Δήμαρχοι Πελοποννήσου: Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι το κράτος

Τρί, 27/02/2018 - 08:21
Image

Με καθυστέρηση δύο ωρών ξεκίνησε η ειδική συνεδρία για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ανάπτυξη το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σημειωτέον ότι η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ομιλητές δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους. Οι δήμαρχοι, στο σύνολό τους, έθεσαν ζητήματα χρηματοδότησης και αρμοδιοτήτων, κυρίως, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην κοινωνική πολιτική, στα απορρίμματα και στα αδέσποτα.

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, και του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κώστα Βαρλαμίτη, τον λόγο έλαβε ο τέως δήμαρχος Τρίπολης και εκπρόσωπος της ΠΕΔ κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος στάθηκε στη σύντομη τοποθέτησή του σε καίρια ζητήματα της ΤΑ πρώτου βαθμού:

«Σε μια εποχή που προβλήματα του χθες συσσωρεύονταν με γεωμετρική πρόοδο, σε εκείνα τα 3,5 χρόνια πραγματοποιήθηκαν τομές. Παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές πόρων στο 70% από το 2010, ενεργοποιήθηκε η οικονομία. Με στρατηγική, προγραμματισμό, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, πραγματοποιήθηκε έργο, κυρίως από το ΕΣΠΑ 2007-2023, επειδή οι εθνικοί πόροι συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Αυτά δεν ισχύουν σήμερα, καθώς η τρέχουσα δημοτική περίοδος δεν έχει να επιδείξει όχι μόνο αντίστοιχο, αλλά ούτε καν κάποιο έργο.

«Η Περιφέρεια πρέπει να έχει πρώτο ρόλο Οι αλλαγές να μην εξαντληθούν στο εκλογικό σύστημα. Να είναι ένα συνέδριο ρεαλιστικών προτάσεων.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας:

«Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το συνέδριο αυτό να είναι συνέδριο δημιουργίας. Αλλά χρειάζονται πολύς καιρός, καλή διάθεση και συνεργασία. Αναγνωρίζω τις προσπάθειες του υπουργείου. Να πω κάποια προβλήματα. Κάθε Δήμος είναι διαφορετικός σε σχέση με τους άλλους.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι το κράτος που έχουμε δομήσει εδώ και δεκαετίες, γιγαντώνεται τελευταία, κρατικές υπουργικές υπηρεσίες θεμελιώνονται, αφήνουν και στους Δήμους αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκηθούν. Θλίψη και οργή. 

«Πάνω από 42 βήματα χρειάζονται από τη δημοπράτηση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για κάθε έργο. Είμαι κατηγορούμενος για καταπάτηση δημοσίου χώρου από αθίγγανους, και ο χώρος αυτός ανήκει στον ΟΑΕΔ, στο κράτος! Μπορώ να αναφέρω τέτοια παραδείγματα μέχρι το πρωί».

Πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί ο Καλλικράτης. Να υπάρχει αποκεντρωμένη διοίκηση σε κάθε Περιφέρεια.

Ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός, από την πλευρά του, είπε:

«Η καταγραφή των προβλημάτων έχει γίνει κατ' επανάληψη, τα χρήματα είναι λίγα και ξέρουμε ότι πρέπει να πιάσουν τόπο, και σκοπός είναι να μην κάνουμε ένα συνέδριο επικοινωνίας αλλά ουσίας. Αν πρέπει να ικανοποιήσουμε τον τίτλο της δίκαιης ανάπτυξης, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα ''για ποιον αυτή η ανάπτυξη''. Πρέπει να κουβεντιάσουμε για αρμοδιότητες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κράτους. Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να χωρίσουν τις αρμοδιότητές τους. Έχουμε ρεκόρ αναποτελεσματικότητας στη χώρα. Πρέπει να δούμε το θέμα της κοινωνικής πολιτικής δίχως να σπαταλώνται πόροι».

Για να πάμε σε ανάπτυξη, πρέπει να λύσουμε το θέμα των σκουπιδιών. Η Περιφέρεια έχει φορτώσει επίσης τα αδέσποτα στους Δήμους.

«Παιδικοί σταθμοί που θα κάθονται 12 και 15 ώρες για τους Ρομά. Μόνο αυτή η πολιτική θα φέρει αποτέλεσμα, η εκπαίδευση», είπε ο κ. Πνευματικός για το ζήτημα ένταξης των Ρομά.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στα απορρίμματα, λέγοντας: «Γιατί κλείσαμε τους ΧΑΔΑ; Για να προχωρήσει η ΣΔΙΤ; Θα επιμείνουμε, κάποιοι, μέχρι τέλους και γι' αυτό θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι τοπικές μονάδες, αν υπήρχε χρηματοδότηση, θα είχε μικρότερο κόστος η διαχείριση των απορριμμάτων».

Πρέπει να δείτε το θέμα της χρηματοδότησης, κύριε υπουργέ.

Ο κ. Δημήτρης Κωστούρος, δήμαρχος Ναυπλιέων, κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι οι δήμαρχοι είναι οι μόνοι που ακουμπούν την κοινωνία.

Τα προβλήματα που αναφέρονται, είτε για ρέματα είτε για τάφους είτε για τα αδέσποτα, είναι τα πιο σπουδαία για τους πολίτες.

«Για τον Δήμο Ναυπλιέων, θέλω να αναφέρω ότι εμείς συνεχίζουμε να ερχόμαστε με τον τρόπο που είχε έρθει και ο Δράμαλης, πριν από 200 χρόνια... Από τον ίδιο δρόμο. Για εμάς, ένα απίστευτα μεγάλο πρόβλημα, είναι η δημόσια περιουσία. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου είναι η Ελλάδα που δεν θέλουμε. Δεν θέλουμε την Ελλάδα που αφήνει να ρημάζουν τα ''φιλέτα''. Έχουμε δυο-τρία σημεία που θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία στην περιοχή, αλλά ανήκουν στην Εταιρεία. Τελικά, τι Δήμο θέλουμε; Όχι, δεν θέλουμε να είμαστε επιχειρηματίες. Ας το δώσουν κάπου».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες ανάμεσα στους φορείς και επεσήμανε: «Αρχίζουμε και μετράμε εμπόδια κάθε φορά που ξεκινάμε ένα έργο. Λέμε, π.χ., να κάνουμε το λιμάνι του Ναυπλίου και πέφτουμε πάνω στις Υπηρεσίες. Εφόσον εγκρίνονται από όλους, πρέπει να υποστηρίζονται τα έργα από όλους.

Το κράτος μας το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι να σε κάνει να κάνεις πίσω.

Ακολούθως, ο κ. Κωστούρος εξέφρασε την άποψη ότι οι δήμαρχοι από το κράτος αντιμετωπίζονται ως απατεώνες και συμπλήρωσε: «Πλούτος δεν είναι το κρατικό χρήμα, αλλά το χρήμα του ιδιώτη».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, δήμαρχος Σπάρτης, έλαβε τον λόγο και ήταν ο πιο λακωνικός από όλους: «Ε΄μαι παλιός αυτοδιοικητικός. Όταν έγιναν οι δύο μεταρρυθμίσεις, ο στόχος ήταν η ανάπτυξη. Τελικά, τι καταφέραμε; Πρέπει να στηριχθούν οι δύο βαθμοί της ΤΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζει προγράμματα για την Αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο χρηματοδότησης.

Η Πελοπόννησος θα γυρίσει στους ΧΑΔΑ αν δεν χρηματοδοτήσετε τους Δήμους για τα απορρίμματα.

Ως προς τα αδέσποτα, ο κ. Βαλιώτης αναφέρθηκε στην τροπολογία που είχε κατατεθεί πρόσφατα αλλά ανακλήθηκε και αφορούσε στην κατασκευή χώρων φιλοξενίας αδέσποτων σε δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις: «Τα αδέσποτα δεν μπορεί να γυρίζουν στον φυσικό τους χώρο, στις πόλεις», επεσήμανε.

Γαλανιάδη Εύα

Arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio