Με 19 ψήφους ενέκρινε ο ΦΟΔΣΑ τον επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ

Τρί, 02/01/2018 - 22:58
Image

Μανώλης Σκαντζός:Μας περνάτε για αφελείς;

Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου, ο ΦΟΔΣΑ προχώρησε στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τον σχεδιασμό για τα απορρίμματα και το παράρτημα με τις παρατηρήσεις που απαιτεί την έγκριση του Σώματος για να προχωρήσει.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής παρενέβη στην παρουσίαση και είπε ότι η απόφαση του ΦΟΔΣΑ του Σεπτεμβρίου του 2017 ήταν σαφέστατη και πέρασε από το Σώμα, ενώ αμφισβήτησε τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συμπίπτουν με το κείμενο της Περιφέρειας: «Η Περιφέρεια μας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της και έρχεται σήμερα να μας πει ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε απόφαση. Τι είναι όλα αυτά; Τι παιχνίδι παίζεται; Ισχύει η απόφαση που εγκρίναμε; Μας λέτε να ακυρώσουμε ό,τι συζητήσαμε και να ψηφίσουμε ό,τι μας λέει το ΠεΣυ επειδή μας το λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο;».

Ακολούθως, ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέκος Πνευματικός έκανε λόγο για καταρράκωση του κύρους του Φορέα, και επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να πάρουν πίσω αυτά που ζήτησαν τα μέλη του, όπως έχει γίνει πολλές φορές: «Κατ’ επανάληψη, ομόφωνες αποφάσεις έχουν ανατραπεί και έχουμε δεχθεί περιφερειακούς σχεδιασμούς, αλλά και την επιβολή της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει το δικό μας το κείμενο, οι δικές μας οι αποφάσεις, να συμμορφώνονται με της κυβέρνησης και της Περιφέρειας».

Οδηγούμαστε σε τραγικά αδιέξοδα.  Να πάρουμε μια γενναία απόφαση να ξεκινήσουμε διαδικασίες για έναν διαγωνισμό που θα είναι συμβατός με τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και με τον ΠΕΣΔΑ.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο από το 2010 ακόμα συζητείται η ολοκληρωμένη διαχείριση. «Είναι άλλο πράγμα οι δεσμεύσεις με την Περιφέρεια, και είναι άλλο το έργο του διαγωνισμού. Είμαστε τόσο αφελείς που να πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει ένα έργο με διεθνή διαγωνισμό που έχει λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Η Προγραμματική Σύμβαση αναφέρει ρητώς τις δεσμεύσεις, αλλά το έργο δεν μπορεί να αλλάξει».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας ξεκίνησε με την επισήμανση ότι τα μέλη του ΦΟΔΣΑ δεν είναι μέλη συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά εκπρόσωποι κοινωνιών στις οποίες θα λογοδοτήσουν, και πρόσθεσε: «Είμαστε μεγάλος Δήμος και στις 2 Ιανουαρίου υπογράφουμε σύμβαση με τον Άκτωρα για τα απορρίμματα, αλλά δεν κάνουμε τίποτα, επειδή δίπλα μας οι μικρότεροι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν διαχείριση.

Πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για να αποσείσει τις ευθύνες του.

«Από την πληροφόρηση που έχω εγώ, γνωρίζω ότι υπάρχει συνεννόηση κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ, και θα καταγραφούν όλα αυτά σε ένα υπόμνημα. Η θητεία μας θα τελειώσει χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα των απορριμμάτων. Το θέμα είναι να το βάλουμε σε μια σειρά.»

«Εμείς θα σου συμπαρασταθούμε, πρόεδρε, στον Γολγοθά που επέλεξες να ανεβείς», είπε, τέλος, ο κ. Νίκας, απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο.

Ο κ. Κατσίρης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι εκείνο που όλοι οι Δήμοι είχαν ψηφίσει και είχαν αποδεχθεί. «Μπορεί ο καθένας να έχει μια άποψη. Αλλά το θέμα είναι να προχωρήσουμε στην αποδοχή, επειδή είναι προϋπόθεση για την τελική λύση».

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, άλλη λύση δεν υπάρχει.

Ο κ. Σπύρος Τσιριγώτης, πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης, έκανε λόγο για «κωλοτούμπες» μέσα και έξω από την αίθουσα και δήλωσε ότι ο ίδιος στηρίζει την απόφαση ΦΟΔΣΑ του Σεπτεμβρίου.

Εάν αυτές οι εγγυήσεις δεν υπάρξουν εγγράφως, να μην υπογραφεί καμία Προγραμματική Σύμβαση.

Ο κ. Σφυρής τόνισε ότι τεράστια ευθύνη έχουν οι δήμαρχοι που εκχώρησαν αρμοδιότητες στην Περιφέρεια για την επικρατούσα κατάσταση, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι ποια πρόθεση έχουν οι δήμαρχοι, και υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έσερνε στο Μαξίμου τους δημάρχους, ότι είχε κάνει δεσμεύσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται σήμερα.

Το θέμα είναι ποια είναι η θέση μας για το περιβάλλον και ποια για τη δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι το Σώμα δεν καλείται να πάρει κάτι πίσω ούτε να ακυρώσει την απόφασή του.

Ο κ. Βαλιώτης υπενθύμισε ότι είναι δύσπιστος, καθώς όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα στο προεδρείο, πλην του προέδρου που είναι νέος, είχαν παραιτηθεί μετά την παραίτηση του κ. Ανδρικόπουλου. «Εμείς στον Δήμο Σπάρτης δεν είχαμε πάρει καμία απόφαση σχετικά με τη ΣΔΙΤ. Εμμένω στη θέση να μη υπογράψουμε καμία Προγραμματική Σύμβαση. Η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει».

Ο κ. Μανώλης Σκαντζός, πρώην δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, παρατήρησε ότι έχει απαλειφθεί η απόφαση του ΦΟΔΣΑ από το κείμενο προς ψήφιση, και ρώτησε τι σημαίνει ότι «θα υπάρξει ιδιωτικό συμφωνητικό και έγγραφη βεβαίωση» για το κόστος του έργου.

Ξέρετε κανέναν που να χαρίζει λεφτά; Που θα υπογράψει μια σύμβαση και μετά θα μας δώσει 5-6 εκατομμύρια πίσω; Μας περνάτε για αφελείς; Πολιτική με ψέματα δεν γίνεται!

«Εσείς θα επιβάλλετε στον πολίτη τέλος που δεν θα μπορεί να πληρώσει», είπε, έχοντας μια σύντομη λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Καφαντάρη.

Απλή εξυπηρέτηση στον Τατούλη κάνετε και θα το πληρώσετε πολιτικά.

Ο κ. Τριχίνης, τέλος, απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο, είπε ότι είναι χρέος του να βάλει μια τάξη στα οικονομικά στου ΦΟΔΣΑ, ώστε να καταβάλλονται οι πληρωμές στην ώρα τους.

Συμφωνώ με τη ΣΔΙΤ, αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να ψηφίσουμε ναι και να προχωρήσει.

Ακολούθησαν κάποιες νομικές παρατηρήσεις από τη νομική σύμβουλο του ΦΟΔΣΑ: «Το έργο αφορά στη ΣΔΙΤ, το λέει στην πρώτη σελίδα της Προγραμματικής Σύμβασης, και συμπληρώθηκε από την Περιφέρεια, και έρχεται σήμερα εδώ για έγκριση. Οι πρόθετες παροχές που του Σώμα έχει ζητήσει, όπως οι επιπλέον ΣΜΑ, βρίσκεται στη σελίδα 24 του Παραρτήματος. Μόνο αν γίνει δέσμευση για τις πρόσθετες παροχές θα υπογραφεί η Σύμβαση».

Ο κ. Κωστούρος, δήμαρχος Ναυπλιέων και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, στη συνέχεια, έκανε την επισήμανση ότι στο Σώμα δεν υπάρχουν εχθροί και ότι όσοι έχουν χρηματίσει δήμαρχοι έχουν «φάει λάσπη» και γι' αυτό δεν θα έπρεπε να πετάνε λάσπη. «Ο Φορέας θα έπρεπε να είναι μια γροθιά. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει τα δικά του, επειδή το όριό μας είναι ο Νόμος. Ό,τι αποφασίσαμε τον Σεπτέμβρη, είναι δεσμευτικά και δεν αλλάζουν. Γιατί να σκεφτεί καποιος ότι σήμερα ερχόμαστε να ακυρώσουμε τη δική μας απόφαση, μόνο και μόνο για ένα τυπικό ζήτημα;» 

Μόνο η νομική άποψη μπορεί να μας ενώσει, γιατί είναι ντροπή μας να είμαστε διχασμένοι και να κατηγορούμε η μία πλευρά την άλλη. 

Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Πνευματικού, ο οποίος πρότεινε να μην ψηφιστεί καμία Προγραμματική Σύμβαση, και να τεθεί η πρότασή του αυτή προς ψηφοφορία. Το Σώμα αντέδρασε, όπως και το προεδρείο, καθώς εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα δεν είναι δυνατόν να τεθεί στο τέλος της συνεδρίασης.

Ακολούθησε μια πρώτη καταμέτρηση, με 19 ψήφους  υπέρ, μέσα σε φωνές και αμφισβητήσεις, καθώς ο κ. Πνευματικός ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και, όταν αυτό δεν έγινε δεκτό, ζήτησε επαναληπτική καταμέτρηση, επειδή αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, η οποία έγινε ονομαστικά, το θέμα πέρασε με 19 ναι.

Γαλανιάδη Εύα

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio