Ερώτηση Οδ. Κωνσταντινόπουλου για τις χρεώσεις των τραπεζών προς τους πολίτες

Τρί, 17/09/2019 - 13:07
Image

Ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής και Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, προς  τον Υπουργό οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα για την υψηλή επιβάρυνση που παρατηρούν οι καταθέτες κατά την διαδικασία ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και για τις χρεώσεις σε απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες καθώς και την επιβάρυνση των καταναλωτών με τη χρήση των πιστωτικών καρτών. Παράλληλα ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητά από τον Υπουργό να καταθέσει τα σημερινά κόστη χρέωσης για τις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ στις διάφορες Τράπεζες.
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Προς : Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
Θέμα: Απαράδεκτες και αδικαιολόγητα υψηλές οι χρεώσεις τραπεζών για απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες, μεγάλη επιβάρυνση καταναλωτών με τη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Με μια μεγάλη έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι επισκέπτες κυρίως των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, στις οποίες συνήθως λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό κατάστημα με ΑΤΜ, λόγω των πολύ υψηλών χρεώσεων στην ανάληψη μετρητών. Ενδεικτικά για μια συνηθισμένη ανάληψη μετρητών 20 ή 40 ευρώ από ΑΤΜ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, δηλαδή από διαφορετική τράπεζα από αυτή που ο κάτοχος του λογαριασμού είχε τον λογαριασμό του, γίνεται πλέον παρακράτηση εξόδων 2,5 ή 3 ευρώ! Δηλαδή για το ποσό των 20 ευρώ το οποίο είναι το μικρότερο ποσό που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η χρέωση ανέρχεται στο 12,5% του ποσού που έκανε ανάληψη.
Την ίδια στιγμή οι καταθέτες βλέπουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους να είναι σχεδόν μηδενικά ενώ σε μερικές περιπτώσεις το άνοιγμα ακόμα και η διατήρηση ενός κοινού λογαριασμού μισθοδοσίας, όπου κατατίθεται η μισθοδοσία των πολιτών έχει επιβάρυνση, δηλαδή αρνητική απόδοση!
Παράλληλα οι καταθέτες εάν είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών βλέπουν ότι για τα ποσά που χρησιμοποιούν για τις συνηθισμένες συναλλαγές τους π.χ. αγορές καταναλωτικών προϊόντων, υπόκεινται σε αρκετά μεγάλες χρεώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα πολύ μικρά επιτόκια που τους καταβάλουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις τους. Το ύψος επιβάρυνσης των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών ανέρχεται πολλές φορές σε πενταπλάσιο με δεκαπλάσιο ύψος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ουδεμία έκπτωση ή ανταμοιβή γίνεται στους συνεπείς με τις υποχρεώσεις όσον αφορά την τακτική πληρωμή των καρτών τους πολίτες καταναλωτές.
Το ίδιο υψηλές παραμένουν και οι χρεώσεις πληρωμής των λογαριασμών κοινής ωφέλειας παρά το ότι πολλοί πολίτες καταναλωτές διεκπεραιώνουν μόνοι τους τις διαδικασίες μέσω του e-banking. Εάν λάβουμε υπόψη τον σημαντικό αριθμό λογαριασμών κοινή ωφέλειας μέσα σε μια οικογένεια, το ποσό αυτών των χρεώσεων δεν είναι αμελητέο.
Σε μια στιγμή που οι τράπεζες πρέπει να στηρίζουν την πραγματική οικονομία οι υψηλές αυτές χρεώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αυτές όλο και περισσότερο διολισθαίνουν στην χρέωση μη παραγωγικών διαδικασιών για την οικονομία προκειμένου να καλύψουν απλά λειτουργικά τους έξοδα, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις ανησυχούν διότι με την αύξηση του ποσού των συναλλαγών μέσω καρτών προκειμένου να τυγχάνουν της έκπτωσης φόρου από το αφορολόγητο ποσό, αυτό θα συνεπάγεται ένα επί πλέον κόστος των συναλλαγών και μείωση εισοδήματος.
Με δεδομένη την χρήση της νέας τεχνολογίας και την απουσία ενδιάμεσων στις αυτοματοποιημένες αυτές συναλλαγές, παραμένει αδικαιολόγητο το κόστος των συναλλαγών που επιβαρύνει τους πολίτες. Ειδικά για τους νέους το γεγονός αυτό παραμένει ανεξήγητο αφού γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με απλή ηλεκτρονική  μεταφορά κάποιων bits,

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών από τις τράπεζες στις συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ ειδικά για τα μικρά ποσά αναλήψεων;
Πώς θα μειωθεί το κόστος συναλλαγών για την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας;
Πώς θα μειωθεί το κόστος χρήσης των πιστωτικών καρτών και των καρτών στις συναλλαγές ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες στην χρήση τους και να μειωθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή;

Και καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει τα σημερινά κόστη χρέωσης για τις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ στις διάφορες Τράπεζες.
 
 
Αθήνα, 17.09.2019
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια επισκεπτών

Αγαπητέ Οδυσσέα, μία καλή λύση για τη μείωση όλων αυτών των δαπανών σε σχέση με τις τραπεζικές συναλλαγές, όπως και για την αύξηση ως προς τα επιτόκια των καταθέσεων, θα ήταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να επιστρέψουν στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρουλάκια, τα ποία φαίνεται πως έλαβαν ως δανεικά και αγύριστα.
Αν γίνει αυτό, μετά μπορούμε και να τις κατηγορούμε και να απαιτούμε...

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio