Περιφερειακές εκλογές: Πρόσωπο ή κόμμα θα ψηφίσουν οι Πελοποννήσιοι στον δεύτερο γύρο;

Τρί, 28/05/2019 - 13:15
Image

Σκληρή μάχη δίνουν οι δύο διεκδικητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου: από τη μια πλευρά ο νυν περιφερειάρχης, ανεξάρτητος και χωρίς κομματική στήριξη, Πέτρος Τατούλης και από την άλλη ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.

Σημειωτέον ότι ο κ. Πέτρος Τατούλης έχει την πρωτιά, και μάλιστα με διαφορά, σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και ο κ. Παναγιώτης Νίκας έρχεται πρώτος μόνο στην πολυπληθέστερη Μεσσηνία, δηλαδή στον τόπο της καταγωγής του και της πολιτικής δράσης του τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Οι Μεσσήνιοι, όπως φαίνεται, θέλουν να βγάλουν περιφερειάρχη από τον τόπο τους και δεν «καίγονται» για την πολιτική αλλαγή, για την οποία κόπτεται η Νέα Δημοκρατία εν όψει και των βουλευτικών εκλογών.

Το αφήγημα του δημάρχου Καλαμάτας περί μη παραγωγής έργου από τη νυν περιφερειακή αρχή στη Μεσσηνία, αλλά ενδεχομένως και η αίσθηση ότι η Μεσσηνία θα έχει και την πολιτική πρωτοκαθεδρία αν ο περιφερειάρχης είναι Μεσσήνιος, και πρωθυπουργός μεθαύριο ο αρχηγός του κ. Μητσοτάκης, ή ακόμα και η ελπίδα ότι θα μεταφερθεί στην Καλαμάτα η έδρα της Περιφέρειας -ή και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ύστερα και από τις αποφάσεις-κόλαφο για τις σχολές στην Τρίπολη-, παρότι ο ίδιος ο κ. Νίκας δεν έχει δηλώσει ανοιχτά κάτι τέτοιο, δεν αφήνουν κανέναν Μεσσήνιο ασυγκίνητο.

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις περιφερειακές ενότητες στις οποίες ο νυν περιφερειάρχης προηγείται σταθερά και στις οποίες, όπως φαίνεται, το διακύβευμα που είχε θέση η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε τόπο, ούτε έπεισε ο προεκλογικός λόγος του κ. Νίκα περί αλλαγής διακυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τατούλης προηγείται με:

38,11% έναντι 32,03% του κ. Νίκα στην Αργολίδα
47,84% έναντι 23,92% του κ. Νίκα στην Αρκαδία
30,38% έναντι 29,69% του κ. Νίκα στην Κορινθία, όπου ο κ. Δέδες έχει λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό του με 24,85%

40,64% έναντι 34,18% του κ. Νίκα στη Λακωνία.

Και έρχεται δεύτερος με 22,52% έναντι 43,80% του κ. Νίκα στη Μεσσηνία.

Στον δεύτερο γύρο η μάχη θα κορυφωθεί, καθώς εφόσον συσπειρωθούν πιο πολύ οι Μεσσήνιοι, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Κορινθία και η Αργολίδα, που πάντως το επιτελείο της ΝΔ την είχε «σίγουρη». Ακόμα, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στο δικό της πολιτικό όραμα που είναι όλες οι Περιφέρειες να βαφτούν γαλάζιες, και γι' αυτό θα εντείνει τις προσπάθειές της. Από την άλλη πλευρά, ο Πέτρος Τατούλης θα τονίσει την ανεξαρτησία της Περιφέρειας από κομματικούς μηχανισμούς ως αυτοδιοικητικού θεσμού.

Ωστόσο, πέρα από όλα τα παραπάνω, και καθώς το μήνυμα για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα δόθηκε από τους πολίτες την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με τα ποσοστά που έλαβε η Νέα Δημοκρατία τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές, οι πολίτες, και εκείνοι που ψήφισαν για κομματικούς λόγους τον κ. Νίκα, καλούνται τώρα να επιλέξουν το πρόσωπο πια και όχι το κόμμα, την αυτοδιοικητική προσωπικότητα και όχι τον κομματικό σχηματισμό που θα τους εκπροσωπήσει επάξια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και που θα αναλάβει τα ηνία της.

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή: arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio