Φλαμπουράρης από Τρίπολη: Οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν διαχείριση των απορριμμάτων

Τετ, 28/02/2018 - 07:37
Image

Από το βήμα του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξάγεται στην Τρίπολη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέλυσε κάθε στάδιο των προσπαθειών διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, και διατύπωσε την άποψη ότι οι Δήμοι, τελικώς, δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι διαχείριση των απορριμμάτων τους. 

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ούτε τον ΕΣΔΑ ούτε τον ΠΕΣΔΑ, αλλά σιγά-σιγά, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τα αποτελέσματα, που είναι πολύ θετικά για το κοινωνικό σώμα. Είχαμε συνηθίσει παλαιότερα τις χωματερές, και πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε τρόπο διαχείρισης. Το θέμα της Πελοποννήσου ετέθη 2-3 φορές σε μια σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα και υπήρχαν διαφωνίες: τι ζητήσαμε όλοι μαζί και τι πετύχαμε σε σχέση με την εργολαβία και τι εμείς και οι δήμαρχοι ζήτησαν ώστε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στις συσκέψεις στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δημάρχους: «Καταφέραμε, μέσα από τη συνάντηση που είχαμε με τους κατασκευαστές, να αλλάξουμε το περιεχόμενο της εργολαβίας: βελτιώσαμε τον χρόνο από 27 σε 21 χρόνια διάρκειας της σύμβασης, μειώσαμε την εγγυημένη ποσότητα από 150.000 σε 100.000 και υποσχεθήκαμε την κατασκευή 7 αντί 2 σταθμών μεταφόρτωσης -οι 5 υποχρέωση δική μας-, την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και διάθεση τσάμπα ρεύματος και τα τρία εργοστάσια των μονάδων επεξεργασίας, εκτός των δύο χωροθετημένων, θα γίνουν σε συνεννόηση με τους φορείς και τον Δήμο και με συναίνεση».

«Οι διαφωνίες υπήρχαν και κάποιες υπάρχουν ακόμη. Ζητήσαμε από τους 27 δημάρχους αν μπορούν και πόσο μπορούν να κάνουν διαχείριση. Μας ήρθαν και από τους 27 Δήμους οι αντιπροτάσεις, κάποιοι Δήμοι μάς είπαν ότι μπορούν να κάνουν κάποια διαχείριση και κάποιοι ότι δεν μπορούν καθόλου. Με βάση τις δηλώσεις των Δήμων, είχαμε 105.000 τόνους που δεν ήταν δυνατόν να τους επεξεργαστούν οι Δήμοι, και γι' αυτό κατεβάσαμε τη μίνιμουμ ποσότητα από τους 150.000 τόνους σε 100.000 τόνους. Αυτή η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από ΦΟΔΣΑ, Περιφέρεια και ακολουθεί Προγραμματική Σύμβαση, ώστε να προχωρήσει το έργο».

Δεν υπήρχε από την αρχή η επιμονή ή η γνώμη ότι έτσι πρέπει να γίνει το πράγμα όπως γίνεται σήμερα. Είχαμε προτείνει να μπορέσει κάθε Δήμος να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων με δικά τους μέσα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

«Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να είναι δυνατόν οι Δήμοι να αντιληφθούν τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και να κάνουν διαχείριση μόνοι τους. Η χώρα μας έχει ανάγκη για την ανάπτυξη εδώ και τώρα. Ανάπτυξη για τους πολλούς», είπε, τέλος, ο κ΄Φλαμπουράρης.

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή:arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio