Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού στην Πελοπόννησο

Πέμ, 01/11/2018 - 19:27
Image

Το  Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου 2018 .

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Βασικός εμπνευστής του συνεδρίου αποτέλεσε  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του Δήμου Πύργου κ. Μάκης Ζαχαρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.),  σε συνεργασία με την  Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Η μέχρι σήμερα συμμετοχή στο συνέδριο είναι πραγματικά εντυπωσιακή, εφόσον έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παρευρίσκονται   Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Ιεράς Νήσου της Πάτμου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και των Ελληνικών Ταξιδιωτικών Οργανισμών καθώς και πλήθος ανθρώπων του τουρισμού και των επιχειρήσεων φιλοξενίας

Στην Ελλάδα, ο θρησκευτικός τουρισμός εκτιμάται σήμερα ότι αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής κίνησης . Όλοι οι νομοί της χώρας, διαθέτουν τεράστιο θρησκευτικό πλούτο , με αποτέλεσμα να καθίστανται τουριστικά ελκυστικοί για μεγάλο αριθμό τουριστών.

Ο προσκυνητής στην Ελλάδα όπως και σε όλο το δυτικό κόσμο  αποτελεί έναν ειδικό στόχο της τουριστικής βιομηχανίας, μόνο  οι εγχώριοι τουρίστες επισκέπτες θρησκευτικών μνημείων υπερβαίνουν τις 300.000 κάθε χρόνο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τι θα συνέβαινε με μια αγορά 300.000 δυνητικών τουριστών εάν η Πελοπόννησος είχε  διεισδύσει σε αυτό το τμήμα της αγοράς δυναμικά.

Αναμφίβολα, η συμβολή του θρησκευτικού τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα θρησκευτικά μνημεία βρίσκονται διεσπαρμένα σε όλες τις Π.Ε. της χώρας και κατά συνέπεια αυτή η  μεγάλη χωρική διασπορά των θρησκευτικών μνημείων, βοηθά στην ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού, ως περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα και στην οικονομική ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων και μειονεκτικών περιοχών όπως η Πελοπόννησος.

 Είναι γνωστό ότι όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου έχουν μια σημαντική θρησκευτική κληρονομιά  αλλά παράλληλα διαθέτουν ένα τεράστιο φυσικό και  πολιτιστικό απόθεμα που κάτω  από τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τις ανάλογες πολιτικές μπορούν  πράγματι να καταστήσουν την Πελοπόννησο ως έναν από τους κυριότερους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της Χώρας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio