Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Παρ, 19/10/2018 - 19:51
Image

ΣΤΟ 1,14 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΕΚΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Ο ΣΕΕΠΕ 
Στο 1,14 ευρώ το λίτρο εκτιμάται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου. Βασική αιτία για την παρατηρούμενη μείωση της κατανάλωσης και την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία), κατά τον ΣΕΕΠΕ, είναι η υψηλή φορολογία που κυμαίνεται από 50 ως 75% της τελικής τιμής ανάλογα με το είδος καυσίμου. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ προσδιόρισε με αναγωγή τις απώλειες εσόδων του Δημοσίου από το λαθρεμπόριο, μεταξύ 123 και 255 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
 
ΑΑΔΕ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΦΠΑ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΣΕ FAST TRACK
Επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης ανοίγει ο δρόμος για να «τρέξει» αμέσως η νέα διαδικασία. Το μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για αιτήματα – φυσικών προσώπων και εταιρειών – που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αφορά αποκλειστικά εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου. 

 ΕΛΣΤΑΤ : ΜΕΙΩΣΗ 0,8% ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2018
Ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο εφέτος η επί σειρά πολλών μηνών άνοδος στις πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 11.668 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 11.767 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 0,8% (αύξηση 30,1% είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 5.417 έναντι 6.500 που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο 2017, παρουσιάζοντας μείωση 16,7%. 
 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΘΕΣΕ 920 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ 185
Αν και το Δημόσιο διέθεσε 922,6 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες, οι τελικές πληρωμές από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν στο ποσό των 185,4 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, τον Αύγουστο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες σημείωσε αύξηση στα 1,974 δισ. ευρώ από 1,940 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, γεγονός που οφείλεται στις περιορισμένες τελικές πληρωμές από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης παρά τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης τους από τον προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτόν.
  
ΥΠ. ΟΙΚ.: ΔΙΧΤΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
Ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογούμενων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στην πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio