Βλάσης: Ελλάδα - Κύπρος και Ισραήλ προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα

Τρί, 14/01/2020 - 11:12
Image

Στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ για θέματα Αποδήμων με τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας Φ. Φωτίου και τον Ισραηλινό Πρόεδρο του φορέα “Jewish Agency for Israel” Isaac Herzog, βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, μετά το πέρας των Διαβουλεύσεων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για θέματα αποδήμων (Αθήνα, 13.01.2020)

Καλημέρα σε όλους. Με χαρά καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους μου από το Ισραήλ τον κ. Herzog και από την Κύπρο τον κ. Φωτίου, τον αγαπημένο φίλο Φώτη, στο πλαίσιο διεξαγωγής των τριμερών διαβουλεύσεων για θέματα διασποράς.
Όπως γνωρίζετε, Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα τριμερές σχήμα συνεργασίας το οποίο προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα υπεγράφη μεταξύ των τριών κρατών η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού East Med. Ένα έργο σπουδαίας σημασίας όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Ένα έργο το οποίο επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία μας με την Κύπρο και το Ισραήλ στα θέματα της διασποράς, προωθεί τη φιλία και τη συναδέλφωση των λαών μας. Και οι τρεις χώρες έχουν μια μεγάλη και δυναμική διασπορά για την οποία είναι υπερήφανες και με την οποία επιδιώκουν συστηματικά να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης.

Αυτό το κοινό συνδετικό στοιχείο επιδιώκουμε να αναδείξουμε με την τριμερή συνεργασία μέσω προγραμμάτων τα οποία θα φέρουν τα μέλη της διασποράς μας και ιδίως τους νέους ομογενείς πιο κοντά, έτσι ώστε να γνωριστούν καλύτερα και να ανακαλύψουν όλα αυτά που τους συνδέουν.

Στο πλαίσιο αυτό το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη νέων της διασποράς και στις τρεις χώρες μας, όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την παράδοση και τους θεσμούς των τριών κρατών.

Είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί. Επιπλέον σχεδιάζουμε τη διεξαγωγή από κοινού εκδηλώσεων σε τρίτες χώρες όπου θα έχουν ουσιαστική εμπλοκή οι κοινότητες των τριών χωρών και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Καθηγητή κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, τα στελέχη της Γενικής μας Γραμματείας τα οποία εργάζονται με μεράκι για την υλοποίηση των προγραμμάτων και χωρίς όλους αυτούς τίποτα από όλα αυτά που συζητάμε δεν θα γίνονταν, καθώς και τους συνεργάτες μου για την άρτια προετοιμασία της σημερινής συζήτησης.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio