑ και του Τατούλη: Θα πάει στο 300%! Εμείς έχουμε οκτώ χρόνια το φθηνότερο δημοτικό τέλος».
 
Να συνεργάζεσαι με τον ιδιώτη δεν είναι παρανομία.
 
«Να εγκαταλείψει ο Γιώργος Καμπύλης την πολιτική που ασκεί. Αν θέλουμε πραγματικά να μειώσουμε το κόστος, πρέπει να πείσουμε τον πολίτη να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Αυτά τα 70.000 ευρώ που δίνουμε παραπάνω σήμερα, θα τα γλιτώναμε αν κάναμε μια προσπάθεια οι πολίτες», είπε, τέλος, ο κ. Σκαντζός.
 
 
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio