Πρόεδρος ΓΣΕΕ από Τρίπολη: Η κοινωνία βαρέθηκε να τρώει σανό

Wed, 11/07/2018 - 14:51

Με ιδιάιτερη χαρά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, Αρκάς ο ίδιος, ανέβηκε στο βήμα του αμφιθεάτρου του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου στην Τρίπολη, προκειμένου να απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία της Παμπελοποννησιακής Συνδιάσκεψης που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας για τα εκατό χρόνια της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 11 Ιουλίου.

Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε με πολιτικούς και οικονομικούς όρους και δεν... χάρισε κάστανα στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στον βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαηλιού ο οποίος είχε απευθύνει ομιλία νωρίτερα για το εργατικό δίκαιο στην οποία επανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού και το κυβερνητικό αφήγημα ότι τον Αύγουστο η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια και από την επιτροπεία.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της Συνδιάσκεψης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επεσήμανε ότι δεν είναι καιρός να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα.

Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, είπε, και δήλωσε ότι περίμενε να ακούσει τι θα έλεγε ο καθηγητής των Οικονομικών κ. Λιαργκόρβας, ο οποίος θα έπαιρνε τον λόγο εμέσως μετά.

«Πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες, οι οποίοι θα πας πουν τι πρέπει να κάνουμε. Στην Ελλάδα καθυστερεί αυτό το κύμα των αλλαγών της Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά εμείς, ως συνδικάτα και κοινωνία, πρέπει να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα.»

Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών βαρέθηκαν να τρώνε σανό. Είμαστε εθισμένοι στα μικρά ή στα μεγαλύτερα ψέματα.

«Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι το μνημόνιο δεν ολοκληρώνεται ούτε ότι συνιστά για εμάς επιτυχία η ολοκλήρωσή του. Επιτυχία είναι για τους δανειστές. Φτιάχνουν και οι ίδιοι το δικό τους success story για το δικό τους ακροατήριο.»

Στη συνέχεια, απαντώντας ευθέως στον κ. Παπαηλιού ο οποίος είπε ότι το ελληνικό εργατικό δίκαιο θα επανέλθει μετά τη μνημονιακή εποχή, είπε:

Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο να επεκταθεί η συλλογική σύμβαση ή να επανέλθει το εργατικό δίκαιο στην προ κρίσης κατάσταση. Είναι τέτοια η αποδόμηση του Εργατικού Δικαίου στην Ελλάδα όπως είναι και στην Ευρώπη, που δεν μπορεί να επανέλθει άμεσα.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τη ΓΣΕΕ, και είναι ο μόνος μεταπολιτευτικά που τηρεί αυτή τη στάση: «Η κοινωνία δημιουργεί θεσμούς όταν τους έχει ανάγκη. Όταν δεν έχουν λόγο ύπαρξης είτε αυτοκαταστρέφονται είτε η ίδια η κοινωνία τους απορρίπτει. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει συναντηθεί ούτε μία φορά με τη ΓΣΕΕ. Έφτιαξε το αφήγημα για το παλιό και ενέταξε τη ΓΣΕΕ στο παλιό. Αλλά ο κ. Τζανακόπουλος χθες αποκάλεσε τον ΣΕΒ ''λαγό της ΝΔ''. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, πριν από λίγο καιρό, με τους εργοδότες συναντήθηκε και συμφώνησαν την αύξηση των ασφαλιστικών συμφορών των εργαζομένων. Επομένως, για ποιον λαγό μιλάει;».

Αντέξαμε. Και κάνουμε εναγώνιες προσπάθειες να ανταποκριθούμε.

Γαλανιάδη Εύα

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio