Καλή ποιότητα για το Αρκαδικό λάδι – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Παρ, 29/11/2019 - 11:18
Image

Στο ζενίθ βρίσκεται η συγκομιδή της ελιάς και στην Αρκαδία. Η Κυνουρία και η Γορτυνία, λόγω εδαφικών και κλιματικών συνθηκών, παράγουν εκτός από τον καρπό της και ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Εκτιμάται πως η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα φτάσει τους  120.000 τόνους, ποσότητα που αποτελεί το 40% της πανελλαδικής παραγωγής, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στον αντίποδα, η  Κρήτη μετρά της πληγές της από τον δάκο. Όπως αναφέρει Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τεράστιες είναι φέτος οι ζημιές που έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες δακοπροσβολές στα ελαιόδεντρα της Κρήτης οδηγώντας εκατοντάδες αγρότες σε αδιέξοδο με την ελαιοκομική περίοδο να εξελίσσεται αρνητικά για την πλειονότητα των παραγωγών που έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο, διαπιστώνοντας με απογοήτευση ότι το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή πώλησης του λαδιού υποβαθμίζουν το κατά τα λεγόμενα «χρυσάφι» της Κρήτης.

Οι παραγωγοί της Αρκαδίας εφέτος δεν ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό τον μεγάλο εχθρό της ελιάς και έχουν ήδη μαζέψει κατά μεγάλο ποσοστό τη βρώσιμη ελιά, ενώ αναμένεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου να έχουν τελειώσει. Παράλληλα γίνεται και η συγκομιδή της ελιάς που προορίζεται για την παραγωγή  παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.  Αυτή την εποχή η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι δύσκολο τελικά να συμπεράνουμε το μέγεθος της παραγωγής.

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος που έχει ξεκινήσει είναι μία καλή περίοδος,  σε σχέση με την  περσινή καταστροφική χρονιά με τον δάκο, αναφέρουν οι παραγωγοί.

Κυνουρία

Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα από 2,10 στην έως 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ οι λαδοελιές «κορωνέικες» φτάνουν και το 2,40 ευρώ.

Για τη βρώσιμη ελιά τα 200 τεμάχια, που είναι περίπου ένα κιλό, δίνονται από τους παραγωγούς από 1,00 ευρώ  έως 1,10, τιμές πολύ χαμηλές, μιας και πέρυσι οι τιμές έφταναν 2,20 ευρώ το κιλό.

Δυστυχώς όμως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί η καθοδική πορεία χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Η ποιότητα και της βρώσιμης ελιάς είναι εξαιρετική, το μόνο ζήτημα που «ταλαιπωρεί» τους παραγωγούς είναι το γεγονός ότι έχουμε μεγάλη οψίμηση στην παραγωγή και αυτή την περίοδο πολλές ελιές είναι ακόμη πράσινες, με αποτέλεσμα αν τον Δεκέμβριο έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και βαρυχειμωνιά, υπάρχει κίνδυνος να σταφιδιάσουν και να είναι μη εμπορεύσιμες.

Είναι μια καλή χρονιά  ως προς την ποιότητα, αλλά μια κακή χρονιά όσον αφορά στην τιμή.

Είναι οι χαμηλότερες τιμές της δεκαετία

Γορτυνία

Αναμφισβήτητα το λάδι της Γορτυνίας είναι καλό ποιοτικά και η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας απέδειξε ότι το λάδι που παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή περιέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας, την ουσία «ελαιοαλακάνθη», η οποία διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές έρευνες, φαρμακευτικές ιδιότητες.

Οι παραγωγοί στην περιοχή της Γορτυνίας είναι λιγότεροι αριθμητικά και με μικρότερο κλήρο. Οι περισσότερες οικογένειες έκαναν  την εφετινή συγκομιδή, μόνο για το νοικοκυριό τους και δεν διέθεσαν ποσότητες προς πώληση.

Η παραγωγή φέτος στη Γορτυνία βρίσκεται σε καλά επίπεδα ποσοτικά και ποιοτικά. Η απόδοση είναι καλή. Κατά μέσον όρο 5 κιλά ελιές δίνουν 1 κιλό λάδι.

Η τιμή του λαδιού δυστυχώς είναι πολύ χαμηλή για τους παραγωγούς, περίπου στα 2,40 ευρώ το κιλό το αγοράζει το ελαιοτριβείο και το διαθέτει στα 3,50 ευρώ το κιλό.

Υπάρχουν βέβαια και οι παραγωγοί που θα επιλέξουν να διαθέσουν το προϊόν τους κατευθείαν σε πελάτες, με το ρίσκο να μην μπορέσουν να διαθέσουν ολόκληρες τις ποσότητες και με τον φόβο να τους μείνει αδιάθετο.

 

Από το ArcadiaPortal.gr

Σχόλια επισκεπτών

ότι τιμή και να έχει θα στο πάρει το κεφάλι η εφορία ,ο αγροτακος πού ταίζει τους πάντες μπενει μέσα μόνο η κούραση του μένει.οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι έμποροι που κάνουν αλχιμιες.πινουμε και τα φυτό φάρμακα που θα μας στείλουν...αυτα δεν τα βλέπει κανείς

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio