Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Δευ, 06/11/2017 - 16:00
Image

Σπίρτζης: Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι επαγγελματίες μεταφορείς

Την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου επιβάλλει απόφαση του υπουργείου Μεταφορών.

Το ΦΕΚ της απόφασης του Χρ. Σπίρτζη δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια την 1η Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει, η απαγόρευση ισχύει για «το οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται παραπλεύρως και εναλλακτικά των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας» και γίνεται «για λόγους οδικής ασφάλειας, προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των οδών αυτών καθώς και την αποτροπή της επιβάρυνσης και υποβάθμισης του εγγύς οικιστικού περιβάλλοντος, όπως και της έντονης καταπόνησης και ταχείας φθοράς του οδοστρώματος του οδικού δικτύου».

Στην απόφαση περιλαμβάνονται 111 τμήματα Εθνικών οδών νέων και παλαιών, παράπλευρες οδοί και τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Περιλαμβάνονται, μάλιστα, και τμήματα δρόμων μέσα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στους παραβάτες οδηγούς θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ τα οχήματα θα ακινητοποιούνται.

Στόχος της απαγόρευσης είναι να «ωθήσει» τα φορτηγά στους αυτοκινητόδρομους και να σταματήσει την επιβάρυνση του παρόδιου δικτύου από όσους προσπαθούν να αποφύγουν τα διόδια.

Ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι αυτό το μέτρο πλήττει ευθέως την ελευθερία μετακίνησης και δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στις μεταφορές και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τους επαγγελματίες.

«Το ότι σκοτώνονται οι πολίτες μας στους παραδρόμους είναι γεγονός. Δεν με νοιάζει καθόλου αυτό που λένε οι μεταφορικές εταιρείες», είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου ο υπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις των μεταφορικών εταιρειών ότι αν τα φορτηγά μπαίνουν αναγκαστικά στις Εθνικές οδούς θα ανεβεί το κόστος μεταφοράς και συνεπώς και διάθεσης των προϊόντων.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio