Εισήγηση Κώστα Βλάση στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Πέμ, 01/03/2018 - 22:21
Image

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα στον Υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, άσκησε ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, ως εισηγητής της Ν.Δ. στο Σ/Ν για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο κ. Βλάσης τόνισε πως για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει με προχειρότητα, ασάφεια και χωρίς καμία διαβούλευση για ένα ζήτημα ιδιαιτέρως σημαντικό που μπορεί να έχει σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Στην εισήγησή του ο κ. Βλάσης τόνισε πως το εν λόγω Σ/Ν δεν αφορά στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, με την οποία η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί καθώς μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς συγκεκριμένων κατηγοριών και η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Με το Σ/Ν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί ανεπιτυχώς να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο το Σ/Ν είναι τόσο ασαφές και πρόχειρο που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς του εγχειρήματος.

Αντί να ακολουθηθούν διαδικασίες που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες (Κύπρος, Τσεχία, Ιταλία. Γερμανία) και οι οποίες διέπονται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ο κ. Υπουργός επέλεξε να αφήσει σε εκκρεμότητα την πλειονότητα των παραμέτρων για να ρυθμιστούν σε δεύτερο χρόνο με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Μεταξύ άλλων τo Σ/Ν:

Δεν ορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών αλλά επιτρέπει με ελάχιστες προϋποθέσεις σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο να αιτηθεί την αδειοδότηση (4 τουλάχιστον στρέμματα, να είναι 18 χρονών χωρίς καταδίκες κτλ).

Δεν ορίζει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες για την τήρηση των προϋποθέσεων φύλαξης της καλλιέργειας, της εγκατάστασης της μεταποιητικής μονάδας κτλ. Δίνει μάλιστα την αρμοδιότητα της διαδικασίας ελέγχου στα υποστελεχωμένα οικεία Αστυνομικά Τμήματα!!

Δεν διασφαλίζει ότι το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς που προβλέπει το Σ/Ν.

Δεν διευκρινίζει ότι οι προς εξαγωγή ποσότητες θα διατίθενται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς ή αν θα διοχετεύονται και σε εταιρείες για ευφορική-ψυχαγωγική χρήση.

Δεν θέτει αυστηρούς χωροταξικούς περιορισμούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το αν αυτές οι επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν δίπλα σε οικισμούς, σχολεία ή νοσοκομεία.

Δεν ζητά τη γνωμοδότηση ή την έγκριση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Δεν προβλέπει την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και την ενημέρωση-επιμόρφωση των ιατρών που θα συνταγογραφούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η πλειονότητα των φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή διαφώνησαν με τον τρόπο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να ρυθμίσει το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα και τα κόμματα που ψήφισαν θετικά, τόνισαν ότι όντως το πλαίσιο παραγωγής είναι ασαφές!

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται η προχειρότητα και ασάφεια του Σ/Ν, που σε συνδυασμό με τη μαζικότητα των διατάξεων δημιουργούν αμφιβολίες για το αν πρόκειται για ένα ατελές νομοθέτημα ή για μία προσχηματική ρύθμιση που θα αποτελέσει την αρχή για την απελευθέρωση της ευφορικής χρήσης κάνναβης.

Καταλήγοντας ο κ. Βλάσης τόνισε χαρακτηριστικά: “Αφού έχετε λύσει όλα τα υπόλοιπα είναι λογικό να ασχοληθείτε με την φαρμακευτική κάνναβη. Μάλλον αυτό θέλετε να αφήσετε ως κυβερνητική παρακαταθήκη....αυτό και την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, ένα αχρείαστο μνημόνιο και καμιά 100αρια δισ. κόστος από την ηρωική διαπραγμάτευση. Με το παρόν Σ/Ν δεν αφήνετε απλώς ένα παράθυρο, αλλά ολόκληρες μπαλκονόπορτες ανοιχτές για τη χρήση της κάνναβης. Εμείς όμως σεβόμενοι το μέλλον των παιδιών μας δε μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο!”

Δελτίο Τύπου

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio