Τα έργα και οι μέρες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ στα τρία χρόνια από την εκλογή τους

Πέμ, 25/01/2018 - 12:53
Image

Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία των ΑΝ.ΕΛ και θα ήθελα να κάνω ένα είδος απολογισμού, για μερικά μόνο από τα  όσα έχει κάνει η κυβέρνηση στο διάστημα αυτό:

 

Α. Θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

      1.   Καθιέρωσε μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών

            ομάδων, ιδιαίτερα των πληττόμενων περισσότερο από την οικονομική κρίση,

            με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος κάθε χρόνο, παραμονές των

            των εορτών των Χριστουγέννων.

Έβαλε την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, με αύξηση των

των επενδύσεων, με εκρηκτική άνοδο των εξαγωγών, με αύξηση του τζίρου της λαϊκής κατανάλωσης, και μείωσης του κόστους δανεισμού χρήματος από τις αγορές.

Προχωρά με γοργά βήματα στο τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων

λιτότητας και εξαθλίωσης των ασθενέστερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, προγράμματα που ταλαιπώρησαν και έφεραν σε σημείο απόγνωσης εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Αποκατέστησε τη χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού της στους            

          διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο των                περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων..

Έβαλε τη χώρα σε ένα κλίμα σταθερότητας, ησυχίας και κοινωνικής συνοχής, καθιστώντας την Ελλάδα σε έναν από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

Ψήφισε την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα των εθνικώνεκλογών.

Έβαλε ήδη σε δημόσια διαβούλευση την αναθεώρηση του Καλλικράτη που      αφορά την Αυτοδιοίκηση Α! και Β! βαθμού και την αλλαγή του τρόπου εκλογής όλων των Αυτοδιοικητικών θεσμικών οργάνων.

Προχωρεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, με στόχο την κατάργηση όλων των κατάπτυστων διατάξεων, όπως είναι η διάταξη περί μη ευθύνης των υπουργών μετά τη λήξη της θητείας τους, για σκάνδαλα που έχουν διαπράξει. Διάταξη που είχε πρωτοεφαρμόσει η χούντα των συνταγματαρχών και διατήρησαν με επιμέλεια όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Παρέπεμψε στη δικαιοσύνη μία σειρά από σκάνδαλα που έγιναν στη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ύστερα από εξεταστικές επιτροπές που συστάθηκαν επί τούτο από τη βουλή και οι εργασίες τους συνεχίζονται.

 

Β. Θέματα που αφορούν τα μεγάλα δημόσια έργα.

Ολοκλήρωσε τους βασικούς αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα, ενώ άλλοι δευτερευούσης σημασίας είναι υπό κατασκευή και προχώρησε τα έργα επέκτασης του «Μετρό», αλλά και ξεκίνημα των εργασιών, όπως εκείνου της Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε και είναι υπό ολοκλήρωση η διαδικασία των δασικών χαρτών.

Προχώρησε σε ποσοστό 70% την υπόθεση του κτηματολογίου και το υπόλοιπο 30% θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Παραχωρήθηκαν μεγάλες εκτάσεις του δημοσίου σε δήμους για ανάπλαση και χρήση των πολιτών.

Ιδρύθηκε κρατική διαστημική εταιρία και ήδη εκτοξεύτηκε ο πρώτος Ελληνικός δορυφόρος στο διάστημα για την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιών κλπ.

Συνδέθηκαν παραμεθόριες περιοχές ιδιαίτερα νησιωτικές με την Ελληνική τηλεόραση και βλέπουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών Ελληνική τηλεόραση ύστερα από πολλές δεκαετίες εγκατάλειψής τους.

Ψήφισε τον Νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων και ήδη σε μία σειρά περιοχών της χώρας, έχει λυθεί το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων..

 

 

 

Γ.  Θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση.

Καθιέρωσε τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου μέχρι τον Γενικό Γραμματέα όλων των υπουργείων, καταργώντας το σύστημα του διορισμού από τον ανώτερο και καθιερώνοντας δημοκρατικές διαδικασίες στο τρόπο της εκλογής τους, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη κομματικοποίηση του δημοσίου και γενικά του κράτους.

Επέβαλε τη πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων, μόνο μέσω ΑΣΕΠ από τη πιο μικρή θέση, π.χ φύλακας ενός μουσείου, καθαρίστρια σε νοσοκομείου, οδηγός απορριμματοφόρου του δήμου, μέχρι την πιο σημαντική, π.χ γιατρός σε νοσοκομείο

.

Δ. Θέματα που αφορούν τη Παιδεία.

Καθιέρωσε στο τομέα αυτό να ξεκινάει η σχολική χρονιά και όλα να είναι στη θέση τους όπως δάσκαλοι-καθηγητές και βιβλία.

Άρχισε η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου.

Ξεκίνησε και επεκτάθηκε η σίτιση των μαθητών στα σχολεία.

Άλλαξε το τρόπο εισαγωγής στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δίνοντας έμφαση στο βαθμό αποφοίτησης και στην ουσιαστική λειτουργία του Λυκείου.

Μείωσε στο ελάχιστο το κόστος απόκτησης ενός μεταπτυχιακού από ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 

Ε. Θέματα που αφορούν την Υγεία.

Επαναλειτούργησε κλεισμένα νοσοκομεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και λειτούργησαν καινούργια με προσλήψεις επιστημονικού ( ιατρικού) και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αντικατέστησε σε μεγάλο ποσοστό τον μηχανολογικό εξοπλισμό των νοσοκομειακών μονάδων και αντικατέστησε επίσης σε μεγάλο ποσοστό τον απαρχαιωμένο και παροπλισμένο στόλο του ΕΚΑΒ.

Απομακρύνει σταδιακά (όταν τελειώνει η σύμβασή τους) μέσα από τα νοσοκομεία τους εργολάβους, στους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις  είχαν αναθέσει σημαντικούς τομείς της λειτουργίας τους όπως: σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα κλπ.

Καθιέρωσε την εντελώς δωρεάν ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων Ελλήνων, ο αριθμός των οποίων ανέρχονταν σε 2,5 εκατομμύρια συνανθρώπων μας.

Διέγραψε τα χρέη από νοσήλια στην εφορία, όπου κατέληγαν όταν ο ανασφάλιστος νοσηλευόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο δεν είχε να τα πληρώσει κατά την έξοδό του από αυτό.

 

  ΣΤ. Θέματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Επαναλειτούργησε την ΕΡΤ και αντικατέστησε το μαύρο στις οθόνες μας, επαναπροσλαμβάνοντας όλο το προσωπικό που είχαν απολύσει ξαφνικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

  

Κατήργησε το τσάμπα στην λειτουργία των καναλιών τηλεθέασης και την απρόσκοπτη δανειοδότησή τους χωρίς εγγυήσεις από τις τράπεζες, μέσου ενός τριγώνου διαπλοκής (Κυβέρνηση-Τράπεζες-καναλάρχες).

Προκήρυξε την άδεια λειτουργίας τους για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια αυθαίρετης και δωρεάν λειτουργίας τους.

Επαναπροσέλαβε όλους τους απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους και όσοι είχαν τοποθετηθεί σε διαθεσιμότητα 13.500 συνολικά τον αριθμό.

Προσέλαβε για εργασία όλους τους επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ από το 1998 και ήταν υπό αναμονή πάνω από 14 χρόνια.

 

Ζ. Θέματα προστασίας της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

     

Μείωσε την ανεργία κατά 8 περίπου μονάδες και από 27,9% κατέβηκε στο 20% με τάση περαιτέρω μείωσης.

Αντέστρεψε την αρνητική σχέση της πλήρους απασχόλησης με τη μερική απασχόληση και από 65 – 35% υπέρ της μερικής το έχει ήδη κάνει 60 – 40 υπέρ της πλήρους απασχόλησης.

Πέρασε με νόμο την προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζομένων από τα περιουσιακά στοιχεία του εργοδότη σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας του.

Καθιέρωσε ως σοβαρό λόγο καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο με δικαιώματα αποζημίωσης σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των αποδοχών του.

Ενίσχυσε οικονομικά όλες τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση (κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, νερό, εισιτήρια, φάρμακα, επίδομα ενοικίου κλπ.)

 Καθιέρωσε την βασική σύνταξη ενίσχυσης όλων των Ελλήνων,  έχουν δεν έχουν, τα απαιτούμενα ένσημα για τη κανονική σύνταξη.

Ενοποίησε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα, τον ΕΦΚΑ, που είναι  ήδη πλεονασματικός σε σχέση με τις παλιότερες εποχές που το ΙΚΑ ήταν κάθε χρόνο ελλειμματικό τουλάχιστον κατά 1,5 δίς Ευρώ το χρόνο.

Χορήγησε 540.000 νέες κύριες συντάξεις και 150.000 επικουρικές, εκ των οποίων οι 340.000 κύριες και όλες οι επικουρικές ήταν σε αναμονή από το 2011.

Ξεκίνησε με τη χορήγηση των Εφ άπαξ στους συνταξιούχους, δίνοντας μέσα στο διάστημα αυτό 48.000 Εφ άπαξ, που ήταν σε αναμονή από το 2011.

Εξορθολόγησε τον υπολογισμό των εισφορών για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, υπολογίζοντας αυτές με βάση το εισόδημα, ελαφρύνοντας έτσι τους οικονομικά αδύναμους.

Επέστρεψε στους δικαιούχους αναδρομικά από άδικες κρατήσεις επί του

φόρου αλληλεγγύης και των εισφορών για την υγεία

Εφάρμοσε και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με 100 και 120 δόσεις αντίστοιχα.

Επέκτεινε το νόμο Κατσέλη για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες με το νόμο Σταθάκη.

Καθιέρωσε το θεσμό του εξωδικαστικού μηχανισμού για την ευνοϊκή ρύθμιση των κόκκινων δανείων με τις τράπεζες

Μονιμοποίησε τους 2.500 από τους 5.000 συμβασιούχους πυροσβέστες και τους υπόλοιπους αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Προχώρησε τη προκήρυξη για τη πρόσληψη 8.000 περίπου εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με μόνιμη πλέον εργασία, καταργώντας έτσι τον θεσμό των συμβασιούχων, που καθιστούσαν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα έρμαια των διαθέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι όπως διαπιστώνουμε το καραβάνι προχωράει και τα σκυλιά από δίπλα συνεχίζουν να ουρλιάζουν. 

 

Τάσος Παπαζαχαρίας

Συντονιστής Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ

Αρκαδίας

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio