Πελοπόννησος Πρώτα: Η ίδρυση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Περιφέρεια απαιτεί σοβαρότητα

Πέμ, 31/01/2019 - 18:50
Image

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 30/1/2019 κληθήκαμε να εγκρίνουμε τη σκοπιμότητα ίδρυσης Περιφερειακού Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως καταθέσαμε και στην τοποθέτησή μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να μας απασχολεί, ιδιαίτερα στη φάση αυτή, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. 

Επιπλέον, πρέπει να μας απασχολεί γιατί οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 97% των διαθέσιμων κεφαλαίων με κριτήρια που αφήνουν μεγάλο χρηματοδοτικό κενό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν κύριο στοιχείο της παραγωγής στη χώρα μας και έχουν πάρα πολύ βλαφτεί από τη μνημονιακή περίοδο και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. 

Η όποια όμως δράση για να καλυφθεί η ανάγκη αυτή πρέπει να γίνει συντεταγμένα και επίμονα. 

Δεν απάντησε η Διοίκηση της Περιφέρειας γιατί, αφού «άνοιξε» το θέμα αυτό τόσο στο Αναπτυξιακό Συνέδριο όσο και με την επερώτησή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27/7/2018, δεν ακολούθησε συγκεκριμένα βήματα. Αναφερόμαστε στις δεσμεύσεις της, που δεν έγιναν, για συντονιστική επιτροπή και ομάδες εργασίας, για επαφές με Επιμελητήρια, Δήμους, Εμπορικούς Συλλόγους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, για τη σύνταξη σχετικής μελέτης που θα αφορούσε την κεφαλαιακή, οργανωτική, επιχειρηματική και κοινωνική βάση. 

Αντ’ αυτού κινήθηκε «μυστικά» με συμβούλους και συνεργάτες, που δεν γνωρίζουμε και «επεξεργαζόμενη» το θέμα κυρίως μέσω των επαφών της με την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Οι όποιες κουβέντες έγιναν με κυβερνητικά στελέχη δεν κατέληξαν σε σαφείς προτάσεις και δράσεις, γι’ αυτό και δεν έχει κατατεθεί τίποτα συγκεκριμένο και δεσμευτικό.

Η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής για δημιουργία Τράπεζας με πρότυπο τα Sparkassen (γερμανικά περιφερειακά ταμιευτήρια) χρειάζεται προσοχή μιας και μιλάμε για άλλα μεγέθη με άλλα χαρακτηριστικά. Να θυμίσουμε ότι η σωστή δέσμευση της Kυβέρνησης για τη δημιουργία Eθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χώρα μας δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, κι εμείς καλούμαστε χωρίς καμία ενημέρωση να αποφασίσουμε για αντίστοιχη στην Πελοπόννησο!

Η ίδρυση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Περιφέρειά μας απαιτεί προπάντων σοβαρότητα και πολύ καλή προεργασία. Να εκφραστεί η γνώμη της Κυβέρνησης που θα κληθεί μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος να καλύψει θεσμικά και οικονομικά το ζήτημα, να απασχολήσει την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και φυσικά, όπως με αγωνία κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι φορείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ενημερωθούν και αυτοί και να τους δοθεί χρόνος να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τη γνώμη τους.

Όπως όλα τα μεγάλα θέματα που έχει διαχειριστεί η Διοίκηση της Περιφέρειας, έτσι και σε αυτό ή «παίζει» με τις εντυπώσεις και δεν την ενδιαφέρει αν το «κάψει» ή υπάρχουν σκοπιμότητες και ιδιοτελείς στόχοι που είναι ξένοι προς το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί χωρίς να δεσμεύεται για τίποτα συγκεκριμένο (διοίκηση και συμμετοχή στην τράπεζα, εξεύρεση πόρων από πού και με ποιους, στόχοι και τρόπος λειτουργίας της τράπεζας) να ζητάει έγκριση σκοπιμότητας. Εξάλλου ένα τέτοιο σοβαρό θέμα με μακροχρόνιο ορίζοντα, δεν πρέπει βιαστικά και αδιαφανώς να το εντάσσει και αυτό στις προεκλογικές της σκοπιμότητες και να λαμβάνεται απόφαση με οριακή πλειοψηφία. Χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα με διαφάνεια όλες οι απαραίτητες προεργασίες και το θέμα να απασχολήσει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και τη νέα Διοίκηση που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. 

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα» 
ο επικεφαλής Νίκος Πατσαρίνος

Δελτίο Τύπου

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio